Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве, Красота

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПЧЕЛНИЯ ПРАШЕЦ

Пчелен прашец / полен

Пчелният прашец е продукт с висока потребителска и пазарна стойност. Неговите уникални качества го правят незаменим в различни области от хранителната промишленост, медицината, козметиката и др. Прашецът се използва като хранителна добавка при подхранването на пчелите. Поради богатия си състав и изразения биологичен ефект той намира приложение и като добавка, целяща повишаване на съпротивителните сили на човешкия организъм.

Пчелният прашец представлява зърна с овална форма и размер от 10 до 150 микрона. При събирането на цветен прашец от цветовете на растенията пчелите го смесват със секрет на слюнчените жлези и нектар, овалват го в мед и правят гранули (топчета) с размер 1-2 мм. и маса 5-6 мг. Значението на прашеца за пчелното семейство е голямо. Използват го като храна, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и пчелно млечице. Средно за една година едно добре развито пчелно семейство консумира около 30 кг. прашец. Около 20% от прашеца (~6 кг/год.) може да се отнеме без вредни последствия за семейството. Това става с помощта на специални устройства наречени „прашецоуловители“.

Свързано изображение

Ролята му в здравословното хранене
Пчелният прашец съдържа много минерални вещества като калий, магнезий, титан, сребро, цинк, мед, хром, ванадий, кобалт, молибден, никел, галий, цирконий, манган, фосфор, силиций, калций, желязо, алуминий, барий. Свежият прашец съдържа: 20-40% белтъчни вещества; 30-60% захари под формата на нектарни въглехидрати; витамините С, В1, В2, В5, В6, В8, Е; провитамин А, фолиева киселина, биотин, токоферол; ферменти; антибиотични вещества; минерални вещества; биологично активни вещества; липиди, ароматни и пигментни вещества . Важна съставка на поленовите клетки са въглехидратите. Установени са: глюкоза, фруктоза, захароза, арабиноза, рибоза, галактоза, рафиноза, стахилоза, ксилоза, декстрини, нишесте, целулоза и лактоза.

Съставът му включва и незаменимите за човешкия организъм аминокиселини:
аргинин – средно 4,7 мг;
изолевцин – 4,7мг;
хистидин – 1,5 мг;
левцин – 5,6 мг;
лизин – 5,7 мг;
метионин – 1,7 мг;
фенилаланин – 3,5 мг;
треонин – 4,6 мг;
триптофан – 1,6 мг;
валин – 6,4 мг;
аланин, глицин, аспарагин, глутамин, серин, пролин, тирозин, цистин, цистеин.
Целулоза се съдържа в обвивката на зърната в количество 1-3%, нишестето достига до 7%. Високо мастно съдържание има прашецът, получен от звъниче – 19,80%, глухарче – 14%, гречиха – 12,87%. Установени са деканова, палмитинова, линолова, олеинова, линоленова, стеаринова, лауринова, ейкозинова и бехенова киселина

Лечебни свойства
Пчелният прашец има и лечебно въздействие. Приемането му подпомага изграждането на костната система. Съдържащият се в него витамин Е влияе положително върху потентността. Рутинът укрепва кръвните клетки, намалява кървенето, действа укрепващо на сърцето, нормализира високото кръвно налягане, чрез въздействие върху кръвния поток. Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото. Прашецът е много богат и на селен, който действа профилактично при някои ракови заболявания, подпомага организъма при освобождаването му от тежки метали.

Лечебно приложение
Възможност за използуване при лечението на захарната болест, тъй като стимулират отделянето на инсулин
благодарение на богатото съдържание на йод може да се употребява при профилактиката на ендемичната гуша лечение на различни заболявания на тънкото и дебелото черво (запек и колит) съдържа желязо, а това значи, че може да бъде прилаган при лечението на анемии. Понижава нивото на холестерола и се използува при лечението на атеросклерозата. Съдържа много магнезий и калий, което го прави подходящ и за лечението на сърдечно-съдовите заболявания.
Притежава дълбок биологичен ефект за предотвратяване на преждевременното състаряване на клетките и стимулиране растежа на нова тъкан. Той изглажда бръчките и стимулира притока на кръв към всички клетки на кожата полезен е за лечението на оплаквания като умора, алергии и други респираторни заболявания (например бронхит, синузит и простуда).

При неврастения и депресивни състояния
Благодарение на пълноспектърните си кръвоизграждащи и подмладяващи свойства, пчелният прашец е особено полезен за спортисти и хора в процес на възстановяване след болест.
За да стигне до своя краен потребител прашецът трябва да премине през няколко етапа на производство. Наред със своите изключителни качества той има и един съществен недостатък: при преминаването през отделните етапи неговото качество може единствено да се влошава. В зависимост от вида на прилаганите технологии на получаване, обработка и съхранение прашецът може относително да запази своите качества няколко месеца, но може и да ги загуби след няколко дни.

Странични ефекти
Като странични ефекти се отбелязват коремни болки, неприятен вкус в устата, прилошаване. В първите дни са възможни лек метиоризъм или диария. Ако прашецът не е разтворен са възможни коремни болки.

Приложение и дози
Дневната доза за възрастни е 15 – 20 грама изсушен прашец за срок от 1 до 3 месеца. Препоръчва се да се приема при смяната на сезоните – в есенно – зимния и пролетно – летния период.
Деца на възраст 3-5 години – 5-10 грама дневно;
Деца на възраст 6-12 години 10-15 грама дневно.

Резултат с изображение за ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Нека видим какви са 10 от най-важните причини да използваме пчелен прашец в нашата ежедневна диета.

  1. Енергия и тонус

Обхватът на хранителни вещества, открити в пчелния прашец, го прави чудесен природен енергиен стимулатор. Витамини, въглехидрати, протеини и др. могат да ни помогнат да бъдем активни и енергични през целия ден, като повишава тонуса и се бори с умората.

    2. Красива, здрава кожа

Пчелен прашец се използва често в продукти за локално, които и за цялостно лечение на възпалителни състояния и общи кожни раздразнения като псориазис или екзема. Аминокиселините и витамини защитават кожата и подпомагат възстановяването на клетките.

   3. Дихателна система

Пчелният прашец съдържа голямо количество антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект върху тъканите на белите дробове и така предотвратяват появата на астма.

   4. Лечение на алергии

Прашецът намалява наличието на хистамин и така води до подобряване много алергии. Все пак алергичните трябва да внимават с приема на пчелен прашец и преди да предприемат такова лечение, да се консултират с лекар и да проведат лечението под лекарско наблюдение.

   5. Храносмилателната система

В допълнение към полезните витамини, минерали и протеини, пчелният прашец съдържа ензими, които подпомагат храносмилането. Ензимите помагат на тялото ни да усвои всички хранителни вещества, от които се нуждае, от храната, която ядем.

   6. Имунната система

Пчелният прашец е полезен за чревната флора и така поддържа имунната система. Според холистичния здравен експерт д-р Джоузеф Меркола, пчелният прашец има действия, подобни на тези на антибиотик, които могат да помогнат за предпазване на организма от атакуващите го вируси. Той е богат на антиоксиданти, които защитават клетките от вредното окисляването на свободните радикали.

   7. Справяне със зависимости

Пчелният прашец помага за потискане на апетита, което е особено полезно при хора, опитващи да откажат тютюнопушенето или които имат проблеми с теглото.

   8. Подкрепя сърдечно-съдовата система

Пчелният прашец съдържа големи количества рутин – антиоксидант биофлавоноид, който допринася за укрепване на капилярите, кръвоносните съдове, подпомага кръвообращението и коригира нивата на холестерола. Неговото мощно антисъсирващо действие може да помогне за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

   9. Помощ за простатата

Мъжете, които страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата, могат да открият облекчение чрез използване на пчелен прашец. Пчелният прашец може да помогне за намаляване на възпалението, да спре честите пориви за уриниране.

   10. Репродуктивни проблеми

Пчелният прашец  възстановява и стимулира функцията на яйчниците и може да се използва за подпомагане при опити за бременност. Освен че е хормонален буустер, прашецът е и чудесен афродизиак!

Една прекрасна причина да приемаме този продукт е, че пчеларите събират пчелния прашец от кошерите без да вредят по никакъв начин на пчелите и без да нарушават ежедневието и начина им на живот.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА НАПЪЛНЯВАНЕ И СИЛА С МЕД И ПОЛЕН – 400гр

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА С МЕД, ПОЛЕН И ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ – 400 гр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *