ТИКВЕН ШЕЙК

Необходими продукти:

  • тиква – 300 г прясна
  • мляко – 2 ч.ч.
  • мед – 2 ч.л.
  • канела – на вкус
  • овесени ядки – 2 с.л.

Приготвяне – 5 мин. Готвене – 10 мин.Общо15 мин.

Количество: за 2 порции

Начин на приготвяне:

Нарежете, почистете и пасирайте тиквата. В купа поставете тиквеното пюре, меда и овесените ядки.

Добавете мляко и пасирайте сместа. Поднесете шейка в стъклена чаша, като го поръсите с канела и малко ядки.

Снимка: istock

ЗАЩО ТИКВАТА Е ПОЛЕЗНА?

Тиквата стимулира храносмилането

Фибрите в тиквата помагат да се чувствате сити за по-дълго и ви предпазват от желание за посягане към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в норма, което потиска глада.

Тиквата регулира кръвното налягане

Освен че е добър източник на фибри, тиквата е богата и на калий. Този минерал играе важна роля в контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални граници. Антиоксидантите в тиквата допринасят за доброто сърдечносъдово здраве. Сърцевината на тиквата е много богата на важни растителни мазнини, които се съдържат в най-висока концентрация в семките. Тези мазнини подобряват кръвното налягане, еластичността на стените на кръвоносните съдове, цялостната функция на сърдечния мускул.

Тиквата намалява риска от рак

Вълшебната комбинация от витамините А и С, желязо и антиоксиданти успешно намалява риска от възникване на различни видове рак. Честата консумация на тиква предпазва от рак на панкреаса, гърдата, дебелото черво. Тези свойства тиквата дължи на способността на антиоксидантите да се борят успешно с оксидативния стрес, който е основен фактор за отключването на рак.

Тиквата се бори с диабета

Калориите в тиквата са наистина малко. Въглехидратите в нея се разграждат бавно, което е от голямо значение за поддържането на здравословни нива на кръвна захар и инсулин. В комбинация с фибрите картината става още по-добра за вашето здраве. Полифенолите имат свойството да подобряват инсулиновата резистентност – една от причините за поява на диабет тип 2.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *