Здраве

ЕКСТРАКТ ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА ЗА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ РАК И ОЩЕ МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки

Гроздовият екстракт се извлича от семената или от люспите на червеното грозде. Днес съществуват категорични доказателства за здравните ползи от приема на екстракт от грозодово семе. Част от тях са свързани с благоприятния ефект на гроздовия екстракт върху сърдечно-съдовата система. Поради тази причина, той е едно от най-често препоръчваните средства при сърдечно-съдови заболявания. Гроздовият екстракт подобрява циркулацията на кръвта, намалява „лошия” холестерол и помага при нарушения в зрението, причинени от диабет.

PROF SARACOGLU БИО ЕКСТРАКТ ОТ СЕМЕНА И ЛЮСПИ НА ЧЕРНО ГРОЗДЕ

Все още е малко известно, че именно гроздовите семена и люспи съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли (биофлавоноиди), които са мощни антиоксиданти.

Екстракт от гроздови семки при рак – алтернативна терапия при ремисия и профилактика

Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак. Поддръжниците на алтернативната медицина за лечение на рак,  твърдят, че тези антиоксиданти потискат развитието на някои видове рак, като рак на простата, дебелото черво, рак на гърдата.  Няколко лабораторни изследвания на  клетъчни култури показват, че проантоцианидините, намиращи се в екстракта от гроздови семки, имат отлични антиоксидантни свойства. Те могат да намалят производството  на естроген, който би могъл да засегне хормоно чувствителните тумори.

Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C. В най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още “тайният витамин против стареене”. Ресвератролът е другият фенол, съдържащ се в гроздовите люспи и семена, който действа изключително благоприятно върху организма ни.

Благодарение на процианидина сме видимо по-млади – кожата е ни е еластична и свежа, както и предпазена от вредните слънчевите лъчи. Стените на вените, капилярите и артериите са заздравени, а още едно полезно свойство за кръвоносната система е и намаляването на “лошия” холестерол и неговото натрупване по съдовете. 

Какво представлява гроздовото семе?

Плодовете на лозата (Vitis vinifera) се използват като храна от хиляди години. Документирано е, че египтяните са се хранили с грозде преди 6000 години, а някои гръцки философи са отбелязали неговите здравословни ползи, най-вече под формата на вино. Народните лечители в Европа пък са правили мазило от сока на червеното грозде и са третирали болести на очите и кожата.

Гроздовите семена са изключително богат източник на различни видове антиоксиданти, като преобладава процианидин. Интересно е да се отбележи, че процианидините са верига от катехинови молекули, които са компоненти,  типични за зеления чай. Въпреки че произлизат също от гроздето, процианидините нямат сходна структура с ресвератрола.  Процианидините се различават по структура и от антоцианините, друг мощен полифенолен компонент.

Освен в гроздовите семена, процианидин се открива още в ябълките, горските плодове, ечемик, какао и борова кора. Съдържа се още в гроздовата ципа и червеното вино, но при тях концентрациите са далеч по-ниски.

Процианидинът може да съставлява до 90% от антиоксидантите в гроздовото семе. Анализите са установили, че в гроздовото семе има и други антиоксиданти, но в прекалено малки количества. Такива са рутин, ресвератрол,  катехин, епикатехин и кверцетин, като единствено концентрацията на кверцетина може да достигне до 8%, като втори най-изобилстващ антиоксидант.

Гроздовите семена са богат източник на витамин Е, който също е мощен антиоксидант. В тях се съдържат и мазнини, като линолеевата киселина е най-концентрирана.

Екстрактът  е богат на флавоноиди – растителни вещества, които защитават клетките от въздействията на свободните радикали. Екстрактът от гроздови семена е естествена растителна субстанция – концентриран източник на олигомерни проантоцианидини (OPC). Тези антиоксиданти защитават клетките от увреждане от свободните радикали и допринасят за доброто кръвообращение. Екстрактът от гроздови семена е богат и на полифеноли – съставка с високо съдържание на антиоксиданти. Проучванията показват, че OPC са по-силни антиоксиданти от витамините С, Е и бета-каротин. Доказано е, че екстрактът от гроздови семена остава в организма цели 3 дни и е 20 пъти по-мощен от витамин С и 50 пъти по-силен от витамин Е.
Екстрактът от гроздови семена упражнява мощно благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове. Поради тази причина OPC са ключови съставки в продуктите за съдови нарушения, използвани в Западна Европа. Екстрактът от гроздови семена е водо- и мастноразтворим, затова прониква през всички видове клетъчни мембрани, доставяйки мощна антиоксидантна защита.

Защо да приемаме екстракт от гроздови семена?

Екстрактът от гроздови семена подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, мозъка, кожата, очите и храносмилателната система. Учените сочат, че може да бъде полезен за хора с нарушения в зрението и да намали напрежението в очите, свързано с продължителната работа пред компютъра. Екстрактът от гроздови семена може значително да се увеличи ефективността на химиотерапията по при лечение на рак, като същевременно се намалява силата на страничните ефекти, които тя причинява. Екстрактът не засяга здравите клетки и лекува клетките, които  химиотерапия е разрушила. На практика гроздовите семки са отговорни за силното въздействие и унищожаване на раковите клетки. За пациенти, които са изправени пред диагноза от животозастрашаващ рак, препоръчителното лечение често може да бъде толкова потенциално вредно за здравето, колкото и самото заболяване. Но за много от тези пациенти научни изследвания показват, че естественото лечение с екстракт от гроздови семена може да държи ключа към забавяне  растежа на раковите клетки, без опасните и смъртоносни странични ефекти от химиотерапията и радиацията.

Резултат с изображение за СЕМЕНА ОТ ГРОЗДЕ

Екстрактът от гроздови семена, също така, упражнява антибактериално, противовирусно и противовъзпалително въздействие и е един от малкото антиоксиданти, които могат да проникнат през кръвно-мозъчната бариера, за да защитят мозъка и нервната тъкан. Проучванията разкриват, че екстрактът от гроздови семена може също да блокира тромбоцито-активиращия фактор, като така удължава времето за образуването на тромби;
Регулярният прием на екстракт от гроздови семки е доказано ефективен, за увеличаване и подпомагане на по-доброто кръвообращение. Оказва се изключително полезен за тези, които страдат от схващания, разширени вени, стеснение на кръвоносните съдове и т.н. Той подобрява цялостния поток на кръвта в тялото и помага на помпения механизъм на сърцето, като по този начин намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и блокиране на кръвоносните съдове. Потиска образуването на плаки и висок холестерол, а вероятността да получите удар намалява.
Със съдържанието на антиоксиданти, екстрактът от гроздови семена е помогнал на много диабетици за понижаване на кръвната захар. Хората, които страдат от това са наясно с възможните усложнения;
Също така гроздовите семена предоставят много други предимства. Техните антибактериални и антивирусни ефекти помагат за намаляване на производството на възпалителни съединения, които предизвикват алергични реакции в организма, сенна хрема и кожни проблеми. Много лекари препоръчват редовни дози от екстракт на гроздово семе, като те не причиняват странични ефекти.

Как работи гроздовото семе?

Установено е, че при перорален прием, процианидините се метаболизират в катехини, които са подобни на катехините в зеления чай. На този етап няма реални наблюдения върху степента на метаболизиране и коя част от видовете процианидини обхваща. Превръщането на процианидин в катехини може да осигури някои от ползите на зеления чай, защото се осигуряват два от шестте вида катехини, налични в зеления чай.

Самите процианидини имат сравнително висока степен на метаболизиране в тялото. При дългосрочен прием е установено, че едва 0.5% от процианидините се изхвърлят чрез урината. От друга страна, една част от процианидините се превръщат в катехини, при които степента на изхвърляне е далеч по-висока. Въпреки пълноценното метаболизиране след попадане в кръвта, процианидините имат сравнително ниско усвояване през чревния тракт. Тестове върху хора и животни демонстрират, че степеннта на усвоимост е около 13%, което е почти идентично на усвоимостта на антиоксидантите в зеления чай и куркумата. Донякъде, причина за ниската биоактивност на процианидините е метаболизирането на голяма част от тях в катехини, които от своя страна се усвояват по-лесно.

Въпреки, че се счита, че гроздовото семе е стабилно в стомашна среда, високата киселинност може да доведе до превръщане на процианидините в мономери. При сравнителни тестове е установено, че усвоимостта на гроздовото семе е почти три пъти по-високо на празен стомах, в сравнение с прием с въглехидрати.

Основният механизъм на действие на гроздовото семе се свързва с неговата силна антиоксидантна активност и способността да потиска някои провъзпалителни протеини. Гроздовото семе също така влияе положително върху азотния баланс. Процианидините имат и пряк ефект върху ензимната активност в тялото, като успешно потискат някои метаболитни ензими като ароматаза или храносмилателни ензими като алфа-амилаза и липаза.

Потенциални и доказани ползи при хора

  • Гроздовото семе може да подобрява циркулацията на кръвта и разреждането ѝ от плателети. Изследванията са положителни при използването на 400 мг екстракт дневно в продължение на 8 седмици.  Установен е силен положителен ефект при жени в менопауза и пациенти в рисковите групи;
  • Влиянието върху циркулацията на кръвтта се изразява и в намаляване на подуванията по краката, които са предизвикани от продължително седене или трудно кръвоснабдяване;
  • Гроздовото семе показва силен противовъзпалителен ефект при хора с диабет тип 2, като понижава C-реактивния протеин от 3.2 на 2.0 единици. Въпреки че намалява окисляването на лошия холестерол, като цяло гроздовото семе не въздейства върху холестерола и триглицеридите в кръвта;
  • Потенциални противовъзпалителни свойства се проявяват и чрез други механизми като регулиране на свръхпроизводство на азотен оксид, потискане на провъзпалителния цитокин ядрен фактор капа-Б и макрофагите, които са медиатори на възпаленията. Гроздовото семе успява да потисне макрофагите в по-голяма степен от Аспирина, но понижава вече възникнало възпаление по-слабо от Аспирин;
  • Гроздовото семе спомага за повишаването на добрия холестерол при 12-седмичен прием. Въпреки това, не се отбелязва влияние върху лошия холестерол и триглициридите;
  • Установено е, че гроздовото семе успешно понижава кръвното налягане, като това може да е вторичен ефект от разреждането на кръвта. Понижаването се отбелязва при хора с високо кръвно налягане, докато при здрави индивиди без здравословни проблеми, не е отбелязана никаква промяна. Интересен факт е, че комбинацията от гроздово семе (1000 мг) с витамин C (500 мг) понижава до по-голяма степен кръвното налягане, отколкото двете вещества поотделно. Повечето изследвания установяват и понижаване на сърдечния ритъм;
  • Гроздовото семе може да притежава потенциални свойства на въглехидратен блокер, като е установено, че блокира ензима алфа-амилаза почти до нивото на използваната в изследванията аркабоза. Екстрактът от гроздово семе блокира алфа-амилаза с 4 до 7 пъти по-ефективно от зеления чай или изолираният EGCG. Гроздовото семе понижава активността и на ензима липаза, което оказва влияние и върху липопротеин липазата, ензим отговорен за транспортирането на мазнините в клетките. Именно чрез този механизъм, гроздовото семе предпазва клетките от липотоксичност;
  • Потенциални ползи за регулиране на последиците при алергии, каквито са възпаленията и реакцията на имунната система;
  • Няма единно мнение за антиоксидантната активност на гроздовото семе при хора. Някои изследвания не стигат до положителни резултати, докато при други е обратното. До голяма степен антоксидантната активност може да е по-висока при хора със здравословни проблеми. Например, гроздовото семе увеличава количеството антиоксиданти и нивата на глутатион при болни от диабет тип 2. Друга особеност е, че антиоксидантната активност може да се проявява само до час след перорален прием. Сравнително изследване устаноявява, че гроздовото семе проявява по-мощна антиоксидантна активност от еквивалентна доза ресвератрол;
  • Въпреки че ин-витро изследванията показват качествата на гроздовото семе да въздейства върху ароматизацията, то съществува само едно изследвание върху хора, което не потвърждава този ефект.  Същото изследване не открива въздействие и върху андрогенните рецептори. Въпреки че не стимулира тестостерона, гроздовото семе проявява защитни свойства срещу токсичност върху тестисите, като успява непряко да възстанови нивата на тестостерон почти напълно (от спад 44% до спад 6%), както и да възстанови количеството на семенната течност. Все пак, процианидинът е активатор на андрогенните рецептори в мембраните, които играят важна роля при превенцията на рак на простатата. Този механизъм няма общо с андрогенните рецептори в клетъчните ядра и протеиновия синтез;
  • Гроздовото семе успешно понижава язвите в стомаха, след нарочно дразнене с алкохол или Аспирин. Гроздовото семе е по-ефективно от витамин Е, но с по-слабо действие от витамин C;
  • Гроздовото семе показва положително въздействие върху кожата, като дългосрочна употреба от 6 месеца подобрява външния вид на кожата, намалява бръчките около очите, лицето и ръцете, както и увеличава плътността на кожата.

8 thoughts on “ЕКСТРАКТ ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА ЗА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ РАК И ОЩЕ МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

  1. Ани Ованесова каза:

    Здравейте, интересувам се от този гроздов екстракт , но бих искала да ме уведомите какво е съдържанието му като съставки. Благодаря Ви!

    1. Natural каза:

      Екстрактът съдържа семена и люспи на черно грозде.

  2. Даринка каза:

    Интересувам се от гроздовия екстрак, ако може да ми кажете съставките, цена и как се поръча. Благодаря!

    1. Natural каза:

      Здравейте. Може да поръчате по телефон – 0876606999 или в този сайт, на следния линк: https://natural.bg/shop/prof-saracoglu-%d0%b1%d0%b8%d0%be-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bb%d1%8e%d1%81%d0%bf%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5/
      Съдържанието е люспи и стрити семки на грозде сорт Сира.

  3. Йорданка каза:

    Здравейте! По лекарско предписание вземам всеки ден аспирин 81 мг ниска доза от 12 години, както и лекарство за високо кръвно налягане. Мога ли да ползвам гроздовия екстракт заедно с аспирина?

    1. Natural каза:

      Здравейте! Продуктът съдържа семена и люспи на черно грозде – 100% натурални съставки и не са регистрирани взаимодействия с други лекарства или билки.

  4. Може ли да се се пие по време на химиотерапия.

  5. Може ли да се пие по време на химиотерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *