Здраве, Красота

ИЗКУСТВОТО ДА ПИЕШ ЧАЙ

Няма друга напитка в света с толкова богата и стара история, както чаят! Да пиеш чай, всъщност е цяло изкуство, което носи успокоение, зарежда със сили, действа пречистващо за ума и тялото и в същото време лекува!

Ние, българите, за разлика от много други страни пием чай само като е студено. Но ако знаехме колко е полезен той, сигурно често щяхме да го пием по цял ден. Още повече, че чашата чай не е само течността в нея, колкото и полезна да е тя. Пиенето на чай е и ритуал, емоция, усещане, което кара всичките ти сетива да избухват във вселена от вкусове и аромати.

От какъв съд ще се пие чаят зависи изцяло от личните ни предпочитания, както и от посудата, които има в кухнята. Важно е да се знае обаче, че вкусът на чая се променя, ако той се пие от пластмасова или дървена купа или чаша. Затова се предпочитат керамични, порцеланови или стъклени съдове. Дебелината на стените на чашата се избират в зависимост от това дали искате да пиете чая по-хладен или държите да се запази дълго време горещ. Големината на чашата е обратнопропорционална на качеството на чай.

Резултат с изображение за турски ЧАЙ

Когато се пие чай в компанията на изтънчени особи, е недопустимо да се сърба. Пие се на малки глътки, без да се духа, за да изстине. Чашата, заедно с чинийката, се поднася на височината на устните и тогава се отпива. Дръжката трябва да се обгръща елегантно. Свободните пръсти не трябва да стърчат навън, а да са максимално свити. Подходящо упражнение, за да свикне ръката с това положение, е пръстите (кутре и безименен) да държат химикалка или молив, докато се повдига чашата. Дали да си сложим захар, или не, зависи изцяло от личните ни предпочитания. Разбира се, с количеството не бива да се прекалява, просто защото прави лошо впечатление, ако се пресегнем 7-8 пъти към захарницата. Чаят се бърка внимателно, за да не се удрят стените на чашата с лъжичката. Така се избягва дразнещото подрънкване. След като лъжичката е използвана, тя трябва да се извади от чашата и да се постави отстрани на чинийката. Неправилно да се отпива, ако тя е още вътре в нея. Ако към чая има някаква закуска или сладкиш, той се яде, като с ръце се отчупват малки хапки. Ако десертът е торта или сиропиран сладкиш и няма специално поставена за него виличка, се използва чаената лъжичка. Ако към чая има лимон, то той трябва предварително да се нареже на филийки. Лимоненото парченце се поставя в чая и чрез леко натискане с лъжичката се изстисква сокът му. След това филийката се изважда и се поставя в чинийката.

e45cb70913urn-jpg-450-335-cc-dri-ydkii4yxpk

За добрия вкус на чая е важно с каква вода се запарва. Широко разпространена, но грешна практика, е чаят да се залива с кипяща, току-що свалена от котлона вода. За най-добър вкус черният чай трябва да се залива с вода с температура 90 градуса, а зеления – 70. Точната температура може да се измери посредством кухненски термометър, който се поставя в течността. Чаените листа се заливат с малко количество вода. Когато се надуят, се долива още. Запарката се оставя за около 5 минути, а съдът се покрива със салфетка или капак с дупка, за да може да отделя от аромата си.

За да се усети максимално чаеният вкус и удоволствието от пиенето да е до край, трябва:

  • чаят да не се пие непосредствено преди или след хранене; Най-добрият вариант е 30 минути преди хранене (не по-малко), защото чаят увеличава слюнкопроизводството и след него храната може да ни се стори безвкусна;
  • чаят да се консумира, когато не пари (температура над 62 ºC може да увреди стените на стомаха);
  • да не е много силен (високите нива на кофеин и танин могат да причинят главоболие и безсъние);
  • при подготовката да не ври дълго време, защото полифенолите и етеричните масла започват да се окисляват произволно;
  • да не се подгрява многократно и да не се пие чай, сварен вчерашния ден.

Пиене на чай според възрастта

Децата и юношите трябва да пият слаб чай, а също така и да изплакват устата си с чай. В периода на половото съзряване е по-добре да се пие зелен чай, а пък червения и черния да се запарват много леко. При момичета в периода на установяване на менструалния цикъл психиката е доста нестабилна, затова най-подходящ е чаят с цветчета, който чисти черния дроб и помага да се изхвърлят токсините, да се нормализират физиологичните процеси, да се установи редовността ни менструалния цикъл. Този чай е полезен също така за страдащите от простатит и за мъжете с увеличена простата. За жените след раждане е полезен червеният чай с кафява захар. За хората със стомани заболявания е особено подходящ ментовият чай, а за страдащите от заболявания на черния дроб – чаят с цветчета. Черният чай е незаменим за хората, които се занимават  физически труд, а зеленият е за хората на умствения труд. За желаещите да свалят излишни килограми идеален е чаят У-лун и Пу-ер.Резултат с изображение за жена пие ЧАЙ

Японците наричат улунския чай вълшебно лекарство за красота и здраве. Французойките наричат юн-нанския пу-ер враг на мазнините. При това пу-ер не поврежда стомашната лигавица, а улунският чай притежава пикочогонно действие. Тъй като съдържанието на кофеин в тези два вида чай не е високо, то те нямат противопоказания.

Кога и какъв чай да пием?

През пролетта е полезно да се пият ароматни чайове с цветчета с гъст аромат. Те отстраняват натрупалия се през зимата студ, подсилват ни с необходимите витамини и минерали.

През лятото – зелен чай. Той дава усещане за свежест и прохлада и благодарение на високото съдържание на аминокиселини помага по-лесно да се понасят горещините. Не забравяйте да добавите резен лимон.

За есента е идеален чай мате или чай с различна комбинация от билки. Те заемат средно положение между зеления и червения чай. Те отстраняват от организма излишните мазнини и възстановяват дейността на жлезите с вътрешна секреция.

tea-with-lemon

През зимата е най-добре да се пие червен чай. Той дава усещане за топлина. В съчетание с мляко и захар повишава топлината в тялото, оказва благотворно влияние на храносмилането и усвояването на мазнините. Но ако нямате червен чай, изберете билков или плодов и добавете малко канела… Канелата действа загряващо, а ароматът й винаги се свързва с Коледните празници и бялата зима.

Ако обичате мед и добавяте в чаят вместо захар, не забравяйте, че напитката не трябва да е гореща, защото топлината на чаят уврежда качеството на меда.

Твърде горещият чай стимулира гърлото, хранопровода и стомаха и може да доведе до болезнени изменения в тези органи. Честата употреба на чай с температура по-висока от 62 градуса може да доведе до различни стомашни заболявания. Температурата на чая не бива да превишава 56 градуса.

Чаят, изпит преди ядене разрежда слюнката, храната започва да изглежда безвкусна, по-трудно се усвоява протеина. Следователно чаят трябва да се пие 20-30 минути преди ядене.

Съдържащият се в чая танин може да доведе до втвърдяване на протеина и желязото в храната, което затруднява тяхното усвояване. Ако искате да пийнете чай след ядене, трябва да изчакате 20-30 минути.

Колко чай да пием?

Прекалената употреба на чай натоварва сърцето и бъбреците. Силният чай води до възбуда на главния мозък, до учестено сърцебиене. 4-5 чашки не много силен чай през деня е оптималното количество за възрастен човек. Слабо запареният чай ободрява, възстановява умствените и физически сили, но не възбужда и не влияе на съня.

И малко любопитни факти

Според китайска легенда, Шенонг, легендарен император на Китай, положил основите на селското стопанство и Китайската медицина, някъде през 2737 година преди Христа, пиел купичка гореща вода, когато листа от съседния храст паднали в купичката му и я оцветли и й придали аромат. Той бил възхитен от вкуса, аромата и свойствата на чая. Има много легенди за това как е открит чая, но той е много важен за Азиатските страни и придобива все повече известност и по цял свят.

281542

Индийците обикновено добавят към чая мляко, лимон и захар. Лимонът е предпочитана добавка в Иран и Турция, но вместо захар често се използват сладки плодове – стафиди или смокини. В тези страни са най-склонни към обогатяване на вкуса и аромата на чая чрез използване на различни подправки – кардамон, джинджифил, бахар и канела.

В някои арабски страни добавят сок от цитрусови плодове, особено когато пият студен зелен чай.

В Русия към чая винаги се сервира нещо сладко – пирожки, конфитюр, бонбони, парче торта, или просто хляб с масло.

Англичаните пият сутрешния си чай в леглото, а следобедния най-вече, за да си покажат красивите сребърни съдове.

Видовете чай се разделят в зависимост от степента на ферментация на чаените листенца.

* Бял чай – направен от младите пъпки листенца, които още не са се оксидирали.

* Зелен чай – процеса на оксидиране е спрян след кратко излагане на топлина. Листенцата или се оставят така или се завиват на ролца.

* Оолонг – оксидирането е спряно някъде между това, необходимо за производството на зелен и черен чай. В Китай на този тип чай казват „син чай“.

* Черен чай – направен от напълно ферментирали чаени листенца. Процеса отнема между две седмици и един месец. Китайците наричат този чай „червен“, защото течността, получена от него е червена.  „Червен чай“ казваме още и на Ройбос – африкански храст, известен със свойството си да успокоява нервната система, борейки се със стареенето. Някои дори твърдят, че действа и като афродизиак.

Изберете си чай от богатата колекция на Natural.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *