Грижа за кожата, Грижа за косата

АРГАНЪТ – ЗЛАТНОТО МАСЛО

Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия свят – Мароко и Мексико. В Мексико плодовете му не се използват, докато в Мароко е широко разпространено и маслото му замества зехтина. Дървото се смята за неофициален тотем, който символизира независимия и мистериозен дух на страната. Олиото от това дърво е много скъпо и до скоро непознато на света. Произвеждането му е изключително трудоемък процес, който се осъществява от местни жители (бербери), живеещи в покрайнините на Сахара, в района на град Агадир. Казват, че за добиването на литър масло, са необходими 20 часа труд. Дървото е много устойчиво и живее 150-200 години под силното слънцето на южно Мароко и с право си е извоювало от местното население името „дърво на живота“.

Освен в храненето и медицината, то има редица приложения и в козметиката. Професионалните ни продукти с арган са разнообразни – шампоани, спрейове, масла, балсами, кремове и олио. Козметиката за коса с тази активна съставка служи за хидратиране, почистване, реструктуриране, подхранване, възстановяване и регенериране на косата. Аргановото масло за коса има различни полезни свойства – наличието на витамин Е стимулира растежа на косата, богатото количество на витамини и есенциални мастни киселини подхранват, хидратират и предпазват от вредното влияние на околната среда.

11951954_404327993092654_4330556572620451546_n

Интересен факт е, че маслото подпомага всякакъв тип кожни проблеми. Съдържа високо съдържание на витамин Е и ненаситени мастни киселини, които успокояват, подмладяват кожата и действа като антиоксидант. Едновременно с това защитава от бръчки, изсушаване, акне, лекува псориазис. Маслото действа благотворно и на косата. Неслучайно мароканските жени се славят с красиви и жизнени коси. Съдържанието от мастни киселини и витамин Е му придава и лечебни свойства: освен, че е подходящо за всеки тип кожа, чудесното арганово масло облекчава симптоматиката при акне и псориазис, защитава епителните клетки от сухота, а лицето – от бръчки. Чрез арганово масло кожата на лицето и откритите части на тялото се предпазва от слънчево изгаряне. Арганово масло се  препоръчва за лечебни цели, като акцентира върху облекчаването на ревматични и ставни болки, анти-ейдж ефект върху дегенеративните процеси в организма. Macлoтo ce aбcopбиpa дocтa бъpзo, в cpaвнeниe c дpyгитe мacлa. Πpилoжeниeтo мy в дeйcтвитeлнocт e дocтa шиpoĸo. Macлoтo oт Apгaн e в пoлзa нa нoĸтитe, ĸoжaтa, ĸocaтa, пoдxoдящo e ĸaĸтo пpeди, тaĸa и cлeд cлънчeви бaни. Πpи нaпyĸaни ycтни yпoтpeбaтa мy e пpeпopъчитeлнa.Macлoтo ocигypявa xидpaтaция нa pъцeтe, пpaви ĸoжичĸитe, oĸoлo нoĸтитe мeĸи, зaздpaвявa нoĸтитe. To e cъc cилнo aнтиoĸcидaнтнo дeйcтвиe. Πoдxoдящo e и зa чyвcтвитeлнa ĸoжa и тaĸaвa c aĸнe.

Редица киселини, които се съдържат в маслото от арган, синтезират три вида така наречени простагландини. Тези вещества са много полезни полезни за реализацията на защита и противовъзпалителни функции на организма. Те са също необходими и за хората, които се нуждаят от хармония на сърдечно-съдовата система.

17690_1

Мощен антиоксидант – витамин Е се съдържа в голямо количество в аргановото масло.

Маслото помага за разрешаването на проблема с акне и лекува варицела.

То се смята и за ефективен афродизиак.

Аргановото масло е достатъчно познато средство, възпрепятстващо стареенето. То предотвратява отпускането на мускулите, която е свързана с напредването на възрастта.

То прекрасно се грижи за косата, като я прави мека, послушна и отстранява пърхота и косопада.

Най-бързо обаче то се абсорбира от косата. Ненаситените мастни киселини в него стимулират подхранването на фоликулите на космите. Мажете косата си с арганово масло и тя ще бъде хидратирана, здрава, блестяща и защитена от ултравиолетовите слънчеви лъчи. И всичко това благодарение на стимулирания от аргановото масло синтез на колаген.Тъй като аргановото масло не е мазно, то е великолепно в качеството си на основа за макиаж.

Мъжете също могат да се възползват от благоприятното въздействие на това природно масло – то е ефективно средство за успокояване на кожата след бръснене.

Аргановото масло може да се използва както в чист вид, така и като съставка при смесването на мазни масла или като базово за създаването на композиции с натурални етерични масла, а също за обогатяване на козметични средства – кремове, маски шампоани, балсами.

След всичко казано следва да се обобщи, че маслото от арган има изключително ценни качества като козметичен и лекарствен продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *