Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве

АВОКАДОТО – ЕЛИКСИР ОТ ТРОПИЦИТЕ

Още от древността хората са залагали на лечебните свойства на растенията. Освен безценен лечител, растителният свят на нашата планета е и отличен помощник в борбата със стареещата кожа, а също и магьосник, който може да направи едно лице или тяло много по-красиво, предлагайки своите уникални природни багри. Козметиката, създадена изцяло от натурални фито-компоненти доказано носи повече ползи и почти никакви вреди на човешкото тяло. Авокадото е едно от природните богатства, чийто свойства го нареждат в челните редици в козметичната индустрия,като осо­бено ценени са неговите хидратиращи и подмладяващи свойства.

Авокадото се нарича и алигаторова круша, заради формата си. Интересно­то при него е, че по произход е зелен­чук, който обаче расте на дърво като плод. Затова и днес е познат като плод. Цитрусовият плод идва от Мекси­ко и Централна Америка, където е бил почитан като плод с големи хранител­ни и лечебни свойства.

Плодът е богат на ненаситени маст­ни киселини, калии, калций, магнезий, фосфор, витамини А, С , D, Е, К, РР, В2, фибри и фитостероли, олеинова киселина, палмитинова киселина, линолова киселина, витамини и др. Маслото от авокадо е едно от най-близките до човешката кожа.

avokado-jena-kozmetika-104604-240x0

Маслото има антиоксидантно действие. Полезно е за сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове. Както спанака, така и авокадото съдържа много желязо, което помага на хора, болни от анемия. Също така е полезно и при бременни, малки деца поради голямото количество витамини, минерали и протеини. 100 грама авокадо е равно на почти 165 калории. Маслото от авокадо е с високо съдържание и на полезен антибактериален хлорофил агент (благодарение на който маслото от авокадо има характерен жълто-зелен цвят). Хлорофилът има благотворен ефект върху дихателната, сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната система. Облекчава дразнене, ускорява зарастването на рани, предотвратява образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, допринася за ефективното почистване на човешкото тяло от токсини.Редица изследвания показват, че авокадото може да помогне за подобряване на липидния профил както при здрави индивиди, така и при такива с леко повишени нива на холестерола. В едно от тези проучвания резултатите сочат, че диета, включваща употребата на авокадо води до 17% намаление на общия серумен холестерол, 22% намаление на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, заедно с 11% увеличение на „добрия“ HDL холестерол

Наред с удивителните си хранителни свойства, благодарение на всичко, което се съдържа в неговото масло, авокадото се нарежда между най-добрите природни еликсири за кожата. Неслучайно авокадовото масло е безценна суровина за козметичната индустрия, тъй като влиза в състава на огромен брой маркови продукти. С изключително фина текстура, маслото от авокадо може да се прилага терапевтично и срещу множество кожни и здравословни проблеми. То е сред най-мощните анти – ейдж агенти, вдъхващ нов живот на уморената, сива и увредена от времето и климата кожа. Освен това регенерира съединителната тъкан, потиска бактериалното развитие, забавя процесите на стареене, ускорява зарастването на рани, ускорява лечението на псориазис, екзема, акне, облекчава възпаления и изгаряния.

Маслото от авокадо може да се използва чисто, директно върху кожата или смесено с други продукти, за да подсили тяхното действие. То има силно подхранващо действие, висока проникваща способност и регенериращи свойства. Благодарение на високата концентрация на полиненаситени мастни киселини, то възстановява защитните функции на епидермиса и притежава висока биологична активност. Успокоява и омекотява груба и люспеща се кожа. Препоръчва се за суха и застаряваща кожа, за бързо възстановяване на еластичността и целостта на кожата при дребни надрасквания и възпаления, при суха кожа, както и за укрепване и подхранване на косата и ноктите. Авокадото стимулира клетките в мозъка, той се равнява по полезност на боровинката, а както знаем тя е безценен и незаменим плод за много хора. Съдържа много витамини, минерали и фибри, също така е богато на олеинова киселина, която намалява нивата на холестерола в организма. Дори има изследвания, които доказват, че постоянното включване на авокадото в менюто ни намалява риска от рак на гърдата, ето защо този плод се препоръчва особено при жените. Авокадото е богато на много витамини, които подсилват косата, кожата, подобряват метаболизма и дори се борят с депресията, която в днешно време поради натовареното ни ежедневие расте главоломно. Характеристиките на авокадото позволяват и възприемането му като натурален, природен слънцезащитен крем. То съдържа естествен фактор, предпазващ кожата от неблагоприят­ното въздействие на силните слънчеви лъчи. С помощта на маслото от авокадо можете да укрепите и ноктите си и да се избавите от неприятния за всяка жена целулит. Малките бръчки също ще бъдат заличени, ако ги третирате редовно с авокадово масло.

Ето накратко по-важните и съществени качества, които превръщат този плод в естествено козметично средство за подмладяване и разкрасяване:

bottle-of-avocado-essential-oil

  1. Авокадовото масло притежава мощни антиоксидантни свойства

На първо място маслото от авокадо е известно със силно изразените си антиоксидантни свойства. Изобилието на витамин Е в него го превръща в незаменим помощник в битката срещу стареенето и в борбата със свободните радикали. Както е известно още витамин Е защитава кожните клетки от окисляване.

  1. Маслото от авокадо е богато на Омега-3

Благодарение на Омега-3 мастните киселини в състава си, авокадовото масло предпазва кожата от негативното влияние на UV-лъчите. Затова е и препоръчително за третиране кожата през лятото и особено подходящо за малките деца. Предотвратява риска от появата на старчески петна и рак на кожата. Маслото от авокадо е идеално за суха, дехидратирана и увредена кожа. Увеличава нейната еластичността и блясък.

  1. Изобилства на витамини

Благодарение на пъстрото си изобилието от витамини – A, E, D, B1, B2, K, PP, авокадовото масло оказва вълшебно въздействие върху целия организъм и особено върху кожата на лицето. За да подобрите общото състояние на вашите коси, нокти, кожа и на целия си организъм, приемайте по една чаена лъжичка масло от авокадо 2 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на най-малко един месец.

  1. Подходящо е за всеки тип кожа

Независимо от високото си маслено съдържание авокадовото масло е подходящо за всякакъв тип кожа и спокойно може да се използва ежедневно. Действа като естествен хидратант, тонизира и стимулира производството на колаген, правейки кожата мека, еластична и сияйна.

  1. Изглажда по-явните бръчки и заличава фините

За разлика от много други естествени природни продукти, авокадовото масло може да се използва директно и в натурално състояние като крем против бръчки около очите и устните както и на челото, шията и деколтето.

Цялата тази палитра от незаменими качества са чудесен повод да превърнете авокадото в перфектна подмладяваща маска.

Високомасленият плод, обелен и почистен, е достатъчно само да бъде пасиран, и се превръща в идеална маска за лице и деколте. Освен че овлажнява, тонизира, подхранва и подмладява кожата, авокадо масло, благодарение на антисептичното си действие, лекува и възстановява наранената или възпалена кожа.

Козметични ползи на маслото от авокадо

  • Укрепва и подхранва кутикула на косъма
  • Заключва влагата в косъма
  • Подхранва скалпа в дълбочина
  • Съживява увредената и суха коса
  • Защитава косъма от UV – лъчи, околната среда, топлинните уреди
  • Улеснява разресването и предотвратява цъвтежите
  • Озарява, успокоява и омекотява кожата
  • Премахва мъртвите клетки
  • Изглажда фините линии и бръчките
  • Отличен антиоксидант срещу свободните радикали

ЕТО НЯКОИ ВАЖНИ ПОДХРАНВАЩИ ВЕЩЕСТВА, СЪДЪРЖАЩИ СЕ В АВОКАДОТО:

Протеини и мазнини. Маслото от авокадо има високо съдържание на протеини и ненаситени мастни киселини, които са основен фактор за поддържането на здрава кожа. Всъщност маслото от авокадо съдържа Омега-3 мастни киселини, много подобни на тези, които се съдържат в рибеното масло. По този начин маслото от авокадо се оказва подходящо не само за третиране и грижа за кожата, но и за здравословна диета.

Стеролин. В маслото от авокадо се съдържа значително количество от вещество, наречено стеролин. Научните изследвания показват, че то спомага за омекотяването на кожата и намалява риска от появата на старчески петна.

Антиоксиданти. Маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, което го прави подходящо за терапия след слънчево изгаряне. Антиоксиданти като витамините А, D и Е в авокадото правят кожата по-еластична, като го правят особено подходящо за суха или застаряваща кожа.

Лецитин и калий. Маслото от авокадо съдържа лецитин и калий, които са изключитално полезни както за кожата, така и за косата.

ОЩЕ НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ КОЗМЕТИЧНИ СВОЙСТВА НА МАСЛОТО ОТ АВОКАДО:

Овлажнява кожата. Прилагано локално, маслото от авокадо помага за успокояване на суха и раздразнена кожа. Веднага след нанасяне маслото от авокадо прониква дълбоко в кожата, което го прави идеален овлажнител и средство за грижа за кожата.

Заздравява скалпа. Като допълнение към грижата за лющещата се кожа на скалпа то може да облекчи дразненето. Ако се прилага редовно върху скалпа, маслото от авокадо може да стимулира растежа на косата.

Повишава производството на колаген. След нанасянето му, маслото от авокадо повишава производството на колаген, който запазва кожата опъната и намалява ефектите от стареенето.

Облекчаване на кожни заболявания. Маслото от авокадо дава добри резултати при третираетона различни кожни заболявания,включително екземи и псориазис.

Суха кожа. Тъй като маслото от авокадо облекчава дразненето и възпаленията, то може да успокои симптомите, причинени от много суха кожа или от екземи. За третиране на много суха кожа или екзема излейте малко количество върху засегнатите участъци и нежно го втрийте.

Старчески петна. Маслото от авокадо е богато на стероида стеролин. Стеролинът прониква дълбоко в кожата и подпомага дълбокото й овлажняване. За по-добър ефект при третирането на старчески петна смесете две супени лъжици масло от авокадо с със същото количество рициново масло и разбъркайте добре. Втрийте сместа добре в кожата, където има петна, и оставете да подейства поне 15 минути. Изплакнете с топла вода.

Други. Маслото от авокадо ускорява заздравяванетона рани и изгаряния по кожата, както и за успокояването на кожни обриви.

ЗАПОЗНАВАНЕТО СЪС СВОЙСТВАТА НА МАСЛОТО ОТ АВОКАДО ВИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОДАРИТЕ НА КОЖАТА И ТЯЛОТО СИ ГРИЖАТА, КОЯТО ЗАСЛУЖАВА, КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО СЕ НАСЛАДИТЕ НА ПРИЯТНИЯ ЕФЕКТ ОТ ТРЕТИРАНЕТО, КАКТО И НА НЕВЕРОЯТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *