СВОЙСТВАТА НА НАТУРАЛНИТЕ РАСТИТЕЛНИ МАСЛА

Натуралните масла са богати на ценни вещества, имат изключителни ревитализиращи свойства и могат да се използват като самостоятелно средство за грижа за кожата или да се добавят в обикновен шампоан или крем. Веществата, съдържащи се в тях интензивно овлажняват и подхранват кожата и стимулират клетъчното обновяване. Освен това, приети вътрешно, етеричните масла имат лечебни свойства, […]

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ И НЕГОВАТА РОЛЯ В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Добър или лош, холестеролът винаги присъства в телата ни. Холестеролът (наричан някога холестерин) е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортиран в кръвната плазма на всички животни. Минимални количества холестерол се съдържат и в мембраните при растенията. Холестеролът е бяло мазно […]

ПРЕДИМСТВАТА ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ПРОДУКТИ БОГАТИ НА ЙОД

Дълго време битуваше всеобщото мнение, че употребата на сол  е вредна както за някои органи, така и за здравето на целия организъм. В последните години обаче много учени и медицински специалисти все повече говорят за това, че приемът на сол, особено йодирана е от важно значение за функционирането на всички системи в човешкото тяло. Kaĸвo […]

МАСЛОТО ОТ ПОРЕЧ – СИНЬОТО ЦВЕТЕ С НЕВЕРОЯТНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Пореч (Borago officinalis) e eдногодишно тревисто растение, което е представител на семейство Грапаволистни (Boraginaceae). Среща се още под наименованията Бораго, Лечебна краставица, Звездно цвете (Star Flower) , Вълчо цвете. Пореч е билка, която някога е била известна като „билка на смелостта.“ Красивите нежни сини цветя са бродирани от дамите на куртките на рицарите, които тръгват […]

ЕКСТРАКТ ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА ЗА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ РАК И ОЩЕ МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки Гроздовият екстракт се извлича от семената или от люспите на червеното грозде. Днес съществуват категорични доказателства за здравните ползи от приема на екстракт от грозодово семе. Част от тях са свързани с благоприятния ефект на гроздовия екстракт върху сърдечно-съдовата система. Поради тази причина, той е едно от най-често препоръчваните […]

УСПЕШНИ НАЧИНИ ДА СПРЕМ МОМЕНТАЛНО БОЛКИТЕ В ГЪРЛОТО

Билките и други естествени продукти могат много да ни помогнат, когато гърлото „драска“ или боли. ТОПЛА ЛИМОНОВА ВОДА Едно от най-ефикасните домашни средства срещу болки в гърлото е чаша топла вода (250 мл), в която са добавени сока от половин лимон и чаена лъжичка мед. Флавоноидите на лимона с техните оксиданти свойства действат благоприятно срещу […]

ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Зимата приключи и вече се радваме на първите слънчеви дни. Видът на нашата кожа е нещо, което може да помрачи иначе хубавото ни пролетно настроение. Студът, вятърът и сухият въздух в затворените помещения с парно са я направили суха, изпръхнала и бледа. Време е да се погрижим за нея и с няколко прости процедури да […]

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Пчелен прашец съдържа всички необходими компоненти за подсигуряване на живота на човека. Процентът на подмладяващи съставки в пчелен прашец многократно надвишава този, при бирената мая и пшеничения зародиш. Приемът на пчелен прашец коригира небалансираното и дефицитно на хранителни вещества хранене, което съпътства съвременния човек, консумиращ предимно преработени храни, с добавени изкуствени подобрители и овкусители. Специфичното […]

КОГА Е ТОЧНОТО ВРЕМЕ ЗА КРЕМА ПРОТИВ БРЪЧКИ

През различните етапи от живота на жената кожата на лицето й се нуждае от специфични грижи. Нещо, което вълнува всяка жена е анти – стареещата грижа. Често дамите не са добре информирани или сами избират кремовете си за лице, които често се оказват неподходящи. Кога е най-доброто време за закупуването на първия крем против бръчки? […]

Prof Saracoglu ИЛИ ЧОВЕКЪТ ЗАД ТИТЛАТА-Ибрахим Аднан Сарачоглу

İbrahim Adnan Saraçoğlu Ибрахим Аднан Сарачоглу е роден през 1949 в Сафранболу, Турция. Той е турски професор по химия, биохимик, микробиолог,  диетолог и изследовател. Получава докторска степен по химия след завършване на своето образование през 1982 г. в Грацкият университет „Карл-Франц“, Австрия. След обучението си по химия, той защитана докторантури в австрийския университ и става асистент […]