Натурална козметика

ВЪЛШЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА МАСКИТЕ

Животът на жените е все по-натоварен и забързан. Времето за грижи за себе си често остава на заден план. За една маска за лице са нужни само няколко минути.

Маската за лице има за цел да почисти и изглади кожата. Най-често съдържа минерали, витамини и плодови екстракти, които подхранват кожата на лицето. Има различни видове маски за лице. Ефектът може да бъде ревитализиращ, хидратиращ, стягащ, почистващ или подхранващ.

Някои се измиват с хладка вода, други (пилинг маските) се отлепват с ръка. Времето за престой с маската зависи от типа й, но обикновено е от 3 до 30 минути. Понякога стои и цяла нощ.

Маските за лице зависят и от типа кожа. За сухата са подходящи хидратиращите и подхранващите маски, а за мазната – тези, които абсорбират излишния себум.

Представяме ви хумата, глинените маски и маските, които се отлепят. А изборът оставяме на вас!

ДАРЪТ ОТ ПРИРОДАТА-ХУМАТА

huma-glina-zdrave-krasota-(1)-61348-500x334

Хумата представлява прах в различно оцветяване според вида на глината от която е. Тя е най-фината глина. Богата е на цинк и магнезий и е позната още от древността като разкрасително средство. Тя е най-често използвана в козметиката. Бялата глина е много фина и е най-меката от всички типове хума.. Омекотява кожата и я прави мека и еластична, жизнена и бляскава. Богата е на минерални соли и силиций

Хумата овлажнява и тонизира, поглъща замърсяванията, извлича токсините, но едно от изключителните й свойства е да се споява с кожата и да разтваря мазнините. Това й качество  я прави  най – доброто природно средство за разкрасяване на кожата и косата, като приложението в козметиката датира от най-древни времена.  Хумата има чудесни лечебни свойства, благодарение на минералите и микроелементите, съдържащи се в нея.Бялата хума е подходяща е за всеки тип кожа – суха, мазна, смесена, чувствителна и нормална кожа.

Използване на хумата за маските за коса:

Едно от многото преимущества на хумата е, че може да бъде добавяна към съдържанието на други маски или да се използва самостоятелно. Ако имате увредена, изтощена и проблемна коса, ако тя се чупи лесно и „цъфти“ често, ако няма нужния блясък и еластичност, измиването с глинена вода или третирането с маска ще я снабди с нужните минерални соли и ще нормализира функциите на кожата на скалпа. Използването на маска за коса с глина подхранва корените и  предпазва от появата на пърхот. Дори и косата ви да не е увредена или проблемна, ежеседмичното й третиране с маска за коса с хума само ще я направи още по-красива и блестяща.

Използване на хума в маските за лице и тяло

Ако имате пъпчици, инфектирана и силно раздразнена кожа, стари и проблемни петна и ранички, маската с хума ще спомогне тези неудобства да отшумят и да се радвате на идеално почистена и тонизирана кожа със засилено кръвообращение и бърза обмяна.

Независимо от разновидностите, действието на всички глини е почистващо, ексфолиращо и тонизиращо с регулиране на мастната секреция и премахване на токсините от кожата (детоксифициращо). И все пак, в козметиката се използват различни хуми с разлчни цветове и респ. различно действие и сила.

Важни съвети при използване на хума:

  1. Когато правите маска за коса, лице или тяло с хума, никога не оставяте тя да засъхва! Постоянно впръсквайте с пулверизатор вода, розова вода или лавандулова вода върху маската на лицето или тялото. Важно е през цялото време на престоя на маската тя да бъде мокра. Ако правите маска за коса, винаги нанасяйте върху мокра глава и слагайте найлонова шапцица, която да задържа влагата в кожата. Това е така, защото глината е хигроскопична, тя е приятел на красотата докато е влажна, ако я оставите да изсъхне, тя ще изтегли влагата от Вашата кожа!
  2. Не разбърквайте хума в метален съд.
  3. Ако сте с боядисани коси, избягвайте маската с хума, за да не се отмие цвета на косата.

МАСКИ С ГЛИНА ЗА ЗДРАВА И МЛАДА КОЖА

Терапията с глина е един от естествените методи за разкрасяване. Маски за лице с глина са отлично почистващо средство – поглъща себума и секретите от потните жлези и премахва мръсотията, която се е натрупала върху кожата. Освен това глинените маски извършват и действието на нежен пилинг и убиват бактериите и токсините.

Благодарение на своята пореста структура, глината е отличен природен абсорбент, който буквално поглъща мазнините от  нашата кожа. Тези естествени продукти, са известни с отличното си почистващо, възстановяващо и антибактериално действие. Тази маска поглъща себума и премахва мръсотията, натрупана по кожата. Действа като нежен пилинг и отстранява натрупаните токсини.

Благодарение на своята пореста структура, глината е отличен природен абсорбент, който буквално поглъща мръсотията и мазнините върху нашата кожа. Което прави маските от глина много ефективни.

Различните цветове глина са резултат от няколко природни фактора: мястото на образуване на хумата, водите, които са я мили и специфичният състав от минерали и микроелементи.

За подсилване на почистващи свойства на глинените маски козметиците прибавят допълнителни компоненти като плодови киселини, които почистват горния слой на кожата.

12189646_421796201345833_6281391914937037698_n

Как да изберем глинена маска

В състава на козметичните продукти могат да се включват различни видове глина. Различните видове се отличават по цвета, по химичния си състав. Зелената глина съдържа цинк и медни йони, като по този начин осигурява благоприятен ефект върху възпалена мазна кожа. Червената и розовата глина се препоръчва за кожа, склонна към сухота. Най-често маските за лицето са със синя или бяла глина. Синята глина е известна с богатия си минерален състав, а бялата – с дълбоко, но щадящо въздействие върху кожата.

ВИДОВЕ ГЛИНА СПОРЕД СЪСТАВА:

2472_1

Бяла глина (каолин, порцелан) Тя е най-често използвана в козметиката. Бялата глина е много фина и е най-меката от всички типове хума. Омекотява кожата и прави косата мека и еластична, жизнена и бляскава. Богата е на минерални соли и силиций. Известна е още под името каолин, благодарение на минерала каолинит, който влиза в нейния състав.

Зелената хума (зелена глина) съдържа изобилие от полезни елементи – няколко важни минерални оксиди, магнезий, калций, калий, силиций, магнезий, фосфор, мед, селен. Оцветяването се дължи на железния оксид и разложеното растително вещество.  Зелената хума съдържа няколко елемента, които действат самостоятелно, за разлика от другите глини, в които елементите се комбинират и допълват. Зелената хума е с фина структура, което позволява пълното поглъщане на токсините, лесно разграждане на мазнините и напълно премахване на замърсяванията от кожата. Зелената глина е много ефективна при извличане на мазнините от кожата. Това й свойство я прави изключително полезна за мазната кожа на косата или тялото. Тя спомага за регулиране на мастната секреция и засилва оздравителните процеси на наранените зони.  Зелената хума е подходяща е за мазна и смесена кожа.

Синята хума (синя глина) снабдява кожата с кислород, има противовъзпалително действие и подобряват кръвообращението. Благодарение на уникалните лечебни свойства скрити в нейната минерална структура и микроелементи, тя оказва комплексно почистващо, противовъзпалително и антисептично действие. Използването и за козметични маски освежава, успокоява и тонизира кожата, подхранва корените на косата и способства за възстановяването им. Предпазва от появата на пърхот и възпрепятства косопада. Синята хума е подходяща е за всеки тип кожа – суха, мазна, чувствителна и нормална.

Жълта хума (жълта глина) Богата е на минерали и тонизира клетките. Подхранва нормалните и чупливи коси. Подобрява кръвообръщението на кожата и ексфолира и нежно я почиства. Жълтата глина не извлича прекомерно мазнината от кожата, ето защо тя е подходяща за използване предимно върху сухата кожа.  Подхранва  чупливите коси.  Жълтата хума е подходяща е за суха и нормална кожа.

Червената хума (червена глина) има високо съдържание на силикон и железен окис и традиционно се използва з a обновяване и подобряване свежестта и тургура на кожата. Също се използва против напукани капиляри, торбички под очите и като общо грижа за кожата.Червената глина е особено ефективна при  регулиране на мастната секреция на кожата, извиличане на токсините – детоксификация на кожата и ексфолиация. Използва се често за мазна кожа. Червената хума е най-подходяща е за зряла, проблемна и акнетична, дехидратирана, уморена и стресирана кожа.

Розовата хума (розова глина) е традиционно използвана като тонизиращо и стягащо средство. Тя ексфолира кожата като подобрява кръвообръщението. Розовата хума почиства нежно и омекотява. Розовата глина е богата на железни окиси, които й придават прекрасния розов цвят. Подходяща е за маска на тяло, за стягане и тонизиране на бюста, бедрата, корема и горната част на ръцете. Розовата хума е подходяща е за суха, нормална, чувствителна и деликатна кожа.

Приложение на маските с глина

Ако позволите на маската да изсъхне напълно върху лицето ви, глината ще абсорбира влагата, което може да доведе до пресъхване на кожата. За да се избегне обезводняване, веднага след отстраняването на глинената маска, поставени върху кожата овлажняващ крем.

Маските от глина можете да прилагате не само върху лицето, но и върху някои проблемни области като деколтето или бедрата.

Не оставяйте маската върху лицето прекалено дълго! За мазна кожа са достатъчни 20 минути, за нормална и комбинирана – 10, за суха – 5 минути.

СТЯГАЩИТЕ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ В БОРБАТА С НЕСЪВЪРШЕНСТВАТА

С толкова много висок клас анти-застаряващи терапии и иновативни кремове на пазара може да се окаже твърде изненадващо, изключително полезни за кожата са стягаща маска за лице, които се подхранват, успокояват и почистват кожата. Тези активни и дълбокопочистващи маски пречистват кожата от мъртвите клетки в горния слой на кожата, предотвратяват образуването на акне и премахват следите от кожни неразположения.

Чувството за стягане и опъване на кожата се дължи на това, че водата се изпарява и белтъчното вещество само по себе си „се свива“, докато е нанесено на повърхността на кожата.

Стягащите маски попиват излишните мазнини, свиват видимите пори,  снабдяват кожата с витамин A,   унищожават бактерията на акнето заради ензима лизозим и да спомагат да се отлепят мъртвите клетки от повърхността на кожата. Тези маски са идеален вариант за разширени пори, повяхнала и отпусната кожа.

Единственото място, което не може да бъде затворено с маските, е кожата около очите, защото в тази зона и без това няма мастни жлези и тя е склонна към сухота.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *