Здраве

Магическите свойства на маслото от карамфил

Здравословните ползи на подправката, както и тези на силното карамфилово масло се отдават на антиоксидантните, противогъбичните, антибактериалните, антивирусните, антисептичните, противовъзпалителните и аналгетичните свойства на миниатюрните зрънца с необятна лечебна мощ.

Карамфилът е съдържател на на 36 различни съставки, като най-важната от тях е ценното етерично масло, наречено евгенол.  В допълнение към него е изобилието от калий, натрий, фосфор, желязо, манган, фибри, йод, витамини К и С, изключително ценните омега три киселини, калций и магнезий,съдържащи се във всяко миниатюрно зрънце.

При лош дъх.

Чудотворните свойства на карамфила са известни от хилядолетия

От създаващия сериозен дискомфорт проблем – лош дъх е лесно да се отървем с помощта на свежия аромат на карамфила. Подправката се справя с лекота с бактериите, отговорни за лошия дъх. Антиабактериалните компоненти в лека неутрализират разлагането на остатъци от храна по повърхността на езика, небцето и входа на гърлото, които имат отношение към неприятния дъх. Силни ароматни качества също спомагат за постигането на положителни резултати.

Просто сдъвчете няколко парчета карамфил и лошият дъх ще изчезне след няколко минути.

Гаргара с хладък чай два от няколко зрънца, сварени във вода (една чаша), също дава впечатляващи резултати.

Гадене и повръщане.

Подправката карамфил също облекчава оплакванията като гадене и повръщане, поради своите ароматни и успокояващи свойства. Възможно е лекът да се използва и в случаите, когато тези оплаквания са свързани с бременност.

За първа помощ при гадене, сложете карамфилово масло (няколко капчици) върху носна кърпичка и вдишайте аромата. Приемайте по едно-две зрънца, дъвчейки ги и позивите за повръщане ще намалеят веднага.

За да спрете повръщане, смесете прах от карамфил (от няколко стрити зрънца) с мед и го погълне. Смесете маслото (няколко капчици) с вода (топла; количество – двеста милилитра) и получената течност да изпиете бавно.

За храносмилане.

За пълноценно храносмилане и безпроблемно протичане на всички процеси, касаещи дейността на тракта, използвайте карамфил. Освен за облекчаване повръщане и диария, подправката спомага за подобряване състоянието на раздразнената стомашна лигавица, както и за редуциране на газовете в червата, стомаха раздразнителност и болки в стомаха.

Етеричните масла в зрънцата са високо ефективни за намаляване на възпалението и унищожаването на вредните бактериите в стомаха и предпазване от стомашни инфекции.

При болки в ставите и артрит.

Благодарение на своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, карамфиловото масло тушира възпалението и облекчава нетърпимите болки в ставите, като и болки в мускулите и дискомфорта, причинен от артрит. За подобряване здравината на ставите и костите, определящи в случая са високите нива на калций, омега три киселините и желязото, съдържащи се в карамфиловото масло.

Използвайте малко количество от него, примесено със зехтин (или друго базово масло), за да масажирате болезнените стави, засегнати от артрит и ревматизъм. Изпълнявайте това няколкократно и ще усетите още един ефект – мускулната болка също ще изчезне, благодарение на способността на това масло да ги релаксира.

Друг вариант е изпичането на няколко зрънца, увиването им в мека кърпа и поставянето й върху засегнатата част на тялото. Направете това, докато компресът все още излъчва топлина.

Подобрено дишане при астма.

За използването на зрънцата и етеричното масло е установено, че са ефективни способи за подобрено дишане при астма. Те стимулират дихателната система, поради отхрачващите, антибактериалните и противовъзпалителните си качества.

Двата лека са приложими за лечение на обикновена настинка, запушен нос, възпалено гърло, вирусни инфекции, астма, туберкулоза, бронхит и различни оплаквания, свързани със синусите. Подправка притежава и още едно безценно качество – действа като потенциален химиозащитен агент срещу рак на белия дроб.

Карамфилът подобрява дишането при астма

Приемайте от две до три чаши чай дневно, когато Ви измъчва респираторно заболяване.

Добавянето на карамфилово масло към гореща вода и вдишването на ароматната пара, която се отделя, облекчава при дихателни проблеми.

За да предотвратите куп респираторни проблеми, дъвчете регулярно по едно или две зрънца от подправката.

При главоболие.

Независимо дали Ви измъчва главоболие, дължащо се на напрежение или мигренозен пристъп, с помощта на студено карамфилово масло ще се отървете от него бързо. Лекът притежава не само обезболяващи, но и противовъзпалителни свойства. Охлаждащият и успокояващ ефект на маслото помага за туширане на болката.

Казано по-просто, само с няколко капки карамфилово масло върху парче плат, поставено върху челото за около 15 минути, е решението на проблема без прием на болкоуспокояващи медикаменти. Компресът с маслото спомага за отваряне на кръвоносните съдове и облекчаване на главоболието.

Друг вариант е смеска, приготвена от морска сол (лъжичка)и две или три капки масло, разтворени в две супени лъжици масло(бадем, кокос или друго базово масло). Масажирайте челото си с нея.

При болки в ушите.

Незабавно облекчение при болки в ушите и за лечение на ушни инфекции разчитайте на карамфила. Комбинирайте равни количества от етеричното масло със сусамово масло и леко затоплете получената смес. Потопете един тампон в нея и го поставете вътре в ушния канал. Болката бързо ще отшуми и инфекцията ще премине.

Друг вариант е да се смесват една супена лъжица счукани семенца с една четвърт чаша горещ зехтин. Нека сместа да престои 30 минути и след това се прецежда. Поставете няколко капки от приготвеното по този начин масло в засегнатото ухо. (top10homeremedies.com)

Против стрес.

Поради силното въздействие на неговия успокояващ аромат, карамфилът спомага за отпускане и за намаляване нивата на силния стрес, на който ежедневно сте подложени. Стресовите ситуации са отговорни за напрягане на мускулите на тялото. Компонентът евгенол, присъстващ в подправката, е известен като мощен мускулен релаксант.

При акне.

Карамфиловото масло се препоръчва при проблемна кожа, поразена от акне и друг гнойно-възпалителен обрив. Също така маслото от карамфил способства скоростното заздравяване на рани, порязвания, ожулвания, и други повреждане на кожената покривка. Освен всичко друго, може да се използва като освежаващо и тонизиращо средство при увяхваща кожа на лицето.

Карамфилът заема важна роля в рецептите за лечение на акне и свързаните с него нежелани кожни проблеми като черни точки, пъпки, белези и дори залющвания по кожа. Те също са много ефективни в предотвратяването появата на белези, които обикновено се появяват след премахване на пъпките чрез механичен натиск..

Антимикробните компоненти в маслото спомагат за унищожението на бактериите. Същевременно редуцират съществуващия риск от разпространение на възпалението към онези части на кожата, незасегнати от протичащите възпалителни процеси.

За лечение на акне, разбъркайте карамфилово масло с жожоба или кокосово масло в съотношение 1:10 и го прилагайте върху засегнатата област с помощта на памучен тампон, два пъти дневно, докато не констатирате желания резултат.

За коса

Дамите с кестенява коса е добре за знаят, че сместа от карамфил с маслиново масло действа като тонер на косите в кестенявата гама. За запазване на цвета и кондициониране на косата използвайте домашен балсам с карамфил, който се приготвя чрез смесване на две супени лъжици на счукани карамфилови зрънца с 1/2 чаша зехтин.

Сместа се загрява в тиган и се оставя да се затопли за известно време, като не се допуска завирането й. Премахнете сместа и докато изчаквате да се охлади трябва да минат минимум три часа. Прецедете я и съхранявайте в  бутилка или малък буркан.

Преди да измиете косата, затоплете част от тази смес, затопляйки я между дланите си. Внимателно разтъркайте сместа върху кожата на главата и да го прилагайте този лек за покриване на всяка част на скалпа, като пуснете вашата гребен чрез завършва косата.

Двадесет минути е времето, за което трябва да останете с тази смес на главата, използвайки шапка за душ. След това изплакнете маслото в банята и трия, че маслото в кожата си. Препоръчително е да се насапунисате със шампоан два пъти за най-добри резултати.

За венци и при зъбобол

С карамфил се облекчава зъбобол и възпалени венци

За облекчаване на нетърпимата болка при зъбобол, безспорно най-ефективна природна алтернатива за лечение е използването на карамфил или карамфилово масло. Противовъзпалителните и аналгетичните компоненти в лека спомогат за намаляване на подуването около възпаленото място и облекчаване на болката. Антисептично му влияние помага в борбата с инфекциите в засегнатия район и предотвратяване на тяхното разпространение.

Просто нанесете малко карамфилово масло върху памучно тампонче и с него натрийте болния зъб и пространството околните венците. Друга възможност е да се смилането на две скилидки, разбъркани с малко зехтин и нанесени върху засегнатата област.

Лек с карамфил за възпалени венци се приготвя лесно. За около две-три минути варете в двеста милилитра оцет десет-петнадесет зрънца от подправката. С тази течност се жабурете по няколко пъти на ден без да премахвате лековитите зрънца от нея.

При високо кръвно.

С лек от карамфил е лесно да противодействате на високото кръвно. Четиридесет на брой зрънца варете във вода (количество 4 чаши). Топлинната обработка продължава до намаляване наполовина на вложената течност. От нея пийте по общо три лъжички дневно, като продължите лечението по пълното изчерпване на приготвеното количество.

При гъбички.

Наред с всичките си медицински ползи, карамфилът е мощно противогъбично средство, предписвано при лечение на гъбички. Използването на карамфилово масло в борба с гъбичните инфекции е научно подкрепено. Евгенолът бързо изтребва дрождите.

Той притежава невероятната мощ да унищожи дори дрождите на Кандида, като същевременно повишава имунната система.

Екстракт е най-ефективен, приеман под формата на масло. Добавете 15 до 30 капки от него в топла вода и се уверете в лечебните ползи на този чай, приемайки го от един до три пъти на ден. Не забравяйте да го разредете – екстрактът от карамфил всъщност е силно активно вещество.

Карамфилово масло също е възможно да бъде съчетано с други етерични масла, например отбосилек, розмарин, розово масло, канела, грейпфрут или розово масло, придаващи по-добри вкусови качества на лека.

С канела за отслабване.

Сместа от канела+карамфил притежава изключително силни анти-липидни свойства, безценни за желаното отслабване. Синергичното въздействие на двете съставки води до намаляване нивата на холестерола, на плазмените глюкозни нива. От тук следва, че комбинацията би помогнала на хора с метаболитен синдром и други заболявания, свързани със затлъстяването.

Резултат с изображение за масло от карамфил приложение

Тя въздейства стимулиращо на храносмилането и обмяната на веществата, помагайки на организма да изгори мазнините. Сместа е безценна и за диабетно болните, тъй като има първостепенна роля за контролиране холестеролните нива и регулира показателите на кръвната захар.

Противопоказания.

Сред известните противопоказания от прием на карамфил са препоръките за избягване употребата му от пациенти с язва на стомаха, колит, дивертикулит. Употребата на тази подправка в големи дози причинява смущения в дейността на нервната система, както и стомашни разстройства.

Идеи за приложение

– За инхалация при настинки, бронхити, хрема за отпушване на носа в кипяща вода се капват 1 капка карамфилово масло и 2 капки евкалиптово.

– При зъбобол и възпалени венци се капват 3 капки карамфилово масло и 1 ч. л. сол в 200 мл вода за жабурене.

– При навяхване, за успокоение на болка се капват 2 капки карамфилово масло в 30 мл бадемово масло и се прави компрес.

– При мускулно и нервно напрежение 2 капки карамфил и 3 капки лавандула се смесват с 50 мл базисно масло (бадем, пшеничен зародиш, кайсия, гроздови семена) и се прави масаж.

За лекуване на ставен ревматизъм, ишиас, схващания, парализа и за да стане тялото гъвкаво се прави масаж с карамфилово масло. То се смесва със слънчогледово или сусамово олио в съотношение едно към три. Полезно е да се масажират коремът гърдите и гръбначният стълб. Добре е веднъж в седмицата с него да се разтрива цялото тяло. За предпочитане е масажите да са с кръгови движения, а по крайниците да са пръстеновидни около самия крайник.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *