Натурална козметика

ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТЪТ В НАЧАЛОТО НА ЕСЕНТА

Имунната система е основната защита на човешкия организъм от вируси, бактерии и други патогени, които могат да се окажат заплаха за него. Тя е идеално програмиран биологичен отговор, който се задейства при най-малкия “ сигнал  “ за опасност,  елиминира антигените, проникнали отвън, и дава знак, че в тялото ни настъпват някакви изменения. Това става чрез съответните симптоми, които показват, че с организма ни се случва нещо.Една от функциите на имунитета е да регулира растежа на клетките където и колкото е необходимо. Затова всяко невнимателно и над нормата външно въздействие може да доведе до т.нар. имунна грешка, т.е. до неправилно разрастване на клетката в определено място, а това може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Имунната система е изключително сложно изградена и деликатна, затова не е много препоръчително да й се влияе чрез различни препарати и ваксини. Опитът за естествено засилване на функциите й е най-доброто, което можем да направим. Силната имунна система е гаранция за минимум болести, жизненост и добър тонус. Тя от е особено значение при децата, чийто организъм расте и се развива. При тях, имунитетът е по-неустойчив и, понякога, при различни обстоятелства ( смяна на сезони, грипна епидемия, прием на антибиотик ) изисква специални грижи и подсилване. Благодарение на тях, детето отново ще може да преодолява бързо различни вирусни и бактериални инфекции.

Независимо от възрастовата група, началото на есента е периодът, когато застудяването и липсата на слънчева светлина влияят върху тонуса и настроението. Имунната система отслабва и, докато един здрав човек бързо ще се приспособи към промяната на атмосферните условия, децата са по-податливи на настинки и вирусни инфекции. Още повече влияе факта, че в детската градина или в училище, разпространението на вируси става много лесно и бързо. Ето защо, една от задачите на всеки родител е да се погрижи за засилването на имунната система на детето си. Вариантите това да стане са различни и някои от тях могат да се комбинират помежду си. Ето какво е препоръчително, при спад в защитните сили на детския организъм, или в началото на есенния сезон. Казват, че сме във века на вирусите и често, дори и най-безобидният, приличащ на обикновена настинка, може да отвори пътя на развитието на бактерии и да доведе до усложнения. Организмът има способността да се бори срещу вирусите чрез своята имунна система. Понякога обаче, заради непълноценно хранене, недостатъчно движение, недостиг на здравословен сън или стрес, имунната система отслабва и не може да функционира нормално.

Най-лесните начини за безопасно модулиране на имунитета са правилното хранене и “живите” витамини, т.е. това, което ни дава природата.

Резултат с изображение за здравето

  1. Подсилване на имунната система с храна

Цитрусови плодове – с огромните си запаси от витамин С, цитрусите и особено лимонът, са вкусен и полезен начин за повишаване на имунитетът за всички възрасти, особено за малчуганите.

propolis-polenМед и пчелни продукти – истински природен дар за здравето ни. Те съдържат толкова полезни вещества, че са придобили статут на лекарство. За есента се запасете с мед, прополис ( пчелен клей ), пчелно млечице и пчелен восък. Освен лечебните свойства, вкусът им допада много на малчуганите. Прополисът има много сложен състав, но антисептичните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Антимикотичният ефект пък е благодарение на органичните киселини. Останалите вещества – смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи допълват тези действия. Разбира се, прополисът няма силата на синтетичните антибиотици, но за разлика от тях не притежава токсично действие и бактериите не привикват към него. Затова е подходящ за най-вече за профилактика и засилване на имунната система, както за възрастни, така и за малки деца. Поленът има благотворно влияние върху човешкия организъм. Той стимулира растежа на органите и тъканите, възстановява функциите на чернодробната тъкан, понижава съсирването на кръвта, намалява холестерола, подобрява функциите на сърдечно – съдовата система, нормализира кръвното налягане, намалява нивото на кръвната захар. Съдържанието на витамини е богато – налични са витамините от група B– 1, 2, 6, 12, аскорбинова киселина (витамин C), витамини D, E, H, фолиева киселина и др.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА С МЕД, ПОЛЕН И ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ – 400 гр

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА С МЕД И ПРОПОЛИС – 400 гр.

Лук и чесън– познати още като “ природни антибиотици  “, консумацията им е задължителна, при подсилване на имунната система.“NURS“  КАПСУЛИ С ЧЕСЪН“BIO HERBAL“ ЧАЙ ОТ ЧЕСЪН

Моркови – известни са с високото съдържание на бета- каротин- антиоксидант, който подпомага образуването на Т- клетки в организма. Всички червени, жълти и оранжеви зеленчуци имат същите свойства.

Джинджифил- незаменим природен имуностимулатор, той съдържа множество витамини и аминокиселини. В началото на есента, можете да приготвяте на детето си напитка с джинджифил, гореща вода, мед и лимон, която има чудесно влияние върху имунитета.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА АСТМА И БРОНХИТ С ДЖИНДЖИФИЛ – 400гр

“NURS“ ЧАЙ ЗА АСТМА И БРОНХИТ С ДЖИНДЖИФИЛ

Кисело мляко– млечно-киселите бактерии в него са основата на всички пробиотици. Те помагат на организма бързо да се справя с различни вируси. Освен това, киселото мляко е известно със свойството си да извежда от организма всякакви токсини.

Риба– всички помним, че като деца ни караха да консумираме риба два пъти в седмицата. И е имало защо. Тлъстите риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са незаменим антиоксидант, както и селен, който е много важен за детския растеж.

  1. Естествени имуностимуланти

Тези продукти са екстракти от различни растения и са мощен стимулатор за имунната система. Всички те са много добро решение за началото на есенния сезон, особено за децата, на които им предстои да тръгнат на училище или детска градина.

Ехинацеяehina-4ai най-популярното растение за превенция срещу настинки и грип. Стимулира производството на антитела и има антитоксичен ефект върху организма. Ехинацеята е ефикасен имуностимулатор, който мобилизира защитните сили на организма да се борят с простудни заболявания и инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички. Силното действие на билката се дължи на някои активни компоненти, предимно от семейството на фенолите, от които най-ефективна в действието си върху имунната система е цикориевата киселина. Други активни съставки са ехинакозидите, алкиламидите, полизахаридите. Ехинацеята стимулира защитните сили на организма. За разлика например от ваксините и антибиотиците, които са действащи върху точно определен тип възпаление или бактерия, Ехинацеята защитава организма от патогенните агенти, повишавайки собствените защитни реакции на човешкото тяло. За разлика от антибиотиците и ваксините, които директно се борят с точно опредени вредители, активните съставки в Ехинацеята карат цялото тяло да повиши имунните си сили и по този начин организмът по напълно естествен път се преборва с чуждите тела. Благодарение именно на цикориевата киселина, съдържаща се в ехинацеята, в тялото се увеличава производството на белите кръвни телца, лимфоцитите и макрофагите. Особено се повишава производството на Т-левкоцитите, които са насочени към борба с инфекциите. Също така се стимулира производството на интерферон – естествена органична субстанция, която има огромно значение в имунната система. Той спомага за разграждането на вредните клетки. Приемът на ехинацея като хранителна добавка е отдавна използвано средство, както за защита от вируси и инфекции, така и за значително по-лекото им преболедуване. Също така се използва при постоперативно възстановяване, тогава когато тялото е изтощено, дълго е боледувало или просто е с отслабена имунна защита.

“NURS“ ЧАЙ ЗА ПРОСТУДА С ЕХИНАЦЕЯ

LAVANDULA shutterstock_131008628_400x283Лавандула– Хроничният стрес предразполага високия синтез на хормони, които потискат защитните сили на организма.За да се неутрализира неприятният му ефект, човек трябва да се научи да го избягва или контролира.Има редица атистрес техники, които може да изпълнява, наред с тях помагат и някои билки, като маточината, лавандулата Потърсете лавандулата и се доверете на мощната й сила да неутрализира стреса.

“NURS“ ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО 20 мл

алое-вераАлое вера– доста популярно с благотворното си влияние при кожни раздразнения, оказва се, че растението съдържа и 20 аминокиселини, което го превръща в природен имуностимулатор. Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. „ELDER“ МАСЛО ОТ АЛОЕ ВЕРА 20 мл

Гинко билоба- Гинко билобата е билка, позната повече за подобряване на паметта. Всъщност обаче Гинко билобата може да подсили и имунитета. Тя съдържа антиоксиданти, които пазят тялото ни от вредните свободни радикали.

NURS“ БИЛКОВА ПАСТА  С МЕД И ГИНКО – 400гр

kurkuma-imunitet-zdrave-newageКуркума– Активното вещество в куркумата се нарича куркумин. Куркуминът повишава до 3 пъти нивата на протеин в тялото, наречен кателицидин. Кателицидинът подсилва защитните сили на организма ни. “NURS“ КУРКУМА 100 гр.

Женшен– Смята се, че редовният прием на женшен подсилва имунитета. Освен това женшенът се бору успешно срещу инфекции на дихателните пътища. Пийте чай от женшен, когато сте настинали и ще оздравеете по-бързо.

“NURS“ ЧАЙ ЗА ЕНЕРГИЯ И СИЛА С ЖЕНШЕН

Зелен чай– Зеленият чай е чудото за сваляне на килограми, в което мнозина се кълнат. Освен това се оказва, че редовната консумация на зелен чай повишава имунитета. Зеленият чай съдържа антиокксиданти, които неутрализират свободноте радикали и има пречат да навредят на имунната система.

“BIO HERBAL“ ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЛИМОН

Карамфил– Повечето познават карамфила като подправка, но той всъщност е билка, която подсилва имунитета. Силното антибактериално действие на чая от пъпки на карамфил го превръща в основен враг на настинката и грипа.  “NURS“ МАСЛО ОТ КАРАMФИЛ 20 мл

F_6a979003fcbaffee4fa51b5d9a8b540cСурови храни и ядки– Суровите храни предлагат високи нива на естествено срещащи се ензими, които разграждат токсични отлагания и насърчават почистването на вредни вещества в организма. Консумирането на сурови храни, по-специално на плодове и зеленчуци, също е чудесен начин да се повиши нивото на водата в тялото. Накрая, суровите храни са предимно алкални, които помагат да се неутрализират вредните патогени, намаляват бремето на лимфата.

  1. Ежедневно движение

Дори и да не спортува, човекът трябва да се движи достатъчно, тъй като това също влияе при сезонната адаптация на организма. Игрите навън или разходките на чист въздух са задължителни за силен имунитет.

MIAMI, FL - JULY 10: Yoga instructor Sarah Henry leads a class during a paddleboard yoga session at Adventure Sports Miami on July 10, 2011 in Miami, Florida. The paddle board is said to give the body?s core more of a workout then in a gym since the platform is unstable and one must use the muscles to remain balanced on the board. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

  1. Пълноценен сън и добро настроение

Те също са много важни за здравето и растежа на детето. Ако тое спокойно и се наспива достатъчно, имунната му система ще бъде по- устойчива.

За да функционира отлично имунната ни система, огромно значение имат храната, която приемаме, достатъчното движение и, не на последно място, настроението ни. Всички тези условия са обвързани помежду си и си влияят взаимно. За децата, разнообразната храна е задължително условие и трябва да им се осигурява, независимо от обстоятелствата. Благодарение на нея, те черпят всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи, от които зависи силната им имунна система и пълноценното развитие. Спортът или интензивното движение, от друга страна, укрепва тялото и ускорява растежа при малчуганите. Освен това, тренировките или игрите на чист въздух способстват за производството на повече ендорфини, които са отговорни за доброто настроение. Следването на тези три съвета е гаранция за силна и устойчива имунна система, както при вас, така и при децата ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *