Здраве, Красота

ГЛАДУВАНЕТО РЕГЕНЕРИРА И ОБНОВЯВА ИМУННАТА СИСТЕМА

Постенето и периодичното гладуваме може буквално да поднови имунната система.Какво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система е просто да не се храним в продължение на няколко дни два пъти годишно?

Учени-изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис твърдят, че периодичното, продължително гладуване (да не се храним между два до четири последователни дни) не само защитава срещу поражения на имунната система, но и стимулира регенерацията – особено при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис, съпоставя ефектите на гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато тези бозайници гладуват, броят на белите им кръвни клетки намалява. Резултатът – телата им „рециклират“ старите имунни клетки и така предизвикват производство на нови имунни клетки, които да ги заменят. Често с течение на времето имунните клетки се износват и спират да функционират на оптимални нива.

624-400-zdrave-korem

До скоро науката считаше, че не може да се направи много по въпроса с преодоляването на имунния дефицит, освен с процедурите със стволови клетки. Но това най-ново изследване показва, че периодичните цикли на гладуване задействат регенеративен ключ в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови клетки, които генерират кръвта и имунитета.

 „Когато гладувате, организмът се опитва да пести енергия, и едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са необходими, и особено тези, които са повредени и износени. Това, което започнахме да забелязваме в изследванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, кръвните клетки се възстановяват. Така започнахме да се питаме: Добре, откъде идват?“

Освен всичко друго, периодичното гладуване може да помогне за възстановяване на автоимунни нарушения, включително и тези, които са предизвикани от ваксини.

Докато изследването се фокусира основно върху пациенти на химиотерапия, чиито имунни системи буквално са опустошени от това смъртоносно, отровно лечение, резултатите от проучването се отнасят и за други, автоимунни заболявания. Чрез предизвикване на производството на нови, здрави имунни клетки, гладуването може да помогне на хора, страдащи от заболявания, които медицината е обявила за нелечими.

Оказва се, че продължителното гладуване принуждава организма да използва запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и голяма част от наличните бели кръвни клетки. Така на практика гладуването действа като детоксикация, изчиствайки старото и заменяйки го с новото. Изследователите твърдят, че реалният резултат е формиране на изцяло нова имунна система.

Резултат с изображение за детоксикация на организма

Цикличното гладуване спомага за понижаването на нивата на ензима РКА – протеин киназа А, за който предишни изследвания доказаха, че укрепва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите клетки в допълнение към удължаване на дълголетието.

Периодичното гладуване помага също и за ограничаване нивата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, прогресиране на тумори и риск от рак.

„Това позволява на стволовите клетки да започнат пролифериране и възстановяване на цялата система на организма. А добрата новина е, че по време на гладуването тялото се освобождава от елементите на системата, които са повредени, стари, или неефективни. Ако започнете периодично гладуване и сте със силно повреден организъм от химиотерапия или стареене, цикличното гладуване буквално може да генерира изцяло нова имунна система.“

 „Не сме предполагали, че продължителното лишение може да има такъв забележителен ефект, да провокира регенерирането на хемопоетична система чрез стволови клетки.“ – Валтер Лонго

Продължително постене с периоди на пълно гладуване – от 2 до 4 дни гладуване в период на постене от 6 месена, принуждава тялото да унищожава старите и увредени имунни клетки и да генерира нови. Подобни диети могат да намерят приложение при пациенти под лечение с химиотерапия, при имунна недостатъчност или дори при автоимунни заболявания.

„Когато тялото гладува, системата се опитва да пести енергия, а един от начините да направи това е, като рециклира много от имунните клетки, които не са нужни, особено увредените. Това което наблюдавахме, както при животни така и при хора, е че при продължителното гладуване намалява броят на белите кръвни клетки. След като започнете да се храните нормално, броят на кръвните клетки се увеличава. Запитахме се, защо се получава така?“ – обяснява Валтер Лонго

При всеки цикъл на постене, този недостиг на бели кръвни клетки провокира клетъчната регенерация, и по-точно, гладуването понижава нивата на ензим PKA, Този ензим потиска създаването на стволови клетки, а когато нивата му намалеят, това означава зелена светлина за стволовите клетки да започнат поправките. Стволовите клетки имат потенциала да се развиват в много различни видове клетки. Продължителното постене също така намалява нивата на IGF-1, хормон участващ в регулациите на растежа, който има връзка със стареенето и раковите образования.

„PKA е ключът, който трябва да бъде изключен за да може тези стволови клетки да преминат в  режим регенериране. Добрата новина е, че тялото е отървава от тази част на имунната система, която е увредена или стара, неефективната част от нея. Ако започнете диета на постене при имунна система увредена от химиотерапия или напреднала възраст, повтарящите се цикли на гладуване буквално могат да създадат нова имунна система.“ – Валтер Лонго

Според друго проучване, при пациенти на химиотерапия, гладуването за 72 часа преди химиотерапията, предпазват тялото от токсините.

Ползи от гладуването:

– Дълбока и трайна детоксикация. Както добре знаем, в тялото на човек, в следствие на редица външни фактори – отрови в храната – хормони, антибиотици, пестициди, тежки метали, вредни напитки, вода, замърсен въздух, пръскане с химикали (chem trails), лекарства, алкохол и пр., в тялото на човек се натрупват огромно количество шлаки, тежки метали, слуз, всевъзможни нежелани натрупвания, от които клетките буквално се задушават, спират да функционират правилно и водят със себе си един куп нежелани последствия, започващи от леко неразположение, кожни проблеми, липса на енергия, за да се стигне до наистина тежки заболявания. Разбира се, винаги можете да прилагате постоянно някакви изчистващи методи, като да пиете зеолитова вода, да използвате сребърна вода за дезинфекция, да правите клизми, житен режим. Методите са много. Но едно продължително гладуване със сигурност  ще ви отърве от килограмите шлаки, които сте трупали през годините.

– Излекуване на редица тежки заболявания. Това си е логично следствие от предходната точка. Доказано е в практиката, че голяма част от “нелечимите” заболявания се лекуват с глад. Като започнем от тежки проблеми с черния дроб и жлъчката, с храносмилането и отделителната система, екземи, псориазис, бъбречни заболявания, хронично главоболие, какво ли не! Разбира се, всичко това трябва да бъде проследено и асистирано от наистина компетентно лице, защото покрай едно заболявание тръгват още един куп други, та се получава един букет от болести, при някои от които едно гладуване може да се окаже извънредно опасно. Като диабет например. Затова – умната!

– Постигане на емоционален баланс и лекота. По-ясна мисъл. Няма нищо мистериозно в това, съвсем нормален ефект е. И пак е свързано с детоксикацията на тялото. Когато клетките са в онова замърсено състояние, в което буквално се давят в тиня и се задушават, това оказва влияние и на емоционалното състояние на човек, на чистотата на ума.  Хората често са агресивни, обидчиви, неспокойни, мнителни, склонни към свади. Умствената умора идва бързо, често и достъпа до интуитивното познание е блокиран. С изчистване на физическо ниво, всички тези нежелани ефекти също изчезват. Човек става по-спокоен, по-толерантен, по-емоционално стабилен. Интелектуалният труд не уморява както преди, мисълта е по-ясна, концентрацията се повишава. Е, това не е панацея за млади, прибързващи и емоционални младежи, все пак израстването и мъдростта изисква опит и време. Но е едно добро начало!

– Започвате да чувате гласа на тялото си. Неведнъж сме говорили, че телата ни са съвършени, интелигентни, самолекуващи се и самовъзстановяващи се машинки. Но задръствайки ги, ние заглушаваме тази природна интелигентност. Изчиствайки се от физическите блокажи, възстановяваме тази изначална връзка с клетките си и буквално чуваме какво ни говорят. Знаем дали една храна е добра за нас, или не, знаем от какво има наистина нужда тялото ни във всеки момент.

happiness

– Прилив на енергия. Отново “страничен ефект” от първоначалната полза – детоксикацията. Телата ни изначално са създадени силни, здрави, изпълнени с енергия. Ние просто задушаваме и дърпаме надолу тези възможности, докато тровим и задръстваме телата си. Когато се освободим от боклучавия товар, съвсем нормално е да тръгне прилив на енергия, да се чувстваме леки и енергични. Но този ефект идва в последствие. По време на самото гладуване е най-вероятно да изпитвате предимно слабост.

– Тласък към духовно израстване. Изхождам от идеята, че духовната същност на човек отново е нещо така нормално, изначално заложено, че в момента, в който се отървем от физическите блокажи в телата ни, ние отново си спомняме кои сме и тази чистота и лекота ни тласка към откриване и обгрижване на духовното ни същество. По време на гладуване човек може да получи уникални и дълбоки духовни преживявания. Не е казано, че задължително се получава при всеки, но пак е една много добра предпоставка.

КАК ДА СЕ ГЛАДУВА

  1. По време на лечението трябва да се ограничи разходът на енергия, като се избягват тежката физическа работа, излишните движения и др.
  2. Вечерно време да се пие и сок от мандарини, портокали, лимон, грозде или от плодове каквито има в момента.При чревни спазми на болния се дава топъл чай от липа или лайка, подсладен малко с мед, и с 10-20 капки лимонов сок. Водата и сокът се пият на глътки и начесто.
  3. Лечението чрез глад може да се предприеме/но след съвет на лекаря/ през всяко време на годината, но най-подходящи са ранната пролет и есента.
  4. Децата в повечето случаи не бива да гладуват. Лечение чрез глад при тях се препоръчва само при някои остри стомашно-чревни възпалителни процеси.

ПРАВИЛА КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ

В дните, предхождащи гладуването, трябва да се намали постепенно храната. В същите тези предходни дни да се направят очистителни клизми и да се вземе някое очистително средство. В гладните дни се пие чай от джоджен, лайка, липов цвят. Всекидневно се прави по една топла клизма/38 градуса/ Устата и езика се чистят/жабурят/няколко пъти дневно с хладък чай от лайка, зъбите да се измиват с четка. Вечер да се прави краткотрайна /5-10 минути/ топла баня. Повечето от времето да се прекарва в леглото или да се извършват умерени движения, когато състоянието на болния позволява това. Когато се появи много бавен пулс и постоянно повдигане, гладуването трябва да спре. При някои сърдечни, чернодробни и други заболявания е нужна голяма предпазливост. При затлъстяване на сърцето обаче може да се гладува. При някои жлъчни и бъбречни колики/пясък/може да се гладува по дълго време според общото състояние.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ

Както вече се каза, продължителността на лечението, чрез гладуване се определя от лекар, в зависимост от състоянието на болния. Гладуването трябва да се прекрати, ако пациента е неспокоен, ако се появи сърцебиене, изтръпване на пръстите, отпадналост. Гладуването обикновено се провежда двукратно или трикратно през определен период от време. В повечето случаи за лечението са достатъчни само1 до 3 дни, по рядко са нужни 7 дни с частично, а не пълно гладуване, и то по указание на лекаря. Най-често се практикуват т.н. дни на разтоварване – частично гладуване с употреба на определени храни.

Резултат с изображение за здравословно гладуване

ЗАХРАНВАНЕТО Е МНОГО ВАЖНО

При краткотрайното гладуване / например при дни на разтоварване/ не са необходими специална подготовка или специален начин на възстановяване на храненето. При по-продължително гладуване, след като то завърши, възстановяването на храненето става постепенно, като обикновено се започва със сурови плодове. Гладуването обикновено завършва вечерта с изяждане на една ябълка и сок от плодове и грозде. На другия ден трябва да се вземе ограничено количество храна, и то без хляб. Едва на втория ден може да се вземе по-плътно ядене, но пак без хляб – картофи, зеленчуци, плодове. Не бива да се мисли, че след гладуването са необходими особено големи количества храна, за да се възстанови организма – тогава ще се загуби лечебната полза от гладуването. Организмът може да си подбере нужните вещества от следните храни – кисело мляко, сирене, краве масло, орехи, овесени ядки, хляб, ориз, картофи, салата, лесно смилаеми зеленчуци.

Резултат с изображение за здравословно гладуване

 

One thought on “ГЛАДУВАНЕТО РЕГЕНЕРИРА И ОБНОВЯВА ИМУННАТА СИСТЕМА

  1. Силвия каза:

    Страхотни и издържани статии има в този блог. Ползвам и продуктите Ви и съм очарована от качеството им! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *