Здраве, Здравословно хранене

ДЕТОКСЪТ И КОЛКО ВАЖЕН Е ЗА НАС

Знаете ли, че черният дроб извършва над 400 функции в тялото?

Ако чувствате постоянно уморени, ако пряко сили задържите вниманието си за дълго, ако не можете да спите нощем, ако не можете да прогоните от мислите си останалите няколко бонбона или парчето торта в хладилника, най-вероятно се нуждаете от детоксикация на организма.

Най-основните от тях са пречистването на кръвта, извличането на токсините, преработката на мазнините и поддържането на хормоналните нива в норма. Ето защо неефективното функциониране на черния дроб е в основата на множество заболявания на тялото.

От какво страда черният дроб?

При съвременния начин на живот често натоварваме черния дроб извънредно. Ежедневно се излагаме на високи нива на токсини като химикали, пестициди, хормони, антибиотици, тежки метали. Те навлизат в нашето тяло чрез храната, водата, въздуха, но и чрез козметиката и домашната химия, които използваме.

Awareness of Liver Disease, Symptoms and care | Dr. Pathik Parikh

Храната, която ядем е технологично преработена, замразявана, опушвана и обработвана по разнообразни начини. При всеки един такъв процес се образуват опасни за здравето съединения, които нашият черен дроб трябва да преработи и изхвърли. Като добавим вредните частици във въздуха, химикалите и постоянните електомагнитни лъчения, на които сме изложени, разбираме мащаба на натоварване върху този така важен орган.

Когато черният дроб е толкова зает да филтрира всички тези замърсители, той има много малко енергия, за да филтрира кръвта, да не говорим за работата му като храносмилателен орган.

Ето защо все повече хора биват диагностицирани с омазняване на черния дроб и затруднена функция.

10 сигнала, че черният дроб е претоварен и не функционира добре:

  • Постоянна умора и липса на енергия
  • Подуване на стомаха и затруднено храносмилане (особено на мазни храни)
  • Болка и дискомфорт в дясното подребрие
  • Камъни в жлъчката
  • Киселини в стомаха и рефлукс
  • Наднормено тегло и невъзможност за отслабване
  • Прекомерно натрупване на мазнини в горната коремна област
  • Обилно изпотяване
  • Тъмни петна по кожата
  • Розацея, акне или друг кожен обрив с неясен произход

Други признаци за наблюдение включват високо кръвно налягане, висок холестерол и триглицериди. Промени в настроението и депресия, сънна апнея или хъркане, както и мастни жълтеникави торбички около очите.

Всички те са симптоми, сигнализиращи, че трябва да детоксикараме тялото си и да променим диетата и начина си на живот, за да излекуваме черния дроб. Това е основната мярка за профилактика на редица болестни състояния.

Как да пречистим черния дроб?

Всички сме чували за строгите пречистващи режими, които обещават бързи резултати, но които малцина могат да понесат. А не е и нужно.

Безразсъдното гладуване, приемането на сериозни количества зехтин, клизмите и пиенето на десетки литри сокове може и да работи за някои хора, но определено не се препоръчва за масово приложение. Твърде радикалният подход може да наруши ритъма на работа на тялото. А при определени състояния, може дори да навреди сериозно.

Ето защо не е нужно да опитваме подобни крайни техники, за да пречистим черния дроб.

Прочистващ режим

За да постигнем ефект по време на изчистващия режим е важно да:

Ядем чиста и натурална храна – особено благоприятно влияние имат артшокът, морковите, гроздето, ябълките (особено зелени и кисели) и цитрусите /лимон или портокал/ Също бял трън, цвекло, спанак, зеле, черна ряпа, чесън, джинджифил, листа от глухарче, магданоз, куркума,. Най-добре е да избягваме напълно бялата захар, бялото брашно, газираните напитки, мазните и тежки меса, пържените и обработени храни, сосове и многото сол.

The best way to do a detox diet, according to nutritionists

Избираме правилните мазнини – това означава да ограничим наситените животински мазнини и да наблягаме на полезните растителни. А това са: сурови ядки, чист зехтин и маслини, авокадо, ленено семе, кокосово масло, тиквени и слънчогледови семки.

Задължително на ден трябва да пиете между 1,5 -2 литра вода и не забравяйте за чая, който също може да помогне на тялото да се отърве от токсините.

Свръххидратацията: Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода -  Здравословно - Edna.bg

Винаги избирайте натурални храни, хранителни добавки и растения, които ще подпомогнат и засилят изчистването на тялото ви.

Ето ви и няколко конкретни ползи от детоксикацията

Ще намалите теглото си

Пречистването на организма от натрупаните в него токсини не само подпомага работата на „пречиствателната му система”, но помага за намаляване на теглото. По време на детокс желанието ви да хапвате сладки и нездравословни храни ще намалее, ще започнете да се храните по-здравословно и балансирано, а всички тези промени водят само към едно – отслабване.

Ще мислите по-ясно и ще се концентрирате по-добре

Следването на една добра програма за детоксикация ще прочисти мислите ви и вече няма да сте в постоянна мъгла. С намаляването на сладките и мазни храни, които ви карат да се чувствате летаргични и неспособни да мислите ясно, всичко си идва на мястото. А ако към детокса включите и малко медитация, ще сте отново човекът с ум като бръснач.

Ще подсилите имунната си система и ще имате повече енергия

След като няма токсини, които да запушват каналите, имунната ви система ще укрепне, работата на червата ви ще се нормализира и ще се чувствате не само по-леки, но и изпълнени с много повече енергия.

Ще се подобри здравето на кожата и косата ви

След детоксикацията косата ви може да расте, без да бъде възпрепятствана от натрупвани вътрешни токсини и ще стане много по-лъскава, мека и приятна на допир. А кожата на лицето ви ще е отново гладка и красива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *