Здраве

ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН – ДАР ОТ ПРИРОДАТА

Предците ни са наричали жълтия кантарион „средство против 99 болести”. А на червения му сок са приписвали дори магически свойства. Разтворите и екстрактите от жълт кантарион са носели наименованията „червено масло”, „младежка кръв” или „кръвен еликсир”. Причина за такива гръмки названия е не само цветът на маслото, но и фармакокинетичните качества на растението, многодействено при различни болести на сърдечно-съдовата система.

Еньовден е денят, когато растението започва да цъфти и жълтите му слънчеви цветове радват окото почти до средата на септември. За ентусиастите, които са решили сами да събират билката трябва да подчертаем, че това се прави в началото на цъфтежния период и по възможност, когато луната изгрява. Тогава растението съдържа, което е научно доказано, най-голямо количество хиперицин, на който се дължи лечебното му действие.

 

За какво помага жълтият кантарион?

Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса с много здравословни неразположения. Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Изолирани съставки от растението се използват във фармацията като добавки към различни лекарства.
                                                      
Основната съставка на жълтия кантарион е  хиперицин.  Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.
                                                 
Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.                                                 
Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.
                                                                        
Началните симптоми на настинка и грип – болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.
Жълтият кантарион лекува и вътрешни инфекции. Облекчава менструалните болки. Помага при женски проблеми, главоболие, нощно напикаване, нарушения на съня, при заболявания свързани с климактериума. Сърдечната слабост също изчезва благодарение на дъбилните вещества, които се съдържат в жълтия кантарион, защото консумацията й подсилва сърдечния мускул и е много ефикасен при терапия на физиологично обусловена сърдечна слабост. Раковите заболявания също нямат шанс, защото тази билка е възпрепятства окислителните процеси. При това той обезврежда онези агресивни молекули в кръвта, които иначе разрушават клетките. Билката действа профилактично срещу хормонално обусловените ракови заболявания, като напр. рака на гърдата. 

Външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.

В зависимост от вида заболяване жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.

чай – вътрешната употреба на жълтия кантарион като чай е най-простата форма за използване на неговите активни вещества. За това е необходима изсушената билка, набрана по възможност в началото на периода на цъфтеж. 6 ч.л. от билката се накисват в 1/2 л. вряща вода. Оставят се да престоят най-малко 5 мин. Съдът трябва да е затворен, за да не отлетят етеричните масла.

 Билкова паста с мед и жълт кантарион, която успешно се бори с отрицателните емоции и чувства. По принцип недостигът на слънчева светлина и по-рядкото излизане сред природата карат вътрешното ни напрежение да ескалира и да надделеят отрицателните емоции. Депресията е сред най-честите разстройства не само психиатрични, но и сред всички други заболявания. Около 25% от хората боледуват поне веднъж в живота си от депресия.  Учените преоткриват жълтия кантарион в последните години и дори доказват, че действа толкова добре, колкото редица синтетични препарати, без обаче да има тяхното странично действие. Той влияе много положително на състоянието на вегетативната и на централната нервна система на организма и оказва успокояващо действие.

В жълтия кантарион се съдържат редица съставки, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което водят до дългосрочно подобряване на настроението и цялостното душевно състояние. Най-важната съставка на растението е именно хиперицинът – антибиотик и противовирусен агент.Той действа положително върху мозъка, следователно и психиката. Хиперицинът влияе върху мозъчната обмяна и има важна роля при пренасянето на мозъчните импулси. Приемът на хиперицин от организма води до блокиране на този ензим и до значително повишаване на нивата на допамин – една от най-важните молекули, които контролират поведението, мотивацията, когнитивните способности, зависимостите и удоволствието. Освен него, кантарионът съдържа и хиперфорин. Това е съставка, която има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо на раните. Жълтият кантарон съдържа редица специални флавони. В листата му например се съдържат кверцитрин и квертецин – флавоноиди, които действат много положително върху хормоните и разграждат хормона на щастието (серотонин). Стритият на прах сушен жълт кантарион е с много висока концентрация на кверцетин, което го превръща бързо и ефикасно средство при психични оплаквания. Прахът от тази билка е считан за много силно средство за профилактика срещу коварния рак.

Масло от жълт кантарион се произвежда чрез мацерация /потапяне на билки в зехтин, които престояват определено време, като по този начин се запазва както аромата, така и лечебните свойства на растението/.

Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин. Благодарение на него маслото от жълт кантарион оказва благоприятен ефект при различни видове депресии, психични неразположения, панически атаки. Редовната му употреба подпомага човек да се справя се с постоянната потиснатост и стрес.

Маслото от жълт кантарион оказва благоприятен ефект при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион. Също така благоприятства при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

Редовната консумация масло от жълт кантарион подпомага работата на сърдечния мускул, препоръчва се при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане.

Маслото от жълт кантарион действа благоприятно при спортни травми и наранявания, като кръвоизливи, изкълчвания, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и подпомага бързото заздравяване на външните наранявания.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *