Грижа за кожата, Здраве, Красота

КАКВО ДА ХАПВАМЕ ЗА ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

Храната, която консумирате, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Не подбирайте храните на базата на това колко калории се съдържат в тях и по какъв начин ще се отразят на теглото ви. По-важно е да се научите да гледате на храните като на средства, с които може да подобрите своето здраве и едновременно с това и вида на вашата коса, кожа и нокти. Подхранването на тялото започва най-вече отвътре с помощта на правилната храна.

Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми.

  1. Оранжево-червените зеленчуци съдържат много Бета каротин, ликопен и други растителни пигменти,които придават красив и здравословен тен на кожата. Най-добре се справят с тази задача морковите, тиквата, кайсиите, доматите и червеният пипер. Важно е да знаем, че от каротините тялото ни изработва ретинол, който е основна съставка на много „революционни” кремове против бръчки.
  1. Боровинки се смятат за едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, ето защо не бива да ги отминаваме. Антиоксидантите, какъвто е расвератролът, ни предпазват от преждевременно стареене, така че всеки ден добавяйте по половин чаша боровинки или други дребни безкостилкови плодчета към киселото мляко или зърнената си закуска.
  2. Ядки.Бадемите са богати на витамин Е, който има подобно действие, както антиоксидантите. Той се бори срещу свободните радикали, заради които кожата старее, а  също така запазва за по-дълго кожата хидратирана. Орехите са богати на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и витамин Е. С помощта на орехите ще се радвате на по-гладка кожа, по-здрава коса и по-здрави кости.
  3. Селен- съдържащи продукти. Селенът също е силен антиоксидант и в комбинация с витамин Е повлиява изключително добре акнето. Шведско проучване показва, че ако приемате селен и витамин Е в продължение на 12 – 14 седмици, кожата значително се изчиства от акнето. Пшеничните зародиши, рибата тон, сьомгата, чесънът и яйцата са най-богати на селен.
  4. Водата. Малко са хората, които се хидратират достатъчно. Водата хидратира кожата, спира появата на бръчките и заличава белезите, които често се появяват след гнойните пъпки.

shutterstock_102461543

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да останете хидратирани:

– Пийте вода през целия ден;

– Пийте смутита от пресни плодове и зеленчуци, които са хидратиращи и съдържат много ензими и хранителни вещества;

– Консумирайте много сурови храни, в които има по-голямо количество вода, както и салати, съдържащи много ярко оцветени зеленчуци;

– Избягвайте кофеина и алкохола, които дехидратират;

За красивата кожа от огромно значение е режимът на сън, стресът и не на последно място – дали пушите и пиете алкохол.

Хората които пушат трябва да включат допълнително витамин С в менюто си под формата на естествени продукти или хранителни добавки.
За да се радвате на здрава и лъскава коса е изключително важно да си набавяте в достатъчно количество цинк, витамини от група В и желязо.

Витамин В12 и фолиевата киселина можете да приемате със спанак, яйца, фреш от портокал, черен дроб и  мляко. 

Ако косата ви капе, това може да е знак, че в организма ви липсва желязо. Ако не сте сигурни в нивото на желязото в организма е добре да заложите на натуралните продукти, от които да си го набавите, тъй като с добавките рискувате да надвишите нужното за организма ви количество. Желязо можете да си набавите от червеното месо, сините боровинки, сушените кайсии или сурово кашу. Липсата на цинк може да е причина косата ви да е суха и тънка. 

 

38cc42d6ee52750c63e93513c4bdaf7a

ЦВЕТЪТ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ПОДСКАЗВА КАКВИ ВИТАМИНИ СЪДЪРЖАТ

            За здрава и добре изглеждаща кожа е добре да приемате храна, богата на витамини В, С, Е, А и К и минерали.

* Витамин В е основен за формирането на кожата, ноктите и косата. Той може да бъде набавен от овесените ядки, яйцата и ориза.

* Витамин С предпазва кожата от слънчево изгаряне и рак на кожата. Той се среща най-често в плодове като лимони, портокал, гроздов сок, червена боровинка, а също така в карфиола и листните зеленчуци.

* Витамин Е също спомага за предпазване на кожата от слънчево изгаряне и може да бъде набавен в организма чрез маслините, спанака, ядките и растителните мазнини.

* Витамин А е жизнено важен за възстановителните способности на кожата, без него тя би изглеждала суха. Може да бъде набавен в организма от почти всички плодове и зеленчуци.

* Витамин К спомага за намаляване появата на тъмни кръгове под очите, както и на синините. Витамин К се среща в листните зелени зеленчуци, млечните продукти, както и местните такива като: свинско и черен дроб.

* Поемането на големи количества вода спомага за красивия вид на вашата кожа.

Подходящата защита

 Винаги използвайте слънцезащитни продукти, носете очила и шапка, когато се излагате на слънце. Единствено консумацията на богати на витамини плодове и зеленчуци няма да ви предпази. Дори и да имате по-тъмен тен е задължително да използвате слънцезащитни продукти. Изберете продукт със слънцезащитен фактор 30 и го нанесете равномерно върху кожата си. Добре е да изберете продукт, който е подходящ и за лицето ви и е водоустойчив. Не нанасяйте прекалено много от него върху кожата си, защото рискувате тя да лъщи цял ден. Не е подходящо да се излагате на слънце в най-топлите дни между 10 и 16 часа. Добра идея е и да имате под ръка балсам за устни с UV защита.

Определете типа на вашата кожа

Типовете кожа са няколко: мазна, суха, чувствителна и комбинирана.                    

  – Ако ви се появяват обриви по лицето и шията, когато използвате нов крем или си сложите нов шал вероятно сте с чувствителна кожа.

– Ако кожата ви изглежда като изпотена и лъщи през целия ден и често ви се появяват пъпки вашата кожа е мазна.

– Ако кожата ви се омазнява само в областта на челото, носа и брадичката то ви сте със смесена кожа.

– Ако кожата ви се нуждае от постоянно допълнително подхранване и през зимния сезон има недобър вид то ви вероятно имате суха кожа.

Всеки тип кожа се нуждае от различни грижи и е необходимо да се избягват различни вещества в продуктите, с които я третирате.

Продуктите за поддръжка на здрава кожа

Купете подходящ сапун или почистващ продукт за вашата кожа. Употребата на тоник не е задължителна. Избягвайте употребата на по-агресивни продукти и на неподходящи за вашия тип кожа такива. Измивайте лицето си 2-3 пъти на ден с почистващ сапун или гел.

 Не пропускайте продуктите за подхранване на кожата, но и не прекалявайте с тях. Понякога е по-подходяща употребата само на вода за почистване на кожата, като по-топлата е подходяща за мазна и склонна към акне кожа. Хладката вода е подходяща за другите типове кожа. Винаги мийте ръцете си преди да третирате лицето си, тъй като много бактерии могат лесно да бъдат разпространени върху него.

Резултат с изображение за натурални продукти за хубава кожа

Препоръчително е да нанасяте веднъж месечно подходяща маска за лице. Вместо да използвате ексфолианти, опитайте с масло от чаено дърво. Нанасяйте го върху пъпките и петната по лицето си. Друг натурален продукт за почистване на кожата е киселото мляко. То е подходящо за всеки тип кожа, тъй като е деликатно и не причинява кожни раздразнения.

Цветът на обвивката на всеки плод и зеленчук е различен и играе важна роля за нашия избор – според цвета на дадена група плодове или зеленчуци можете да разберете за много за полезните им свойства за организма. Консумирайки максимално широка палитра си гарантирате всекидневен прием на най-полезните съставки – хранителни вещества, фибри, витамини и ензими, които можете да си набавите от свежата храна.

Червени:

Червените плодове и зеленчуци са призьори сред натуралните антиоксиданти, пълни са с витамини и фибри и са безкрайно полезни за храносмилането. Те зареждат с енергия, правят кожата и косата по-красиви. Съдържат малко естествена захар и са бедни на калории.

Видни представители на червените плодове са червените боровинки, които съдържат фибри, манган и витамин C. Полезни са при възпаления и се препоръчват срещу рака. Вишните, както и червените чушки, съдържат много витамини A и C. Червените домати съдържат ценния ликопен, много витамин C, както и калий, витамин A и фибри . Малините ви гарантират големи дози витамин С, К и А, съдържат калций, магнезий и желязо, както и фибри. Червената ряпа и репичките съдържат високо количество витамин С, както и ензими, минерални соли, витамини и етерично масло, а също и калций, витамини К, А и B9. Червеното френско грозде – касисът е богато на витамин С, плодови киселини и фибри. Черешите съдържат калий, в ципата си – фибри и са полезни за кръвообръщението. Шипката, както много от вас знаят от бабите си по време на детството, съдържа много витамин С и се препоръчва при диабет, анемия и простудни заболявания. Един от най-полезните плодове, червената ябълка е съдържа витамин С, витамините B6, B3, B2, калции и магнезий. Ягодите са изключително богати на витамин C и са силен антиоксидант, а съдържат и фолиева киселина.

Оранжеви:

Отговорник за страхотния оранжев цвят на плодовете и зеленчуците с такава окраска е каротинът; благодарение на него те дължат и многото витамини, супер полезния бета-каротин и фолиева киселина, които са незаменими в борбата с атеросклерозата. Оранжевите моркови, портокали, кайсии, мандарини, грейпфрути, сладки картофи, манго и др. съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.

Fruits_and_vegetables_separated_by_colour_group

Жълти:

Жълтите чушки, банани, нектарини и сладката царевица са богат източник на бета-криптотанксин – фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали. Освен това съдържат и витамин С и фолиева киселина и съдържат каротеноиди като бета-каротинът. Каротеноидите поддържат имунната система, намаляват риска от загуба на зрението и нормализират нивото на холестерол.

Зелени:

Зелените плодове и зеленчуциса носители на хлорофил и фибри, действащи прочистващо на стомаха и кръвта. Богати са на витамини и минерали като калций, желязо и магнезий. Кивито и зеленият лимон (лайм) държат първо място по съдържание на витамин С. Зелените ябълки, спанак, круши са добър източник на лутеин – каротеноид, който е полезен за очите и за еластичността и хидратацията на кожата. Авокадото съдържа безценни мастни киселини, регулира нивото на холестерола, а по съдържание на калий задминава здравословните банани. Листните зеленчуци като маруля, рукола, салата айсберг, спанак, киселец и др. са богати и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и отлага появата на бръчки. Сред зелените зеленчуци можете да се доверите на броколите, тиквичките, грахът, марулята, магданозът и др. Освен, че са витаминозни, те ни носят голяма доза фолиева киселина, която действа благоприятно на нервната ни система. Зелените плодове и зеленчуци са източник и на витамин Е, калий и магнезий.

Редовната им консумация може да предотврати някои сериозни болести като рак, сърдечносъдови заболявания и заболявания на ретината на окото.

Лилави:

Плодовете и зеленчуците от тази група дължат яркия си наситен цвят на виоланина. Виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи съдържат антоцианидини – растителен пигмент, който заздравява кръвоносните съдове и предотвратява разпадането на колагена. Консумацията им намалява риска от някои видове рак, поддържат паметта и сърдечната дейност. Боровинките са истински шампион, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *