Здраве

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА САМО С НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ

Стресът може да навреди на тялото и ума на човек и може да доведе до верига от заболявания и разстройства, свързани със сърцето и мозъка. Той е една от най-опасните причини за заболявания като диабет, язва на стомаха, главоболие и какво ли още не.

Веригата от симптоми, които могат да се задействат, когато сте в стресова ситуация са няколко. Сърцето започва да изпомпва кръвта по-трудно, увеличава се кръвното налягане, мускулите и нервите стават напрегнати, адреналин се отделя в тялото, производството на глюкоза се увеличава, зениците се разширяват, храносмилането се затруднява, мозъкът е изключително объркан и се потите обилно! Всичките тези симптоми се случват в рамките на няколко секунди и са много неприятни.

Много от симптомите на стреса и тревожността си приличат: напрежение, емоционална нестабилност, загуба на фокус, сърцебиене и проблеми с дишането са някои от тях. Много хора често прибягват до „помощта” на алкохола, цигарите, успокояващите храни и дори наркотиците, за да намерят изход.

Основната разлика между стреса и тревожността е, че ситуации, предизвикващи стрес обикновено са ни известни: неблагоприятна работна обстановка, напрежение от приближаващите крайни срокове, проблеми във взаимоотношенията ни с хората или финансови несгоди. Ако просто премахнем стресиращата ситуация, оставим я на заден план или предприемем нещо за подобряване на условията, в които живеем и работим, ще се върнем към по-спокойния начин на живот – без стрес.

Тревожността обаче е потискащо неопределено чувство, че нещо лошо ще се случи, и може да погълне изцяло живота ни, дори да не намираме очевидна в момента причина.

Тревожното разстройство представлява постоянно притеснение пред заплахата от неизвестното бъдеще, депресии, общи фобии или посттравматичен стрес, дори и привидно обстоятелствата на живот в момента да са приемливи и дори добри. В днешния свят, в който всичко понякога ни изглежда обърнато с главата надолу, това като че ли е разбираемо.

Друг симптом е появата на депресия. Причините за болестта могат да бъдат различни – от проблеми в личния живот, през дълго боледуване, до трагичен инцидент с близък човек. Често хората, които страдат от депресия , губят своята сетивност, изпадат в мрачни настроения, избягват да общуват.По правило лечението на депресивни състояния се основава на комбинация от медикаментозни и терапевтични процедури. Съществуват обаче и алтернативни методи за облекчаване на симптомите, един от които е лечението с билки .

Стресът, тревожността и депресията пречат на нормалния живот на все повече хора. Често не е нужно да посягаме към лекарствата, за да се справим.

Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол – т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора – поради изтощаването на надбъбречната жлеза.

Основен проблем остава обаче какво да правим, когато стресът и тревожността ни пречат да вършим дори такива обикновени и полезни неща като например упражненията? Обичайните лекарства, които се препоръчват в такива случаи могат да отворят кутията на Пандора – с нежеланите физически и психични странични ефекти, включително понякога изостряне на състоянието, което се опитваме да излекуваме.

Има и по-добри и подходящи в някои случаи алтернативи – изцяло натурални и без опасност от странични действия. Трябва да имаме предвид обаче, че ефектите от билковите екстракти и подправките невинаги се проявяват веднага (за разлика от тези на лекарствата).

Натуралните продукти не предизвикват странични ефекти, което ги превръща в едно чудесно средство за облекчаване на различни видове заболявания. Ето как с тяхна помощ вие може да премахнете стреса и тревожността по един значителен и ефективен начин.

Предлагаме ви няколко билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

  1. Жълтият кантарион

Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и Викторианската епоха. Според резултатите от скорошно изследване тази билка е толкова ефективна при депресия, колкото и Прозак. Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури. Най-малко 25 научно издържани и публикувани клинични изследвания доказват ефективността на жълтия кантарион в борбата с депресиите. Ефектът му се дължи на активната съставка хиперицин – антибиотик и противовирусен агент. Но с това не се изчерпват функциите на съединението, то е мощен инхибитор на ензима допамин бетахидроксилаза. Приемът на хиперицин от организма води до блокиране на този ензим и до значително повишаване на нивата на допамин – една от най-важните молекули, които контролират поведението, мотивацията, когнитивните способности, зависимостите и удоволствието. В едно от последните изследвания върху хиперицина швейцарски учени опитват да определят оптималната доза от съединението, която оказва реално влияние върху психиката.

“NURS“ МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН 250 мл

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА СТРЕС И ДЕПРЕСИЯ С МЕД И ЖЪЛТ КАНТАРИОН – 400 гр

“NURS“ ЧАЙ ПРИ ДЕПРЕСИЯ И СТРЕС С ВАЛЕРИАНА И ЖЪЛТ КАНТАРИОН

  1. Лавандула

Лавандулата е най-често използваното природно средство в ароматерапията, тъй като насърчава релаксацията. Тя може да бъде заместител на лекарствата срещу депресията. Допълнителните изследвания показали, че растението съдържа вещества, които влияят на химическите процеси в мозъка. Уханието на лавандулово масло помага при нарушен сън, пневмония, ларингит, повишено кръвно налягане, а се използва и като аналгетик и имуностимулант. Преди всичко обаче, лавандуловото масло се препоръчва като активен заместител на всички антидепресанти. Действа благоприятно при безпокойство, стрес и депресии. Лавандулата успокоява и нормализира органите, облекчава депресията и нормализира съня. Други свойства на лавандуловото масло са укрепване на имунната система, силен антисептик е, помага при бактериални гъбични инфекции, намалява възпалението. Подходящо е за лечение на акне, изгаряне, екземи, кожни проблеми.

  1. Валериана

Коренът от валериана е бил използван в продължение на хиляди години за облекчаване на различни видове заболявания. Смята се, че този натурален продукт засяга конкретен трансмитер, наречен ГАБА, в мозъка, който е отговорен за инхибирането и регулирането на активните мозъчни неврони.

“FORMULA 21“ СТРЕС И НЕРЕДОВЕН СЪН КАПСУЛИ С ВАЛЕРИАНА

  1. Жасмин

Доста непознат, но и много здравословен е полезният чай от жасмин. Повечето хора го знаят като една от основните съставки на множество парфюми. Полезното в жасмина е етеричното му масло. То притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и отхрачващо действие. Чай от жасмин премахва главоболието и действа стимулиращо на имунната система.Пийте чай от жасмин срещу мрачно настроения, за тонус и нормална функция на щитовидната жлеза.Освен, че е много силен лек срещу депресия и мрачно настроение, чай от жасмин е силен афродизиак. Той е много успокояващ и помага при безпокойство, умора и безсъние. Според учени чай от жасмин е по-силен дори от лекарство и няма странични ефекти. Масло от жасмин помага много в случаи на тежка депресия, като успокоява нервите и създава чувства на увереност, оптимизъм и еуфория. То съживява и възстановява енергията на тялото.То е ефикасно при пост родилната депресия и засилва притока на кърма. Може да се използва като релаксиращо средство добавено във ваната и за успокояващ масаж. Действа антистресово и успокояващо.

ЧАЙ ЖАСМИН

  1. Карамфил

Карамфилът се препоръчва най-вече в случаите, в които като резултат от депресивното си състояние пациентът има проблеми със съня. Именно тези качества на маслото се използват при лечението на ревматизъм, артрит и инфекции на горните дихателни пътища. Пробужда и прояснява мисълта. Афродизиак. Укрепва имунната система. Регулира нивото на ненаситените мастни киселини, чиято липса води до стареене на организма.

  1. Джинджифил

Джинджифилът е много ефективно средство в борбата срещу лошото настроение и стареенето на организма. Той е една от популярните билки за лечение на тревожно разстройство, тъй като се отличава със силни антидепресивни свойства. Изключително ефикасен е при лечение на депресия и тревожност.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА АСТМА И БРОНХИТ С ДЖИНДЖИФИЛ – 400гр

“NURS“ ЧАЙ ЗА АСТМА И БРОНХИТ С ДЖИНДЖИФИЛ

  1. Мед

Медът има естествен успокояващ ефект. Той е изключително полезен, когато се добавя към топли напитки преди лягане.

  1. Маточина

Маточината е била използвана в продължение на години в традиционната медицина, но изследванията доказват, че тази билка има успокояващо въздействие върху нервната система.

  1. Гинко Билоба

Тази билка успешно облекчава симптомите на депресията, особено при възрастните индивиди с понижен приток на кръв към мозъка. Действа като мощен антидепресант и антиоксидант. Подобрява кръвообращението в мозъка и по този начин приповдига настроението на страдащия от депресия.

  1. Зелен чай (L-теанин)

L-теанинът, активна съставка, съдържаща се в зеления чай, способства за намаляване на сърдечната чистота и високото кръвно налягане. Една от основните ползи на това вещество е, че неговата краткотрайна употреба има мигновено въздействие върху нивата на стрес и тревожност.

  1. Кардамон

Кардамонът е широко използвана подправка в източната кухня, която ефективно се бори срещу стреса, като възстановява емоционалния ви баланс и повишава настроението ви. Тази билка притежава висококачествени антидепресивни свойства. Изключително ефикасен е при лечение на депресия и тревожно разстройство.Причината се крие във високото му съдържание на ценни хранителни вещества – желязо, фосфор, цинк, калций, магнезий и витамините В1, В2, В3. Богатата на антиоксиданти подправка е превъзходно средство за изчистване на токсините. А детоксикираният организъм дарява тялото с повече енергия и по-добра устойчивост срещу вирусни атаки.

Употребата на билки с цел лечение на депресия се ползва със същия успех, с които и традиционните медикаменти, като основният плюс е почти пълната липса на странични ефекти. Билковите препарати са безопасни и ефикасни при лечение на депресия. Преди обаче да започнете лечение с лекарства на билкова основа, потърсете мнението на лекар или специалист в тази област. Комбинирайте билковите препарати с подходяща диета и физическо натоварване. Промяната в начина на живот може да бъде особено полезна за справяне с депресивното състояние.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *