Грижа за кожата, Здраве, Красота

КОЛКО ВАЖНА Е ВОДАТА ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

Коя е най-важната хранителна съставка, без която не можем и трябва да приемаме всеки ден? Водата. До 75% от теглото ни е вода – тя участва във всички реакции на тялото. Балансът й в организма е изключително важен за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, транспорта на всички съединения в организма, включително и за изхвърляне на токсините.

Няма универсален начин за определяне на дневната нужда – тя зависи от теглото, нивото на активност, физическото състояние и много други фактори.

Смята се, че минималното количество е 2 литра на ден. Aко се потите обилно и/или живеете на топло влажно място, необходимостта може да нарасне повече от два пъти.

13457721_10206611035058162_1761386542_n

Водата е от съществено значение за човешкото тяло:

  • защото регулира температурата на тялото. Потта е охлаждащата течност на организма, съставена предимно от вода;
  • защото поддържа кожата овлажнена;
  • защото транспортира кислород и основни хранителни вещества до клетките.

Водата е важна за спазването на функциите на тялото и сърдечно-съдовото здраве. Още повече тя пренася метаболитните отпадъци към бъбреците за екскреция, разтваря минерали, витамини, аминокиселини, глюкоза и много други жизненоважни вещества.

Водата е основна съставка на нашето тяло. Средно 60% от телесното тегло на възрастен човек е съставено от вода и съставлява повече от 75% от някои от нашите жизнени органи1. Ето и някои приблизителни стойности :

  1. Бели дробове – 83%
  2. Сърце-  73%
  3. Черен дроб – 71%
  4. Бъбреци – 79%
  5. Кожа – 64%
  6. Мускули – 79%
  7. Кости – 31%
  8. Мозък – 73%

Всъщност ние губим вода през целия ден чрез:  дишането, потта, урината и чревните движения дори когато не ни е топло или сме неподвижни. И съвсем логично, ако не възстановим баланса на течности в тялото си, настъпва дехидратация. 

2110835327

Какво става, ако не пиете достатъчно вода?

Общоприето е да се смята, че единственият симптом за жажда е съхненето на устата, но замислете се – кога всъщност пиете само вода, а не сокове и газирани напитки? Всъщност съхненето на устата е последният симптом за липса на вода. Когато тялото се обезводни, започва производство на хистамин като средство за преодоляване на дехидратацията. Хистаминът и подчинените му регулатори за прием и разпределение на водата в организма – простагладинът и кининът – предизвикват болки, когато се натъкнат на по-чувствителни нерви в организма. Те могат да предизвикат астма, алергии и хронични болки в различни части на тялото – те може да са просто сигнали на тялото, че е обезводнено. При силно главоболие вие може дори да не предполагате, че това е симптом, че тялото ви е жадно. Преди да посегнете към таблетката, пробвайте да изпиете 1 литър вода. Според Петя Раева, опитът показва, че два и половина – три литра на ден са достатъчното количество вода, което ни предпазва от обезводняване и главоболие.При недостатъчна консумация на вода и течности е налице риск от нарушаване функциите на нервната система, умора, главоболие, нарушена концентрация, намалена памет. Влошава се терморегулацията. Повишава се риска от възникване на бъбречно – каменна и жлъчно каменна болест, запек и  др.

Храносмилателните проблеми и запекът са най-отчетливият сигнал за обезводняване. Една от главните функции на дебелото черво е изтегляне на водата от изпражненията. В случай на обезводняване в отпадъците естествено липсва нормалното количество вода за преминаването им през червата. Чрез забавянето и по-нататъчното им пресоване се изстискват и последните капки вода и се получава запек.

Случвало ли ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката? Или упоритото главоболие след нея?Често си мислим, че причината е преумора или недостатъчно сън, и макар това да са съпътстващи фактори, основният е дехидратирането.

То намалява способността на тялото да се охлажда и да пренася кислород до мускулите, предизвиквайки умора значително по-рано от нормалното.

Силата също пада пропорционално на загубата на течности, тъй като мускулите в състава си са предимно вода – около 76%. При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%.

Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта. Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания. Скорошни изследвания свързват намаления прием на вода и с хронично главоболие, киселини в стомаха и артрит.
Задържане на вода

Ако ви се случва да се събудите подути и подпухнали, а обувките от вчера да не ви стават, то вие сте задържали вода.

Това може да говори за бъбречни проблеми, но може и проблемът да е в това, че просто прекалявате със солта (което е сравнително лесно, предвид повечето готови храни).

В този случай трябва да пиете повече вода, за да изхвърлите натрупаното количество. Най-добре си вземете дестилирана или изворна, вместо минерална вода.

В нашето модерно общество широко разпространено е схващането, че добър заместител на водата могат да бъдат произведените напитки като колата, содата, соковете, чаят, кафето и др. Това е огромна заблуда. Тези напитки наистина съдържат вода, но в състава им има и дехидратиращи съставки. Те не само извличат водата, в която са разтворени, но я извличат и от резервите на организма и ние ставаме зависими от тях. От малки, вместо да се учат да пият чиста вода, децата стават зависими от колата и соковете, като пренебрегват нуждите на организма. Изобщо не е възможно тази нужда да се замести с готови напитки. Зависимостта от тези напитки води до изчезване на желанието да се пие вода.

vod1

И нека не забравяме да пием поне вода поне 20 минути преди хранене, а не по време или веднага след него. Много често ние объркваме чувството за жажда с чувството за глад и ядем, вместо да пием. Хората, които успяват да отслабнат, много често го дължат на факта, че когато се почувстват гладни, изпиват половин литър вода. В последствие количествата храна, които поглъщат, са по-малки.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *