Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве, Здравословно хранене

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН- ПОЛЗИ И ДЕЙСТВИЕ

Ако никога не сте чували за черен кимион (Nigella Sativa), то вероятно е защото рядко се говори за тези семена в съвременното общество, въпреки, че използването му и като билка и като лекарство датира от много векове. От древни времена семената му (които нямат нищо общо с нашенският кимион) се използват за лечебни цели . Познат още като чудодейното лечебно семе на Исляма, той е наричан също хабатул барака, което означава „благословени семена”.  През вековете това растение се е сдобило с много суперлативи – “Черното злато на фараоните”, ”Лек за всички болести освен смъртта” и други.

Черният кимион (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae) (в ботаническия смисъл не е родствен на кимиона (Cuminum cyminum), който е от семейството сенникоцветни). Произлиза от Югозападна Азия, но може да се срещне в района на Северна Африка. Източната медицина използва черния кимион за лечение на здравословни проблеми от всякакво естество.

Масло от черен кимион-Ето как се използва-Укрепва имунитета и предотвратява  появата на тумори - За Жената

Уникалната комбинация в семената на черния кимион от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Черното семе съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Черният кимион има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. Семената на черния кимион благоприятстват за повишаване на имунитета, укрепване на кръвоносните съдове, подобряване на храносмилането.

Нова бизнес ниша: Черен кимион за бели дни | Agri.BG

Маслото от семена на черен кимион е 100% натурален продукт с автентично качество и вековни традиции за използването му. Маслото е особено ценено в народната медицина, благодарение на уникалните му лечебни свойства и хармонично балансирания състав. Маслото се характеризира с богат пикантен аромат и леко горчив вкус, но се смята, че колкото е по-горчиво, толкова по-голям ще бъде ефектът от прилагането му.

Изображението може да съдържа: растение
NURS СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН (Nigella Sativa) 250 мл
https://natural.bg/shop/7323/

Извличането на маслото чрез студено пресоване на семената, позволява пълно запазване на всички лечебни свойства на този уникален природен продукт. Маслото от черен кимион не принадлежи към лекарствените продукти, въпреки че помага на човешкото тяло да устои на различни видове заболявания.

Приложение. Маслото действа като:

•   Имуностимулатор – заздравява и балансира имунната система;

•   Антиалерген и антихистамин – помага при различни видoве алергии, астма, синузит;

•   Аналгетик – облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки, мигрена);

•   Антихелминт – унищожава и изхвърля червеи и паразити;

•   Антиоксидант – предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките;

•   Антипиретик – понижава температурата;

•   Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;

•   Диуретик – стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода.

Освен това:

•   Има антиканцерогенни, антибактериални и антимикробни свойства – убива или инхибира растежа на деструктивни клетки, бактерии и микроорганизми (според проучвания в Южна Каролина и Йордания);

•   Понижава кръвната захар и холестерола;

•   Подобрява кръвообращението и кръвното налягане;

•   Тонизира тялото и стимулира сексуалната активност;

•   Способства за увеличаване количеството на кърмата, като се приема след раждане. Маслото от черен кимион е мнoгo пoлeзно зa къpмeщитe жeни – ceмeнaтa му пoвишaвaт ceкpeциятa нa къpмa блaгoдapeниe нa cвoйcтвoтo нa тимoлa дa cтимyлиpa фyнкциятa нa млeчнитe жлeзи и oбoгaтявa къpмaтa c кaлций, кoйтo e мнoгo пoлeзен зa нoвopoдeнoтo дeтe.

•   Помага при стомашни и храносмилателни проблеми (язви, диария, газове);

•   Има имуномодулиращо действие при автоимунни заболявания – псориазис, астма, ревматоиден артрит, тиреоидит на хашимото, алергии, а според някои източници и витилиго.

Благотворна грижа за кожата и косата.

Едва ли ще има по-подходящо естествено средство за подмладяване на кожата от маслото от черен кимион. То хидратира кожата в дълбочина, поддържа еластичността й и я защитава от свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене. Регенерира и тонизира кожата, и я предпазва от вредното въздействие на различни фактори като редовното му нанасяне води до подобряване тонуса на кожата, възстановяване на свежия й тен, намаляване на фините линии и бръчките.

Помага при:

•   Суха и дехидратирана кожа

•   Алергична и чувствителна кожа

•   Бръчки и фини линии

•   Зряла и изтощена кожа

•   Anti-age процедури

•   Повишаване еластичността на бюста

• Подобрява състоянието на косата. Използва се при силно третирана коса, изгубила блясъка и здравината си.

Маслото се използва с успех при алергични реакции, псориазис, екземи, дерматит, акне, рани, изгаряния, слънчеви изгаряния, напукана кожа. Използва се за намаляване на възпаленията  предизвикани от стрес, замърсявания, заболявания или стареене. В разкрасяващата козметика се използва поради неговите успокояващи, регенеративни, възвръщащи жизнеността и противовъзпалителни свойства. Подходящо е за всякакъв тип кожа и особено суха, чувствителна, зряла, груба или възпалена кожа. Помага за премахване на брадавици, елиминира сърбежи. Кожата става блестяща и нежна, без да оставя мазни следи. Специалните протеини задържат влагата, намаляват бръчиците, подхранват я и забавят процесите на стареене. Помага при ухапване от насекоми, ужилвания, драскотини.

Традиционно се използва за подсилване растежа на косата, за блестяща и здрава коса и намаляване на косопада, като се втрива в корените 1 час преди измиване.

Може да се прилага за заздравяване на ноктите и при гъбички.

Вкусът на маслото е пикантен и натрапчив. За тези, които трудно ще понесат вкуса му, може да се приема разтворено с малко мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *