Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве, Красота

ЛЕНЕНО МАСЛО – ЕЛЕКСИР ЗА ТЯЛОТО, КОЖАТА И КОСАТА

Лененото масло е много интересен продукт със специфичен, леко горчив вкус и аромат, и е несравнимо с никой друг вид масло.Интересен е фактът, че маслото е един от малкото продукти с рекордно високо съдържание на мастната киселина Омега-3, за чиято полза днес се говори от много диетолози.

Ползите за здравето от ленено семе са признати от традиционните кухни на Азия, Америка и Африка. Неговите високи хранителни и здравни ползи могат да са повече от тези на всяка друга зърнена култура. То е богат източник на алфа-ланолинова киселина, омега-3 мастни киселини и лигнани. Тези компоненти заедно помагат при борбата с много заболявания, включително сърдечносъдови проблеми, възпаления, артрит, алергии, астма и диабет.

leneno-seme-zapek

По биологичен състав лененото масло заема първо място сред маслата от растителен произход.

В лененото масло се съдържа рекордно количество Омега-3 (алфа-линоленова киселина) и Омега-6 (линолова киселина). Така лененото семе се нарежда на второ място след рибено масло. Омега-3 мастна киселина е най-активният агент, който се бори с възпаленията в организма. Възпалението е водеща причина за сърдечно-съдови заболявания, алергии, астма, диабет и дори някои видове рак. Омега-3 мастни киселини доказано намаляват риска от рак на гърдата, на простатата и рак на дебелото черво.

Лененото семе е добър източник на протеини, като високият му индекс на есенциални аминокиселини осигурява и по-голямата част от дневния прием на протеини, от които тялото ни се нуждае.

Ленено семе е богато на фибри, в  разтворими и неразтворим вид. Докато разтворимите фибри помагат за поддържане на правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, неразтворимите фибри играят жизнено важна роля в поддържането на сърцето здраво чрез понижаване на нивата на холестерола. Това свойство на лененото семе също помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар при хора, страдащи от диабет. Лененото масло има благотворно влияние върху нервната система, понижава кръвното налягане, помага при лечение на астма, подобрява зрението, улеснява протичането на предменструалния синдром.

Може да се приема както за профилактика, така и за лечение на много заболявания: атеросклероза, диабет, сърдечни заболявания, хипертония, стомашно-чревни, неврологични заболявания и т.н. Лененото масло способства за нормализиране на кръвното налягане, актовно се бори с холестеролните и солните отлагания в съдовете. Диетолозите препоръчват лененото масло и като средство за избавяне от излишните килограми.

В лененото семе има изобилие на фитохимикали, които действат като антиоксиданти, представляващи основните агенти в предотвратяването и борбата срещу рака. Известно е, че витамин F не се синтезира от организма, а се извлича от консумираната храна. Лененото масло съдържа достатъчно количество от този витамин, ако добавим и полинаситените киселини, витамин A и E – всички те го правят лидер сред другите хранителни масла.

Лененото семе също намалява риска от различни видове рак и подобрява репродуктивното здраве при жените. Също така е богат източник на витамини и фибри, което пази сърцето и червата здрави.

 Освен вътрешно, този вълшебен продукт има и широкопознати, доказани разкрасяващи свойства. Оказва много благотворно влияние на косата, кожата и ноктите. Има множество рецепти за маски за коса и лице на основата на ленено масло. То има уникален овлажняващ и укрепващ ефект, възстановява структурата и здравината на косата, кожата и ноктите.

лен

Лененото масло може да лекува възпалени области по кожата при акне, розацея и екзема. Маслото от лен намалява зачервяванията, както и раздразненията. Намалява сърбежа и предотвратява възпаленията. Съдържа голямо количество антиоксиданти, витамин А, B,D и Е, Омега 3 и 6 мастни киселини и минерали, които заедно успокояват и заздравяват кожата. При студено време предпазва лицето, устните и ръцете.

Лененото масло може да  лекува слаби и увредени коса и нокти и да ги предпази от разделяне. Също така е ефективно срещу раздразнения на скалпа, причинени от екзема. При редовна употреба повишава търпимостта на кожата към външни дразнители.

За съжаление, натуралното ленено масло има сравнително кратък срок на годност. След отваряне се съхранява до  2-3 месеца в хладилник, после настъпват окислителни процеси и маслото губи лечебните си свойства.

 Доверете се на лененото масло и ще останете истински изненадани от ефекта. Ако редовно правите маска на лицето и косата с ленено семе или ленено масло, кожата ви ще бъде като нова.

Ето няколко предложения за маски за лице и коса с лен

СТЯГАЩАТА МАСКА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ВСИЧКИ ТИПОВЕ КОЖА:

Нужни са ви общо 12 процедури в продължение на 12 последователни дни. След това просто няма да познаете себе си – ще изглеждате фантастично!

Най-добре е да си купите цели семена лен и да ги смилате на всеки 2-3 дни, за да имате постоянна свежа доза. Купувайте висококачествено ленено семе, без признаци на влага и съхранявайте добре затворено на хладно, тъмно и сухо място. Пригответе маската на сутринта и използвайте всяка вечер.

В купа сложете 1 супена лъжица ленено семе /смляно/. Залейте го с 1/3 чаша вряща, преварена вода. Разбъркайте няколко минути, след това покрийте съда със салфетка и оставете да стои така до вечерта. Вечерта прецедете. Използвайте само гъстата желатинеста вода, в която лененото семе е пуснало своите лечебни свойства.

Нанесете на почистено лице и шия от маската с помощта на памучен тампон. Може да нанесете и на зоната около очите. Когато маската изсъхне, нанесете отново. Процедурата се повтаря общо 5 пъти.

Опитайте се, докато нанасяте и стоите с маската, да не говорите и да не се смеете. Накрая измийте добре лицето си, ако може с преварена вода със стайна температура. Намажете с подхранващ крем, серум или масло.

След 12 процедури ще бъдете неузнаваеми!

ДРУГА МАСКА С ЛЕНЕНО СЕМЕ

Тази маска е богата на омега-3 алфа-линоленова киселина, омега-6 линолова киселина. Препоръчва се при лечение на акне, екземи, псориазис. Действа успокояващо на кожата.

3 с.л. смляно ленено семе

1 ч.ч. вода

1 с.л. бадемово масло

1 ч.л. мед

Кипнете водата и пуснете в нея лененото семе да поври до получаване на желирана каша. Добавете меда и бадемовото масло. Разбъркайте добре и нанесете маската докато е още топла върху лицето, шията и деколтето. Оставете да действа 20 минути, след което изплакнете.

Влияние на ленената маска:

– Старателно почиства лицето и премахва мръсотията от кожата

– Повдига контура на лицето, тонизира и стяга кожата благодарение на лифтинг ефекта

– Намалява големите пори

– Хидратира кожата

– Прави пилинг

– Намалява излишния себум от мазната кожа

– Предотвратява възникването на акне и освобождава кожата от пъпки

– Забавя появата на бръчки и премахва съществуващите

МАСКА ЗА КОСА С БАДЕМОВО И ЛЕНЕНО МАСЛО

СЪСТАВКИ

5 с.л. Бадемово масло

5 с.л. Ленено масло

1 яйце

3 с.л. мед

Разбъркайте съставките до получаване на хомогенна смес. Нанесете в корените и по дължината на косата. Добре е да увиете косата с найлон и кърпа. Оставете маската да престои 20-30 мин. и измийте с шампоан.

Налични продукти с лен:

“NURS“ ЛЕНЕНО МАСЛО 50 мл

“NURS“ ЛЕНЕНО МАСЛО 250 мл

“NURS“ ЛЕНЕНО СЕМЕ 100 гр.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ С МЕД И ЛЕНЕНО СЕМЕ – 400 гр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *