Здраве

ЧЕРЕН КИМИОН – ЛЕКЪТ СРЕЩУ ВСИЧКИ БОЛЕСТИ

ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ  НА ЧЕРНИЯТ КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), за съжаление слабо известна у нас, има 2500 години история. Черния кимион (Nigella sativa) е растение с височина от 40 до 60 см.

Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (въпреки, че няма нищо общо с подправката кимион), черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонско масло” –заради намереното флаконче в гробницата на Тутанкамон и др.

Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.

Древните египтяни са познавали и използвали черния кимион като панацея ( за лечение при проблеми и болести).Известният египтолог Хауърд Картър открива сред вещите в гробницата на фараона Тутанкамон черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион” или „челебитка”.

Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, ала никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си. Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време.Също така може да се добави, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.

В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.

В книгата на великия арабски учен Ибн-и Сина (Авицена) „Канон на медицината”, се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта.

В мюсюлманския свят е добре познато заради думите на пророка Мохамед: „В Черното семе има лек за всичко, освен смъртта” (Sahih Bukari 7:591).

Сведенията от древността за широкото и приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

ЕТО И НЯКОИ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ТОВА БОЖЕСТВЕНО МАСЛО:

  • Заздравява и балансира имунната система.
  • Помага при различни видове алергии, астма, синузит.
  • Облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки, мигрена).
  • Предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките.
  • Понижава температурата, облекчава мускулни спазми и схващания.
  • Стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода.
  • Понижава кръвната захар и холестерола. Подобрява кръвообращението и кръвното налягане. Тонизира тялото и стимулира сексуалната активност.
  • Способства за увеличаване количеството на кърмата, като се приема след раждане.
  • Помага при псориазис, екземи, акне и др. кожни заболявания.
  • Използва се при стомашни и храносмилателни проблеми (язви, диария), ревматизъм.

Козметичните масажи с черен кимион са подходящи за:

  • Суха и дехидратирана кожа
  • Алергична и чувствителна кожа
  • Бръчки и фини линии
  • Зряла и изтощена кожа
  • Anti-age процедури
  • Повишаване еластичността на бюста

Този списък – само част от много по-голям брой полезни свойства, открити в череният кимион.

КАКВО СЪДЪРЖА МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН?

Маслото от черен кимион е богато на незаменими мастни киселини (омега 6 и 9).

Протеини 208 µg; Тиамин 15µg(вит. В1);

Рибофлавин 1µg(вит. В2);

Пиридоксин 5µg (вит. В6);

Каротен (който се преобразува във вит. А);

Ниацин 57µg;

Фолацин 610 IU/g;

Калций 1.859m;,

Желязо 105µg;

Мед 18µg ;

Цинк 60µg;

Фосфор 5.265 mg мн. др.

Уникалната комбинация в натуралното масло от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. Наличието на фитостероли  допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления – стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини – редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично. Една от най-важните съставки – нигелон (антихистамин), е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания. Уникалният за растението тимоквинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. Според ароматерапевта Робърт Тисеран помага при оксидативен стрес, рак, имунен дефицит и диабетни усложнения. Като въздейства на тимуса, маслото стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички.

Черният кимион е една от основните съставки в нашите продукти и по-специално в  билковите пасти. В големи количества тази билка е в „NURS“МЕСИР БИЛКОВА ПАСТА и  в “NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ ОТ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Може да намерите и чисто масло от черен кимион, както и  възстановяващ крем с горчиво бадемово масло, обогатен с черен кимион.

11222469_1689826137895532_4247794631354350251_n

Маслото от черен кимион действа като:

  • Имуностимулатор – заздравява и балансира имунната система;
  • Антиалерген и антихистамин – помага при различни видове алергии, астма, синузит;
  • Аналгетик – облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки, мигрена);
  • Антихелминт – унищожава и изхвърля червеи и паразити;
  • Антиоксидант – предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките;
  • Антипиретик – понижава температурата;
  • Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;
  • Диуретик – стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *