Грижа за кожата

БАОБАБ ИЛИ ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

Баобаб (лат. Adansonia digitata) е вид тропическо дърво от семейство Слезови. То може да достигне височина до 25 метра, а обиколката на ствола му – до 11 метра. Този голям ствол му е необходим, за да съхранява влага, тъй като дървото расте в саваните на Африка и Австралия. Под дебелата кора на ствола се намират меки порести сърцевини, които подобно на гъба попиват огромно количество вода, по време на дъждовния сезон. Дървото цъфти с огромни бели цветя, чийто аромат в началото е приятен, а след опрашването започват да излъчват неприятен мирис. Плодовете на баобаба по формата си наподобяват краставици, но са черни на цвят.

Така става пределно ясно, че това дърво е едно уникално сред природата растение. То много често е споменавано в различни суеверия. В Арабската история се разказва мистична легенда, че самия дявол е оскубал дървото, след това е забил неговите клони в пръстта, а корените е оставил изправени във въздуха.

Баобабът се среща в африканската савана, в Австралия, също и в района на Оман и Йемен на Арабския полуостров, като някои дървета достигат до впечатляващите 1000 години възраст. Плодовете му са популярни като „маймунски хляб”, а самото то – като „дърво нагоре с краката”, тъй като короната му прилича на огромно коренище и отдалеч изглежда като посадено наобратно. Може би най-характерното за него е, че служи като водохранилище. През дъждовния сезон то акумулира вода в ствола си (може да побере до 120 хил. литра вода), които след това използва през сухия сезон. Баобабът продължава да ражда, дори когато наоколо не се вижда нито едно зелено листенце и никое друго растение не дава плод. Това е и една от причините в Африка да е известен като „дървото на живота”. Когато достигне зрялост, баобабът е кух отвътре и тъй като дънерът му огромен, местните го използват като място за живеене или като склад за храна и вода.

Туземците са използвали баобаба като универсално лечебно средство. От всички части на растението те са приготвяли лекарства, които са ползвали при много заболявания. Плодовете на дървото съдържат голямо количество витамин C, витамини от група B, минерали – калций, калий, магнезий и цинк. Редовната им употреба укрепва имунната и сърдечно-съдовата система, способства за нормализиране на кръвното налягане, въздейства благоприятно върху костите и зъбите. Освен това растението съдържа биофлавоноиди, алфалиноленова киселина, провитамин A и разтворими фибри, които имат пробиотични свойства – при попадането им в организма насърчават растежа на полезните бактерии. Сок, приготвен от плодовете на баобаба има отличен вкус и хранителни свойства, утолява жаждата и освежава. Местното население, обитаващо земите, където расте баобаб, се отнасят към него като към свещено растение. То е изобразено на герба на Сенегал и на Централноафриканската Република.

От семената на баобаба се получава ценно масло, чрез метода на студеното пресоване. Полученото масло представлява лека маслена течност, със светложълт или златист цвят. То е богато на витамини A, D, E и F, бета-каротин, аминокиселини, които са необходими за здравата кожа. Маслото от Баобаб е богато на линолова киселина (омега-6), има овлажняващи, регенериращи и антиоксидантни свойства.

ПРИЛОЖЕНИЕ В КОЗМЕТИКАТА

Картина3

В козметиката маслото от баобаб е широко разпространено. Предимството му е, че то бързо и лесно се абсорбира, не оставя мазни следи, не запушва порите и е подходящо в грижата за всеки тип кожа. То повишава еластичността на кожата и я предпазва от преждевременно стареене. Активно участва в обновяването и подмладяването на клетъчните мембрани. Действа като мощен антиоксидант, стимулирайки образуването на еластин и колаген. В продуктите за лице това го прави доста често срещана съставка в anti-age козметиката – кремове, серуми, флуиди, маски, кремове за околоочния контур. Маслото от баобаб се бори с тъмните кръгове под очите и пигментните петна и участва в избелващи продукти, като лосиони, тоници, маски, кремове и др. То се използва за лечение на дерматит, екзема, псориазис и тежки форми на розацея. Помага и при лечение на акне. Не запушва порите и е подходящо в грижата за чувствителната кожа, не предизвиква алергия и намалява дразненето. Включва се в състава на различни почистващи кремове, маски, тоници, гелове и лосиони за мазна и проблемна кожа. Маслото от баобаб чудесно се грижи за кожата на цялото тяло, като основното му свойство е да я насища с влага. То изглажда сухата и груба кожа, помагайки за възстановяването на кожните клетки.

baobab-set-elder

В продуктите за тяло се включва в множество хидратиращи лосиони, кремове, масла, масажни масла и др. То омекотява кожата и има способността да лекува белези. Поддържа еластичността на кожата и предотвратява появата на стрии. Често се включва в продуктите за бременни жени (лосиони, кремове, масла). То има успокояващо действие, помага при слънчеви изгаряния и намира приложение в слънцезащитната козметика – лосиони, спрейове и масла. Заздравява ноктите, придава им блясък и ги предпазва от разслояване. Участва в състава на някои заздравители, основи и кремове за ръце и нокти. В продуктите за коса маслото от баобаб перфектно възстановява и овлажнява сухата и накъсана коса, като я подхранва по цялата дължина и стимулира растежа. Подходящо е използването му в грижата за къдрава, суха и химически третирана коса. Включва се в състава на различни шампоани, балсами, маски и масла за коса. Освен това баобабът е предпочитана съставка в детската и бебешката козметика.

Baobab_-_fruit_(8750413322)

Маслото, извлечено от семената на баобаба има фантастичен ефект върху сухата, раздразнена и чувствителна кожа. Богато е на витамин C, с което подобрява еластичността. Хидратиращият ефект се дължи на богатото съдържание на олеинова киселина (един от петте вида мононенаситени омега 9 мастни киселини) на кожата. Действа много добре и върху косата – може да го пробвате като балсам без отмиване в комбинация с няколко капки арганово масло. Косата ще стане по-блестяща и по-лесна за разресване и оформяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *