Здраве

ДИАБЕТЪТ- БОЛЕСТТА НА СЪВРЕМИЕТО

Захарният диабет е група от метаболитни заболявания, които се характеризират с повишена кръвна захар (глюкоза), която се дължи на нарушение в инсулиновата секреция или действие, или и двете. Захарният диабет е познат още от древността, където се е свързвал с отделяне на „сладка” урина и загуба на мускулна маса. Повишените нива на кръвната захар, водят до отделянето ѝ в урината, и на това се дължи появата на „сладка” урина.

Нормално, нивата на кръвната захар се регулират стриктно от инсулина- хормон, който се отделя от панкреаса (задстомашната жлеза). Инсулинът понижава нивото на кръвната захар. Неговата секреция се стимулира от прием на храна, който води до повишаване на кръвната захар. При пациенти с диабет, липсата или недостатъчната продукция на инсулин, води до повишаване на кръвната захар (хипергликемия). Захарният диабет е хронично заболяване, което означава че въпреки че се контролира, продължава през целия живот.

Влиянието на диабет върху организма на човек е огромно. С течение на времето, той води до значително понижаване на зрителната острота, до слепота; бъбречна недостатъчност и увреждане на нервите. Тези разнопосочни увреждания се дължат на засягане от заболяването на малките кръвоносни съдове, наречено микроангиопатия. Захарният диабет е важен рисков фактор и за ускоряването на процеса на атеросклероза, който води до стесняване на по-големите кръвоносни съдове, и повишава риска от настъпване на инсулт, исхемична болест на сърцето и други. Това засягане на големите кръвоносни съдове е известно като макроангиопатия.

Захарният диабет е хронично заболяване и лечението продължава през целия живот на пациента. Четири са основните стълба в лечението на диабет:

  • Обучение на болния;
  • Диета и физическа активност;
  • Медикаментозна терапия;
  • Инсулинотерапия.

Важно е пациентът с новооткрит захарен диабет да бъде обучен от лекаря за основните симптоми и за възможните усложнения. Съществено е той и близките му хора, да знаят как да реагират при настъпване на хипогликемия. Пациентът трябва да осъзнае, че лечението продължава през целия живот и да не предприема самоволно прекъсване на терапията, тъй като последиците може да са сериозни.

Диетата при захарен диабет не се различава съществено от здравословното и балансирано хранене. Тя включва прием на сложни въглехидрати, като пълнозърнест хляб, макаронени изделия, белтъчни вещества, съдържащи се в млечните продукти и постните меса, и прием на мазнини от растителен произход. Продуктите с рафинирана захар и алкохолът трябва да се избягват. Физическата активност е особено благоприятна за пациентите с диабет, особено тези със съпътстващо затлъстяване. Тя повишава използването на глюкозата от мускулите и понижава нивото ѝ в кръвта.

При недостатъчен ефект от диетата и физическата активност, към лечението на захарния диабет се добавят различни лекарствени средства. Съществуват няколко основни групи лекарства – сулфонилурейни препарати, бигваниди (метформин), тиазолидиндиони, гликозидазни инхибитори, DPP-4 инхибитори, GLP – аналози. Изборът на медикамент е индивидуален, в зависимост от конкретния пациент. Често се прилагат няколко лекарства в комбинация.

При изчерпване на ефекта от лекарствената терапия, се преминава към инсулинолечение. В днешно време инсулинът се въвежда със специални устройства (писалки) или с инсулинови помпи. Инсулините са с различна продължителност на действие и се прилагат половин час преди всяко хранене, непосредствено преди хранене (аналогови инсулини) или в началото на деня, или преди лягане (базални инсулини).

ДИАБЕТ – БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

bilki-diabet-300x160

Редица разпространени билки и подправки притежават способността да понижават кръвната захар, което ги прави полезни за хората с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2. Въпреки че, билколечението е широко прилагано в аюрведическата и ориенталската медицина, дори и за сериозни състояния като диабет, западната медицина е по-скоро скептична за възможните ползи. Прилаганите билки, витамини и добавки, могат да взаимодействат с използваните за лечение на диабет лекарства и да засилят техния ефект. Това може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар. Ето защо прилагането на каквито и да било добавки и билки, трябва да се обсъди с лекуващия лекар.

Растения, които имат понижаващо кръвната захар действие са горчив пъпеш, сминдух, куркума, женшен, канела. Някои от тях стимулират отделянето на инсулин от бета-клетките на панкреаса, а други съдържат вещества, с подобно на инсулина действие.

За по-голямо удобство  болните от тази коварна болест могат да използват билкова комбинации под формата на капсули.

КОМПЛЕКТ- ДИАБЕТ

След провеждане на близо 20 години последващи действия са признати положителните ефекти на  Омега-3 мастните киселини, които имат потенциала да помогнат за понижаване на риска от диабет тип 2. Омега-3 и аминокиселините могат да възпрепятстват развитието на диабет от втори тип (стадий, изискващ инсулинови инжекции). 

Нови научни изследвания доказват, че Омега 3 играят важна роля за формирането на сиво вещество в мозъка, особено в зоните, отговарящи за емоциите. Доказано е, че хората, консумиращи Омега 3 се радват, както на добра памет и концентрация, така и на добър тонус и настроение.Това превръща Омега 3 в подходящо средство в състояния на хронична умора. 

Омега – 3 действат предпазват сърцето от сърдечен удар, разширяват кръвоносните съдове, съдействат за намаляване на кръвното налягане, потискат възпаленията и намаляват нивата на триглицеридите в кръвта.

Полезните свойства на хибискусът се дължат съдържащи се във венчелистчетата му витамини и лекарствени вещества. Към тях се отнасят плодови киселини, микроелементи, биофлавоноиди. Пиенето на хибискус е благоприятно за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите, съдържащи се в хибискус, помагат за премахване на токсините от тялото и соли на тежки метали, които канят вреди на здравето.

Безброй са лечебните свойства на сминдуха. Съставът му е богат на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Растението е източник и на диосгенин – съединение с подобни на естраогена и стероидните сапонини свойства. Диосгенин стимулира синтеза на собствен естроген, спомага за понижаване на холестерола и подобрява микроциркулацията на кръвта. Семената на сминдуха са източник на галактоманан, което превръща сминдуха в ефективно средство срещу сърдечно-съдови проблеми. Приемът на сминдух понижава риска от сърдечен удар, а благодарение на богатото си на калий съдържание, сминдух контролира кръвното налягане и благоприятства нормалния сърдечен ритъм.Сминдухът има големи ползи и за хората с диабет. Срещу диабет помагат и фибрите в семената от сминдух. Важна роля играе компонентът галактоманан, който забавя усвояването на захарите и позволява на организма да регулира оптимално секрецията на инсулин. Галактоманана намалява интензитета на захарната абсорбция в кръвта. Листата и семената на растението имат уникално полезни съставки, които са подкрепа за организма при някои сериозни заболявания. Сминдухът съдържа особената аминокиселина 4HO-Ile, която може да въздейства върху секрецията на инсулин – в случаи на хипогликемия го увеличава. Сминдухът оптимизира чувствителността на организма към инсулин и предпазва от бърза проява на диабетни усложнения.

В маточината се съдържат вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава й влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие.

Основното приложение на ликоподиума – Lycopodium obscurum (позната още като Ground-pine) са: действа успокояващо на раздразнената кожа, упражнява леко противовъзпалително действие. Алкалоидите в листата на билката имат антипиретично действие. Прилага се като диуретично и уроантисептично средство. Това вечнозелено необикновено растение има и много здравословни ползи, заради които се използва в хомеопатията за лечение на подагра, храносмилателни проблеми, камъни в бъбреците

Диета при лечение на диабет

Диетата, която се спазва при лечение на диабет е известна още като медицинска хранителна терапия за диабетици. По-просто казано това представлява хранителен план включващ консумацията на храни с висока хранителна стойност, в умерени количества и в точно определен час. Това не е диета в истинския смисъл на думата, а по-скоро здравословен хранителен план, богат на полезни хранителни вещества, с малко мазнини и калории, много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни.

Целта на подобна диета е да се поддържа нормално тегло, за да се осъществява по-лесно лечението на диабет, както и да се следят нивата на глюкозата в кръвта и да се поддържат в нормални граници.

Препоръчителни храни;

– Здравословни въглехидрати – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и нискомаслени млечни продукти.

– Храни богати на фибри – фибрите стабилизират нивото на кръвната захар и помагат за по-лесното храносмилане и усвояване на храната. Това са плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнесто брашно.

– Храни полезни за сърцето – рибата може да бъде добра алтернатива за тлъстите и пълни с холестерол меса при лечение на диабет. Сьомга, риба тон, камбала са подходящи.

– „Добрите” мазнини – храните съдържащи ненаситени мазнини като авокадо, орехи, маслини, фъстъчено масло също са препоръчителни при лечение на диабет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *