Здраве

Женшен – билката, която подмладява тялото и удължава живота

Наричат билката женшен „коренът на живота“, защото наподобява човешката фигура. Женшенът е богат на фосфор, манган, желязо, панаксен, глюкозиди, както и на витамините С, В1 и В2.  Коренът се счита за магически, тъй като в в древността се е смятало, че служи като лек за всички болести.

Женшенът се използва вече повече от 2000 години. Изключително приложение намира в китайската медицина, като средство за справяне с различни болести и неразположения. Той спомага цялостно за предпазване и подсилване на организма и затова е много ефективен при настинки и грип. Този незаменим корен е един от най-мощните познати адаптогени в растителен вид. Именно качествата му на адаптоген подпомагат организма да се справя със стресови ситуации от почти всякакъв характер.

▷ Ginseng rouge effets secondaires et ginseng et fertilité ...

Женшенът и ценните му качествата на адаптоген са полезни:

  • При справяне със стреса от смяна на сезоните
  • При продължително умствено натоварване
  • При дълги и изтощителни тренировки
  • При професионални спортисти, за по-бързо възстановяване след състезания
  • При по-добро възстановяване след дълги боледувания
  • При продължителни диети

Коренът е изключително подходящ за активно спортуващи хора, тъй като е силен енергетик.

Коренът на живота увеличава и броя на белите кръвни клетки и антитела в кръвта. По този начин организмът ви лесно ще се пребори с настинки и други инфекции.

Женшен – ползи и приложение в козметиката ТианДе | TianDe магазин

Билката е невероятен лeĸ зa cтoмaшни зaбoлявaния – гадене, липса на апетит, пoвpъщaнe и нapyшeнo xpaнocмилaнe.

Най-общо определят женшена като адаптоген, защото притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда.

В забързаното ни ежедневие се сблъскваме с различни стресови ситуации, които са не само неизбежни, но и се приемат като част от един нормално протичащ ден. С времето, обаче, хроничният стрес постепенно натрупва в организма ни постоянна умора, отслабва имунната система и затруднява метаболитните процеси в организма.Тъй като трудно бихме могли да променим ежедневието си, за да избегнем стреса, затова лесно можем да положим минимални усилия за подобряване на качеството ни на живот. С използването на Сибирски Женшен, можем да подобрим физическата си активност, тъй като той подобрява транспортирането на кислород до мускулите и улеснява възстановяването след физическо натоварване.

Жен-шенът подобрява подвижността на коровите процеси и осигурява бързо възстановяване на продължително непрактикуван динамичен стереотип. Жен-шенът потенцира стимулиращото действие на амфетамина. Наред с резултатите от изследванията, които показват,че под влиянието на това растение поведенческите реакции придобиват оптимална адекватност, с помощта на лабиринтния метод е доказано, че жен-шенът ускорява обучението, подобрява аквизицията на краткотрайната памет, ускорява консолидирането на паметта и по този начин подобрява показателите за дълготрайната памет. При изследването на 7 изолирани от жен-шена сапонини се установява, че всичките те отстраняват умората, като същевременно упражняват умерено депресивно действие върху електроенцефалограмата. Намерено е, че жен-шенът понижава нивото на цикличния аденозинмонофосфат в мозъчния ствол. Екстрактът от жен-шен облекчава транспорта на фенилаланин през кръвно-мозъчната бариера.

Друго важно свойство, установено при извършените експерименти, е, че жен-шенът стимулира функцията на кората на надбъбречната жлеза и предизвиква развитието на адаптационната фаза на стресовите реакции. Жен-шенът повишава активността и на щитовидната жлеза, упражнява регулиращо влияние върху въглеводния метаболизъм и върху нивото на кръвното налягане, ускорява елиминирането на етиловия алкохол от организма.

Всички тези действия на жен-шена подобряват саморегулаторните процеси в организма. Това води до повишаване на адаптивните възможности и до оптимизиране реактивността на организма.

Сибирският Женшен се използва доста успешно и като детоксикатор за прочистване на организма от токсини. Нормализира кръвната захар. Укрепва храносмилателната система (една от причините, поради която може да се пие преди хранене). Женшенът повишава образуването на червени кръвни клетки и така има способността да спомага или да предпазва от анемия. Той подобрява притока на кръв към мозъка, и така може да подобри творческото мислене и паметта.

Използване на женшен в традиционна медицина

Лечебните свойства на жен-шена са познати от традиционната медицина на източните народи от незапомнени времена. И днес корените на жен-шена, прилагани в най-различни лекарствени форми (декокти, тинктури, вина, прахове, хапчета, унгвенти и др.), се ценят високо от тези народи като общоукрепващо средство, като средство за борба със старостта, преумората, половата импотентност, при малокръвие, туберкулоза, при захарна болест,при болести на черния дроб, нервната система, при главоболие, отпадналост и пр. Приписваните многостранни ефекти на жен-шена се отдават главно на неговото обшотонизиращо въздействие върху организма

Знаете ли, че…

Получава гръцкото име „Panax“, което красноречиво означава „Лекува всичко“.

* Марко Поло също пише за това лечебно чудо. Когато делегация на краля на Сиам посетила Луи XIV му поднесли подарък корен от женшен, от този момент нататък Женшенът бил широко използван от богатите европейци при изтощение и слабост.

Жен-шен, женшен противопоказания

Избягвайте високи дози от всички видове, тъй като има публикации за някои нежелани реакции. Много високите дози могат да предизвикат гадене, повръщане, безсъние, мускулно напрежение и задържане на течности. Женшенът е безопасен, когато се използва по подходящ начин, но най-добрият съвет е да се започне с ниска доза и постепенно да се увеличава след няколко седмици, ако е необходимо.Женшенът не трябва да се взема за повече от няколко седмици без прекъсване.
Да не се използва, ако е налице хипертония!
Не приемайте по време на изключително горещо време!

Нашата колекция от продукти обогатени с женшен: https://natural.bg/products/%d1%85%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *