Грижа за кожата

Защо е важно да хидратирате кожата си

Колко често чувате, че пиенето на много вода е от съществено значение за цялостното ви здраве? Вероятно постоянно. Но знаете ли колко важна е хидратацията и за тена на лицето ви? Без значение какъв е типът на кожата ви, значението на хидратираната кожа не може да се подценява и ние ще ви обясним защо.

Какви са причините за сухата кожа?

Въпреки че някои хора имат естествено суха кожа, има и други фактори, които допринасят за сухата кожа. Тези фактори включват смяна на сезона, дразнители от околната среда, непиене на достатъчно вода или дори използване на вредни или отнемащи влагата продукти за лицето. Освен това с напредването на възрастта кожата забавя производството на много полезни вещества, които по естествен начин спомагат за поддържането на хидратацията на лицето ви. Церамидите съставляват естествената бариера на кожата срещу влагата, като с напредването на възрастта и излагането на вода и слънчева светлина церамидите намаляват и кожата започва да показва признаци на сухота и в крайна сметка бръчки. Ето защо с течение на времето става все по-важно да се уверите, че третирате кожата си с допълнителна доза хидратация.

Защо трябва да се грижите за хидратацията?

От основна козметична гледна точка хидратираният тен изглежда по-пухкав, здрав и младежки. Адекватната хидратация ще помогне за подобряване на еластичността на кожата, което ще намали появата на бръчки.

Освен това хидратираната кожа помага и в борбата с омазняването. Дехидратираната кожа произвежда повече мазнини, защото компенсира липсата на влага. Често за борба с омазняването хората смятат, че най-добрият начин на действие е да се опитат да изсушат кожата (като използват агресивни изсушаващи средства и почистващи продукти за лице), което е често срещана заблуда. Това често води до дългосрочен проблемен цикъл, който трябва да бъде лекуван.

Дехидратираната кожа също така е по-малко устойчива на дразнители от околната среда. Когато кожата ви е напълно хидратирана, тя е в състояние да се бори и да отмива токсините по-ефективно, защото клетките ви получават максималното количество хидратация, от което се нуждаят, за да функционират по най-добрия начин.  

Ползите от хидратацията за нашето здраве 

За да разберете ролята на хидратацията за нашето здраве, ето няколко от основните ѝ функции.

  • Първо, правилната хидратация е полезна за бъбреците, тъй като им позволява да работят по-ефективно.  Тя е важна и за мозъка ни Всъщност пиенето на повече вода подобрява когнитивните способности. 
  • Друга причина да се хидратираме е за сърцето ни, тъй като водата помага за правилното регулиране на кръвното налягане.
  • Добрата хидратация може да спомогне за регулиране на телесната температура, да засили метаболизма ни, да улесни изхвърлянето на токсините и също така да спомогне за поддържане на правилната еластичност и тонус на мускулите и ставите ни.
  • Когато сме добре хидратирани, нашите черва ни благодарят за това. Водата, заедно с фибрите, са перфектният екип за борба със запека, който често може да бъде причинен от дехидратация.

Накратко, добрата хидратация ни дава повече енергия, помага ни да усвояваме по-добре храната и има огромен принос за цялостното ни благосъстояние. При нормални условия тялото ни изхвърля около два литра вода на ден. Интензивната физическа активност, местният климат и температура, както и някои физически състояния са фактори, които могат да ни накарат да загубим повече течности и минерали, които след това трябва да възстановим. Загубата на течности в резултат на изпотяване (ако не се възстановят правилно) може да доведе дори до хидросалинен дисбаланс.

Какво можете да направите?

Когато говорим за хидратация, не можем да пренебрегнем ролята на минералите, които са неорганични съединения от съществено значение за нашето здраве.

Водата, която пием, и храната, която консумираме, са важни източници на минерали и играят съществена роля за правилното функциониране на организма ни. Но понякога те могат да бъдат още по-важни, като например при определени климатични условия или когато спазването на диета води до прекомерно разсейване или недостиг на тези хранителни вещества.

За да избегнем това, трябва да компенсираме тези загуби, като:

  • пием много вода (трябва да се избягват сладки и газирани напитки, както и алкохол)
  • обръщаме внимание на диетата: някои храни са много богати на магнезий и калий (особено плодовете и зеленчуците), затова препоръчваме да ги консумирате повече или да започнете да ги добавяте към диетата си
  • да внимаваме да не консумираме твърде много сол

Експертите твърдят, че трябва да пиете поне осем чаши или два литра вода на ден. Въпреки това, дори и да пиете много вода всеки ден, кожата ви все още се нуждае от допълнително овлажняване. Това включва най-вече използването на наистина ефективни продукти за грижа за кожата в ежедневието ви, като например нашият Lidkor Хидратиращ крем за лице Женско злато лайт.

Свойства и действие:

  • Интензивно овлажнява и регулира водния баланс на епидермиса.
  • Има успокояващо действие и омекотява кожата.
  • Попива бързо и не оставя мазен слой по кожата. 
  • Действа благоприятно за клетъчното обновяване и способства за възстановяване и стабилизация на роговия слой на кожата. 
  • Придава на кожата свеж и здрав вид.

А каква е вашата любима хидратираща козметика?

Като за финал

Водата може да направи невероятни неща за кожата и за цялостното здраве. От това да поддържа еластичността на кожата ви до намаляване на бръчките и фините линии. Здравето на кожата и нейната хидратация са свързани с цялостното благосъстояние. Те са процес, който действа както отвътре, така и отвън. Когато се интегрира както в тялото, така и върху кожата, хидратацията може да бъде истински подарък!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *