Здраве

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЕЛЕКСИР НАРЕЧЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай е всепризнатият здравословен елексир, смятан от мнозина за напитката, която удължава живота. Днес учените имат безспорни доказателства за полезните свойства на зеления чай и потвърждават откритията на древните китайци.

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура.

Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчева терапия, е желателно заленият чай да се включи в ежедневната диета. Чаят действа потогонно и диуретично, понижава температурата, засилва белодробната вентилация, подобрява храносмилането, облекчава болките при възпалено гърло. Той е важен в борбата с остеопорозата, помага за редуциране на теглото, като ускорява изгарянето на мазнините. Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чай възстановява цялостно имунната система.

4890

Има ли друга храна или напитка, на която да се приписват толкова ползи от използването й? 

Шестнадесет ползи от този чай – накратко:

  1. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
  2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
  3. Предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
  4. Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
  5. Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
  6. Предпазва от рак и злокачествен тумор. Помага срещу образуване на ракови клетки в организма. Засилва имунните функции на организма и действа благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
  7. Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
  8. Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
  9. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Предотвратява образуването на тромби в кръвта. Тромбозата, както вероятно знаете, е водеща причина за сърдечни удари и инсулти.
  10. Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
  11. Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
  12. Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
  13. Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
  14. Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
  15. Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
  16. Отварата от зелен чай се използва и като козметично средство – компресите с прецедена запарка определено премахват торбичките и тъмните кръгове под очите

КАКВО ПРАВИ ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ ТОЛКОВА СПЕЦИАЛЕН?

Тайната на зеления чай се крие във факта, че е богат на полифеноли – мощен оксидант. Освен превантивното действие срещу рака, е доказано, че съставките на зеления чай убиват раковите клетки, без да навредят на здрави клетки или да нарушат здравето по някакъв начин. Благодарение на високите стойности на полифеноли съдържащите се в зеленият чай, той може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.

Тъй като има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Чаят има антивирусни, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Зеленият чай е един от най-мощните антиоксиданти. Това е само една малка част от причините, поради които лично аз консумирам между 4-5 зелени чая в деня. Ето още аргументи за целта.

Зеленият чай съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант.  За сравнение –  в тази напитка има четири пъти повече  витамин С, отколкото в портокалите, например. Активността на витамина е усилена от един друг витамин – Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция.  Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване на стените на капилярите, действие, особено важно  при по-възрастните хора. Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на човешкия организъм. Затова, както вече казахме, мнозина смятат, че зеленият чай удължава живота на човека. При всички случаи обаче, редовното пиене на зелен чай, съчетано с усилията да се води хармоничен живот, ще ви помогне да боледувате много по-рядко и да се чувствате жизнени и здрави. Зеленият чай – тогава, когато го консумирате разумно,  поддържа тонуса, помага при преумора, при продължителна работа, изостря ума.

 Количеството на кофеин в зеления чай е 35 милиграма, докато в кафето-еспресо  той е 110 милиграма. Нес кафе съдържа 66 милиграма кофеин, а черният чай – 45 милиграма кофеин. Поради тази причина зеленият чай е предпочитан  за ободряване, но без да се прекалява с употребата му. Зеленият чай помага срещу образуването на ракови клетки в организма, твърдят учените, изследващи свойствата на напитката. В последните години мнозина от изследователите съсредоточават усилия  и представят доказателства за благотворното влияние на напитката в тази посока.  Зеленият чай е благотворен за бременни жени поради съдържащия се в него цинк.    Зеленият чай поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества.  Зеленият чай има много добро прочистващо действие – пречиства кръвта и кръвоносните съдове. Лекарите го препоръчват на пушачи, той като помага за по-бързото изхвърляне на вредните вещества при продължително тютюнопушене. Всъщност, зеленият чай подпомага като цяло изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло – едно безценно свойство, от което можем да се възползваме днес, в съвременната замърсена околна среда. 

Той се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.

Редовното пиене на зелен чай, разбира се, съчетано с намерението и усилията ви да водите хармоничен живот, ще доведе до по-рядко боледуване, пък кой знае – може дори да удължи живота ви.

00030095

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ – ОТСЛАБНЕТЕ ЗДРАВОСЛОВНО

Има една стара китайска поговорка, която гласи: „По-добре стойте три дена без храна, отколкото един ден без чай”

Зеленият чай влияе благоприятно върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на  специфичния хормон норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калориите в човешкия организъм и естествено подпомага процеса на отслабване. Затова зеленият чай е предпочитаната напитка за тези, които са решили да преборят излишните килограми – действа благотворно,  няма изкуствено действие, не влияе значително на кръвното налягане.

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПИЕ С ЛИМОН

ЗЕЛЕН-ЧАЙ-С-ЛИМОН34-510x420

Аскорбиновата киселина (витамин С) в лимона повишава антиоксидантните свойства на зеления чай и количеството на полезните вещества – катехини, което позволява на напитката ефективно да намалява риска от развитието на рак, сърдечен пристъп и удар. Сокът на цитрусовите плодове и витамин С увеличават 5 пъти нивото на катехините в чая, а нивото на най-активните катехини се увеличава от 6 до 13 пъти.

Освен това сокът на цитрусовите плодове и витамин С могат да взаимодействат с органичните вещества в чая, което способства за предотвратяването на деградацията на клетките в червата.

Този антиокислителен състав е мощно средство и в борбата с различни заболявания и затова специалистите съветват за по-добрата здравословна защита в чашата със зелен чай да се добавя малко портокалов сок, лимон или аскорбинова киселина.

КАКВО Е ОПТИМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО, КОЕТО МОЖЕМ ДА КОНСУМИРАМЕ БЕЗ ДА ПРЕКАЛИМ?

Зависи кого ще слушате. Китайците практикуващи хомеопатия препоръчват 10 чашки дневно. За такова количество се говори и при профилактиката на раковите заболявания. Други медицински проучвания съветват дневната доза да е 2-3 чашки. Трети приемат една усреднена стойност – дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки.

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряща вода. Високата температура първо ще унищожи витамините и второ ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие – забравете за захарта и млякото.

Зеленият чай също така е добре да се консумира изсушен, на листа (видовете са много и с най-странни имена). Още по-добре е ако намерите т.нар. „бял чай“ (още по-силен антиоксидант е). Залива се с вода, около 75 градуса, за да се избегне горчивия вкус, за около 3 мин. Не се добавят подсладители, нито мляко или сметана. Добре е ако намерите добър вносител (Китай, Турция, Япония ), за да сте сигурни в доброто качество на продукта.

Пиенето на зелен чай е един здравословен ритуал, който ще ви откъсне от ежедневните ви проблеми!

Количество кофеин в различните напитки:

еспресо – 110мг

нес кафе – 66мг

черен чай – 45 мг

ЗЕЛЕН ЧАЙ – 35 мг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *