Грижа за кожата, Здраве

КРЕМОВЕ С ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА СЕ БОРЯТ С ЦЕЛУЛИТА

Целулитът е състояние, което засяга мастните клетки, междуклетъчното пространство  и малките кръвоносни съдове.  Натрупването на мазнини в мастните клетки и депозиране на течности и токсини в тази област водят до промяна в структурата и външния вид на кожата, поява на фиброза, в следствие на която кожата става неравна  с изразени вдлъбнатини т. н.“портокалова кожа“. Въпреки, че целулитът не представляват сериозен риск с потенциална опасност за здравето, на неговото лечение се отделя особено голямо внимание, защото засяга почти всички жени и може да причини сериозни психологични последици в  самооценката  им и качеството на живот. Този проблем се среща основно при жените поради взаимовръзката с женските полови хормони естрогени.

Около 90% от жените имат целулит. Това не е проблем единствено на по-закръглените дами. Процедурите, които навсякъде ни предлагат, за да се отървем от него са безброй – от кремове, пълни с химикали и манипулации с лазер, до операция. За радост на нежния пол, все пак има и „еко” алтернативи, които може да имат страхотен ефект!

6956820I

 Какво е целулитът – просто козметичен дефект или сериозен проблем?

Всъщност е и двете. Целулитът може да започне като козметичен проблем. Но това е прогресивно състояние, което се влошава с възрастта. С влошаването и мастните натрупвания стават по-плътни и твърди. Може да се стигне дори до там да станат болезнени, когато сядате например. За наша радост, както и всеки друг медицински прогресивен проблем, целулитът може да бъде намален до минимум, управляван и следователно спрян от развитие – в по-голяма или по-малка степен. Това, което трябва да знаете е, че няма лек срещу целулит, който да го накара да се махне и никога повече да не се появява. Това е проблемът при борбата с него. Има добри начини да се справим, но нито един достатъчно ефективен. Всеки от тях дава само временно решение.

Целулитът не се появява, защото сме дебели. Всъщност е въпрос на слаба съединителна тъкан. Когато връзките на съединителната тъкан, които разделят слоя мазнини от дермата (средният слой на кожата) отслабнат, свободно подвижните мастни клетки могат да проникнат в отслабената мрежа и да остават хванати в капана, точно под повърхността на кожата. Така ние виждаме по кожата си, това което наричаме целулит.

Какви са причините съединителните връзки да отслабват?

–          Генетични;

–          Възраст;

–          Циркулация на кръвта;

–          Хормони. Целулитът е свързан с женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа. Това е причината някои експерти да смятат, че мъжете не могат да имат целулит. Но това не е съвсем така, защото той се появява и при тях.

Други фактори, свързани с появата на целулит, са наднорменото тегло и неправилният хранителен режим, честите промени в теглото, заседналият начин на живот, цигарите, стресът, прекаляването с алкохола и дори замърсяването на околната среда.

Как да се преборим с този проблем?

Казват, че целулитът не може да бъде предотвратен. На първо място, защото е генетично и полово обусловен. В други случаи се дължи на хормонални промени, предизвикващи повишаване на нивата на естрогена. Този хормон от своя страна кара телесните тъкани да задържат вода. Когато мастните клетки се наситят с вода, кожата придобива грапавина. Целулитът обикновено се получава по бедрата, бричовете и дупето. Макар че сме свикнали да считаме целулита за козметичен дефект, във Франция на него се гледа като на заболяване, което е индикатор за дисфункция на ендокринните жлези. Доста често образуването на целулит се провокира от нерационалното хранене. Лоши хранителни навици като бързо поглъщане на храната, както и храносмилателните проблеми също се нареждат в тази група. Като най-силен отключващ фактор бихме посочили стреса, защото той е причина за всичко, което причинява целулит – преяждане, лошо храносмилане, неврози, безсъние, безпокойство. Ситуацията се влошава от неправилен стоеж, който се наблюдава при мнозинството от хората. Причината е, че се затруднява кръвообращението, което води до поява на целулит на различни места по краката. Друг важен фактор е липсата на витамин С, което пак ни води до нерационалното хранене, а също и до пушенето, което го унищожава. Освен това никотинът затруднява кръвообращението.
Има безброй процедури за премахване на целулит: антицелулитни компреси и обвивания със соли, лечебна кал, морски водорасли и т.н.; липоаспирация; мезотерапия; лимфен дренаж; балнеотерапия; електростимулация; липосукция и т.н. Проблемът е, че повечето имат само временен ефект. 

По-ефективен, безопасен и по-евтин вариант е всекидневното разтриване на антицелулитен продукт в засегнатите от целулит части на тялото. Това засилва кръвообращението на кожата и лимфния поток, като по този начин се преодолява задържането на течности, които подуват мастните клетки. Освен това процедурата действа омекотяващо на кожата, защото отстранява мъртвите клетки, които се натрупват на повърхността й. Най-подходящото време за това е сутрин и вечер след душ или вана.

Какво можем да приложим директно върху целулита?

Някои съставки могат да ни помогнат да контролираме целулита, когато ги приложим директно върху проблемните области. Трябва само да знаем точно коя част от козметиката е тази, която наистина се бори с целулита, подобрява циркулацията, стимулира колагена, поправя увредените тъкани.

krasivo-tqlo-na-jena

Етерични масла срещу целулита

Ароматерапията има силни средства за борбата с целулита. Съществуват етерични масла, които притежават силата да подобряват кръвообращението, да подпомагат дренажа на течности от подкожните тъкани и изгарянето на мазнини. По този начин те се противопоставят на някои от основните целулитообразуващи фактори. За максимален ефект етеричните масла се съчетават с масаж. Подходящи за тази цел са етеричните масла от портокал, лимон, масло от хвойна, масло от розмарин, масло от копър и от мента. В някои кремове се добавя и Стеаринова киселина, която е вид мастна киселина, необходима за човешкия организъм. Мастните киселини са незаменими вещества, които трябва да се набавят чрез храната. Те нормализират работата на кръвоносните съдове, повишават устойчивостта на организма към външни влияния.

Ароматерапията е един от най-ефикасните природосъобразни методи за лечение и профилактика с естествени аромати. Те се употребяват предимно под формата на етерични масла, добивани от лечебните растения благодарение на напредналите наука и технологии за тяхното получаване. Благотворното им влияние се дължи на прякото въздействие на ароматите върху мозъка посредством обонятелните нерви. Био кремът против целулит е комбинация от Портокалово масло, масло от Лимон, масло от Хвойна, масло от Розмарин, масло от Копър, масло от Мента, Стеаринова киселина и Глицерин. Той е предназначен за втриване в проблемния участък. Препоръчва се третирането да се извършва сутрин и подобрява обмяната на веществата. Има дрениращ ефект, благодарение на който се отделя излишната вода от тъканта. Етерично масло от хвойна действа бактерицидно, общотонизиращо и успокояващо. Има много добро действие при пречистване на организма от токсини и за заздравяване на тъканите. Етерично масло от хвойна има положително регулиращо действие върху кръвообращението и лимфотока. Предотвратява втвърдяването на артериите, укрепва и тонизира вените. Етерично масло от лимон и портокал действат противовъзпалително, регулира обмяната на веществата, тонизира и нормализира действието на мастните жлези. Етеричното масло от розмарин е антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, диуретично. То регулира секрецията на мастните и потните жлези. Етерично масло от портокал и копър овлажняват кожата и се борят срещу стареенето на тъканите. Те помагат за коригирането на неизбежните недостатъци, чийто резултати са дехидратацията на кожата и загубата на еластичност. Съдържанието на кремовете, обогатени с етерични масла са от ограничен произход. В тях не са вложени парабени, консерванти и стабилизатори, както и никакво друго вещество, различно от етерично и растително масло.

Целулитът изпъква повече при суха или дехидратирана кожа, затова е добре да я овлажнявате. Използвайте редовно антицелулитният крем на NURS . Той е една великолепна комбинация от естествени съставки, които спомагат за ускоряване на кръвообращението, намаляват задържането на течности и увеличават производството на колаген.

Кремът е оригинален коктейл с естествени съставки против целулит, които активират метаболизма и извежда токсините от тъканите,  хвойната и лимонът действат върху мастните депа, като намаляват ефекта на портокалова кожа, а ментата има  загряващ ефект, който стимулира микроциркулацията. Стеариновата киселина подпомага запазването на влажността на кожата, която при борбата с целулита е от голямо значение,  в комбинация с другите съединения подхранва кожата,  възстановява водния баланс и предотвратява загубата на течност от клетките.

За подобряване на общото състояние на кожата и за подобряване на кръвообращението са полезни ваните с етерични масла. Важно е да се знае, че те трябва да бъдат топли, а не горещи. Препоръчва се активно разтриване на кожата с груба гъба, за да активизира кръвообращението. Етеричните масла, които са от полза в борбата с целулита са масло от жожобалавандулово масло и  масло от пореч. В една вана може да се сложат по една-две капки от посочените етерични масла.

Ежедневен режим за борба с целулита

Ако искате да минимизирате появата на целулита и да спрете неговото разпространение, най-добрият начин е да атакувате съединителната тъкан, така че да не могат повече мазнини да проникнат в дермата. Това може да се постигне с няколко „еко” промени в начина на живот.

Започвайте деня си с богата на антиоксиданти закуска, която включва плодове. Те ще засилят имунната ви система и ще се борят със свободните радикали.

Регулирайте и поддържайте хидратацията на организма си през целия ден със зелен чай и вода. Цитрусовите сокове също са полезни, но си ги правете сами у дома, не разчитайте на купените с какви ли не консерванти.

Непрекъснато включвайте в менюто си сурови плодове и зеленчуци. Избягвайте термичната им обработка, защото при нея те губят голяма част от полезните си качества и съставки.

Упражненията също са важна част от здравословния начин на живот. Когато става въпрос за целулит, те усилват циркулацията на кръв в бедрата, което минимизира възможността за появата му.

Един от най-добрите начини, за лечение на целулит това е антицелулитния масаж и правилната му техника.

big_39e197ad317d1d69898a4d287291dd24

Техника на антицелулитния масаж

  • Преди масажа трябва да се направи контрастен душ в продължение на 3-4 минути.
  • Почнете с поглаждане от коленете нагоре, отначало по 3-4 леки поглаждания от всички стани на бедрото, продължете към корема, ханша и ръцете. След това преминете към по-интензивни движения, но да бъдат пак поглаждащи. Работете с цяла длан.
  • Вземете масажор тип „валек” и почнете от областта на коляното, придвижвайте масажора нагоре – първо външната страна на бедрото, после предната и вътрешната; корем, ханш, ръце. Направете това по два пъти за всяка зона.
  • „Месете” проблемните зони като тесто, но не натискайте грубо.
  • Нанесете антицелулитния крем и го разтрийте добре с цели длани, като ползвате различни посоки встрани, но запазвате основната – отдолу нагоре.
  • Свийте ръка в юмрук и придвижвайте кокалчетата (след втора фаланга на пръстите) по предната част на бедрото от коленете нагоре, после външната страна, вътрешната, задната и т.н. За всяка зона – 4-5 повторения.
  • Енергично шляпайте с длани бедрата от всички страни, по-леко пошляпване в областта на корема и ханша.
  • След енергичното пошляпване, погладете леко пак от всички страни . Тялото трябва да стане леко зачервено и леко да се затопли, така кожата ще попие добре антицелулитния крем.

Бъдете здрави и красиви всеки ден с продуктите на Natural.BG!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *