Натурална козметика

ЛЕКОВИТИ РАСТЕНИЯ И БИЛКИ

Най-добрият начин да си гарантираме стабилно здраве е като си го наберем от природата. От миналото до наши дни билките са известни със своите лековити свойства и пречистваща сила.

При инфекции и лечение на проблеми с дихателните и пикочните пътища, при стомашно-чревни заболявания има един вид растения и билки, които предлагат ефективна защита със своето антибиотично действие.

https://natural.bg/products/%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8/

Мащерката, риганът, жълтият кантарион и салвията са едни от тях. Благодарение на съдържащите се в мащерката етерични масла тимол и карвакрол, тя притежава не само силно антибактериално, но и антивирусно действие. Тя е спазмолитик има и стимулиращо храносмилането действие. Риганът има почти същото действие. Лайката има противопростудно, антимикробно и неутрализиращо токсините действие.

https://natural.bg/products/%d1%87%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Лечебните свойства на билките са известни от дълбока древност. Някои от тях се използват за намаляване на ставните болки, за понижаване на холестерола и кръвната захар, докато други за подобряване на храносмилането, за понижаване на кръвното налягане и т.н.

Ето 10 билки, за които се знае, че са изключително лековити:

  • Лайка

Лайката е една от най-често използваните билки за домашно лечение. Инхалация с лайка помага при ринит, синуит, ларингит, фарингит. Лайката има противовъзпалително, спазмолитично и успокояващо действие. Прилага се при колики, менструални болки, безсъние. Под формата на компреси и промивки лайката се прилага при конюнктивит, кожни обриви, зъбобол, за промивка на рани и др.

  • Жълт кантарион

Жълтият кантарион е билка, която е много ефективна при лечение на лека депресия. Има противовъзпалителни свойства и се прилага при гастрит, язвена болест. Спомага за заздравяването на рани, понижава кръвното налягане, има леко разхлабително действие.

  • Коприва

Копривата е чудесна билка, която се препоръчва при анемия, косопад, екзема, алергия (напр. сенна хрема), подагра, артрит. Има диуретично действие и се използва при бъбречни заболявания. Копривата понижава кръвната захар, има съдосвиващо действие и спомага за спиране на кръвоизливи от носа, храносмилателния тракт и от матката.

  • Канела

Канелата е добре известна ароматна подправка, която притежава и редица лечебни свойства. Проучвания са показали, че канелата помага при инсулинова резистентност. Ето защо болните от диабет тип 2 могат да я използват, за да контролират кръвната си захар. Канелата помага също при гъбични инфекции, ставни заболявания, депресия, високо кръвно налягане, синдрома на раздразненото черво.

  • Невен

Невенът съдържа редица антиоксиданти и помага в превенцията и борбата с раковите заболявания. Изключително ефективен е при разширени вени, гъбични инфекции, подпомага заздравяването на рани, премахва белези и пигментни петна.

  • Куркума

Куркумата е индийска подправка, която придава златистия цвят на кърито. Активната съставка на куркумата, наречена куркумин има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Използва се за лечение на артрит, раздразнено дебело черво, бъбречни камъни, болест на Алцхаймер. Проучвания показват, че куркумина забавя растежа на раковите клетки и може да помогне при рак на дебелото черво и рак на простатата.

  • Джинджифил

Джинджифилът е много ефективен при облекчаване на гаденето и повръщането по време на бременност, при провеждане на химиотерапия или при морска болест. Понижава кръвното налягане, намалява болката при артрит, мускулните болки след тренировка. Джинджифилът може да помогне в борбата с раковите заболявания, например рак на яйчниците.

  • Лавандула

Лавандулата е ароматна билка, която има успокояващ и релаксиращ ефект. Счита се, че има противовъзпалителни, антибактериални и аналгетични свойства. Използва се за намаляване на стреса, за улесняване на заспиването, за лечение на главоболие, мускулни и ставни болки.

  • Жен-шен

Жен-шенът се използва в китайската медицина от древността. Известен е със своето тонизиращо действие. Помага на организма да се справи със стреса, подобрява настроението, понижава кръвната захар, повишава еректилната способност на мъжете.

  • Босилек

Босилекът е чудесна билка и подправка. Богат е на антиоксиданти, има противовъзпалително, имуностимулиращо и болкоуспокояващо действие. Босилекът повишава апетита, намалява стреса, забавя стареенето, премахва умората.

https://natural.bg/products/%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *