Здраве

ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ И БИЛКИ ПРИ ЗАПЕК

Неприятната констипация е проблем, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си, но няколко лесни упражнения при запек могат лесно да облекчат състоянието ни. При повечето хора хроничният запек се появява в резултат на недостатъчна физическа активност, неправилно и непълноценно хранене, недостатъчен прием на течности, стрес или неправилна употреба на лекарствени средства. Първото, което трябва да се направи, за да се справим с това изключително дискомфортно състояние, е сериозна промяна в начина на хранене. Това включва хранене по едно и също време, което спомага за нормалното усвояване на хранителните вещества и доброто функциониране на стомаха и червата.

hronichen-zapek

Неприятната констипация е проблем, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си, но няколко лесни упражнения при запек могат лесно да облекчат състоянието ни.

Диетата трябва да включва храни, богати на баластни вещества, като особено подходящи са: киселото зеле, зърнените храни, необработените топлинно плодове: сливи, ябълки, кайсии, круши.

От изключителна важност е и достатъчният прием на течности, като е добре да се изпиват по около 2 л вода на ден, по възможност минерална.

Не се препоръчва консумацията на ĸaфe, чepен чaй и мляĸo, както и пpeĸaлявaнeто cъc захарни изделия и храни от животински произход.

Движението е от изключителна важност, ето защо се препоръчват разходки, плуване, бягане, каране на кънки или велосипед.

womens-health

Наред с всичко това можем да си помогнем и с няколко много лесни упражнения при запек:

Първо упражнение при запек:

  1. Застанете в разкрачен стоеж с обърнати леко навън стъпала, като разстоянието между тях да е по-голямо от ширината на раменете.

Поставете ръцете си върху кръста и присвийте леко колената си.

Започнете плавно кръгово движение на кръста и таза по часовниковата стрелка, а след това в обратната посока, докато горната част на тялото и краката остават неподвижни. Едно такова завъртане се брои за едно упражнение, като се започва от 20 и с всеки изминал ден увеличавате бройката, докато достигнете 200.

Второ упражнение при запек:

Ето и още едно от полезните упражнения при запек, което може да направите, за да облекчите състоянието си.

Легнете на пода по гръб и извършвайте въртеливи движения c краката си един след друг в продължение на 1 – 2 минути, все едно карате велосипед.

Трето упражнение при запек:

Застанете на колена и започнете да повдигате краката си към гърдите, без да премествате ръцете  от опорен стоеж. Когато  коляното докосне гърдите, обтегнете крака си  назад със силен замах. Това се повторя по 10 пъти за всеки  крак .

А когато упражненията при запек не помагат, какво да правим? Обърнете се към природата…

226

Съществуват доста ефикасни билки за запек, не се колебайте да ги използвате при нужда

Запекът е състояние на храносмилателната система, което може да сполети всеки. Начинът на хранене е в основата на появата му, а ако бъдете застигнати от фекално задръстване, не забравяйте, че съществуват много ефикасни билки за запек. Диагнозата и ненавременно взетите мерки може да наложат и по-тежко лечение, но в повечето случаи, страдащите се опират само на народната медицина.

Да се преборим със запека само с билки!

Капки „Active Drops“-Активни капки против запек. 100% НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ

Капките съдържат уникална комбинация от билки при проблеми с храносмилателната и отделителната системи. В тях са съчетани най- полезните билки, които ще решат проблемите ви: копър, анасон, лайка, мента, калуна, артишок, кардамон, маточина, валериан, дафинов лист, мащерка, лавандула.

%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%ba%d0%b8

Активните капки са невероятен продукт, който успешно се бори със запека, регулира стомашните сокове, подпомага функциите на храносмилателната система и облекчава симптомите на подутия корем. Активни Капки  успокояват храносмилателния тракт, облекчават киселините в стомаха, действат благоприятно при стомашно разстройство като регулират чревната флора и действат като слабително при запек. Капките са изцяло натурален продукт, който не предизвиква привикване и няма странични ефекти.

Активните капки се използват за :

  • премахване на запек
  • полезни са за облекчаване на киселини.
  • помагат при газове и подуване на корема.
  • активно стимулират храносмилателната система и улесняват храносмилането.

Често пъти запекът е причина и за трупане на килограми. Това се случва, защото метаболизмът ви не работи правилно и трябват помощни средства за да се стимулира неговата дейност. В този случай много подходящи са  чайовете, които комбинират различни билки. Съчетани в правилни пропорции могат да облекчат симптомите, да подпомогнат оздравителният процес и да стопите излишните мастни натрупвания.

%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b03Чай съдържащ  розмарин, салвия, копър, мащерка, сена, плод шипка, женшен , лайка действат изключително добре на отделителната система, без да пречат на правилното усвояване на храната.

Зелен чай

Зеленият чай влия положително върху метаболизма и помага за пречистването на организма. Няколко чаши дневно ще помогнат oсезаемо за неразположението в стомаха ви.

Жълт кантарион

Както неведнъж сме споменавали, жълтият кантарион е универсална билка, която действа при различни заболявания. В това число се включва и запекът.

Цикория

Това растение може да бъде определено като билка с разхлабително действие.

Отварата от цикория има горчив вкус, но нека това не бъде пречка за Вас. Ако искате да предадете сладост на чая, направете го с лъжичка мед.

Приемайте запарката когато сте си у дома, за да може тоалетната да бъде на Ваше разположение, щом се прояви ефектът на цикорията.

Препоръчва се пиенето на малка чашка чай от цикория преди закуска, обяд и вечеря.

zurnastec-bilka-118544-500x334

Зърнастец

Растението е известно и под имаето бабушка. Зърнастецът усилва перисталтиката на червата и има слабителен ефект. Използва се при колит и запек. Поради разхлабителното си действие, се препоръчва приема на билката от лица, страдащи от хемороиди.

Зърнастецът улеснява дефекацията, като действието му настъпва няколко часа след приема на запарката. Приготвяйте си чай само от изсушена билка, защото в противен случай рискувате да си навлечете нов проблем.

Внимавайте с тази билка, защото редовната й консумация може да доведе до пристрастяване!

Меласа

Ако сте фенове на сладкия вкус, този продукт е точно за вас. Твърди се, че „сладкото лекарство” прочиства червата от натрупаните в тях токсини.

Приемайте по една чаена лъжичка меласа всеки ден. Ако не ви допада вкусът на продукта, може да разтворите меласата в чаша мляко или сок.

Добра алтернатива е и комбинацията от меласа и фъстъчено масло. Смесете равни количества от двата продукта и консумирайте по една лъжица всяка сутрин.

БИЛКОВА ПАСТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ С НАР И РОЗМАРИН2

Билковата паста с нар и розмарин е друг натурален продукт, който ефективно се бори със запекът и има силен антиоксиданен ефект. Съдържанието  успешно съчетава полезността на меда и лечебните билки. Подпомага здравословното отслабване и стимулира дейността на храносмилателната система и  метаболизма! Помага при хормонален дисбаланс, подуване на корема и червата.

Копър и анасон

Копърът и анасонът са подходящи за прием при проблеми със стомашно-чревния тракт, запек, болки и подуване на корема.

Копъровите семена трябва да бъдат смлени на прах. Всяка сутрин разтваряйте по една лъжичка от лечебния прах в чаша вода. Приемайте течността ежедневно и скоро ще усетите положителния ефект на копъра.

Другата препоръка  е да си пие вода с лимон на гладно.

Само при язва и гастрит не се препоръчвало. За язвата не можем да кажем, но за гастрита сме положителни, че пиенето на лимон с вода на гладно не пречи при гастрит. Това е така, защото лимонът образува алкална среда в стомаха, а не киселинна, колкото и невероятно да ви звучи!

Така че спокойно всяка сутрин можете да изпивате сока от 1-2 лимона, разредени с хладка вода. Това ще ви помогне не само при запек! То и ще ви набави нужните витамини, ще ви зареди с енергия, а също така и… ще ви засити и спокойно можете да не ядете нищо друго до 12 часа наобяд! Вие опитайте и ще останете очаровани!

Използвайте ленено семе при запек!

Ленено семе при запек – може безопасно да се прилага дълго време

ЛЕНЕНО СЕМЕ3 Лененото семе е един от натуралните продукти, чрез които успешно се решават висок процент от проблемите на стомашно-чревния тракт, включително хроничен запек. То съдържа много фибри, които стимулират чревната перисталтика и не допускат задържането на екскременти.

Лененото семе също се слави с добри качества, които го превръщат в сигурно слабително оръжие срещу запека. Съдържа вещества, активизиращи секрецията и двигателната функция на храносмилателната система. При консумацията му не се отчитат болки и колики.

Рецепти с лен:

1-2 супени лъжици ленено семе се накисват в чаша вода за една нощ и сутринта се кипват за 2-3 минути. След като леко поизстине, слузестата течност се прецежда и се изпива на глътки до вечерта. Това не бива да се прави на пълен стомах.

Супена лъжица ленено брашно се кипва в чаша вода. Пие се без прецеждане.

Хубавото на лененото семе е и това, че може да се пие редовно, без прекъсване, и това няма да навреди на чревната микрофлора.

Мед и топла вода на гладно спасяват сигурно от запек

Мед – редовно консумиран, или специално за целта приготвена медена вода, са отлично средство против запек. Консумацията на мед действа профилактично на функциите на стомашно-чревния тракт, за да не се достига до състояния на запек. Медената вода пък е класическо средство от народната медицина за спасяване от вече проявения проблем.

Супена лъжица мед се разбърква хубаво в чаша топла вода и се изпива сутринта на гладно, на бавни глътки. За подсилване на ефекта прочистващата напитка може да се обогати с една супена лъжица растителна мазнина, например студено пресован зехтин.

Действие на класическото рициново масло

ИНДИЙСКО ОЛИО 50 мл

То наистина е класика при запек! Известно е с очистителното си действие и действа безотказно, но не е подходящо при хроничен запек – честият му прием може да причини раздразване на чревната лигавица.

Рициново масло против запек е вариант за възрастни. Дозата за едно успешно решение на проблем е до 30 г дневно. Действието се усеща след 2-3 часа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *