Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве, Красота

НАРЪТ- ЧУДОТО ОТ РАЙСКАТА ГРАДИНА

Произходът на нара е древна Персия, днешен Иран. Той обаче се споменава и в древногръцките легенди, в Библията и дори в Райската градина. Древните египтяни използвали сока и екстрактите му като хранителен и лечебен продукт и го рисували по стените на гробниците като символ на живота след смъртта. В други култури плодът е символ на плодородието, а при трети присъства в сватбените ритуали.

Апетитните плодове на растението се характеризират с доста твърда обвивка, която обгръща безбройни жълти, розови и червени семенца. Трудно бихте забравили нежните малки зрънца, ако дори само веднъж сте били техен консуматор. От една страна заради видa им, обвързан в миналото с не малко легенди (латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат), а от друга – заради твърде различния им, открояващ се вкус. Нарът има семенца, които са известни със своето яркочервено месо, деликатно обвито в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки.

Какви витамини съдържа нарът ?

sok-ot-nar

Да започнем с това, че всяка част от този плод е полезна за вашето здраве! Богат източник на витамините С, В- групата, Р и малко витамин А и на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо в количества, важни за доброто функциониране на организма ви. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок. Това е една удобна и „вкусна“ козметика!

Нарът съдържа солидни количества витамин С, фолиева киселина и витамин К. Ролята на витамин К става все по-ясна и можем да предположим, че позитивните ефекти на нара при остеопороза се дължат на взаимодействието между витамин К, калций и витамин D. Редуцирането на артериалните плаки, за които вече разказах, отчасти се дължи на този витамин.

Червените на цвят семки са съдържателни на лимонена лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Счита се, че плодът значително подобрява кислородното насищане на кръвта като така лошият холестерол се превръща в добър.

Около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед (някъде 0,2-0,3%) калций, витамините B1, B2, B6, B12, витамин C – с най-високо съдържание, витамин P, витамин A, крие в себе си прясно изцеденият сок от нар. Освен това изобилстват багрилните вещества – огромно е съдържанието на целулоза, течни масла (витамин E) и белтъци. Нарът притежава редица лечебни свойства, които по ценност са го наредили на едно от челните места в народната медицина.

Колко полезен е нарът?

Най-нови изследвания разкриха многобройни животоспасяващи начини за приложение на маслото от семена на нар, преди всичко в сферата на химиопревенцията. Други роли, които маслото от семена на нар може да изпълни, включват възстановяването на застаряваща кожа, модулиране на имунните функции и намаляване на възпалението. Данните за потенциала на маслото от семена на нар като средство за борба с рака са най-убедителни при тъканите от мъжката и женската репродуктивни системи. То потиска растежа на зависимите от естрогена ракови клетки на гърдата в посевни култури. Също така редуцира способността на раковите клетки да преминават бариери. Маслото от семена на нар силно потиска продукцията на СЕФР, докато засилва регулацията на миграционния инхибиторен фактор (МИФ) в раковите клетки на рака на гърдата. Маслото от семена на нар рязко потиска размножаването на множество ракови линии при рака на простатата. В същото време то мощно възпира инвазията на раковите клетки.    Изобилие от данни подкрепя силата на екстракта от нар като широкоспектърна, мултиспособна защита срещу множество заболявания, характерни за напредналата възраст. Той потиска провъзпалителния ядрен kappa B (NF-kB), регулира продукцията на определени стимулиращи рака андрогени. Маслото от семена на нар е още по-обещаващо като мощен противораков агент с особен потенциал за борба с рака на гърдата и простатата.

Полезните свойства на нара са неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания (понижава холестерола), има диуретично и обезболяващо действие, намалява кръвотечението. Друго негово положително качество е, че сокът от кисел нар може да се консумира и от диабетици! От кората пък може да се свари чай, който да ви помогне при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури. Приеман редовно нарът намалява риска от рак на кожата и рак на гърдата. И дори подобрява здравината на зъбите.

Доказано е, че извлечените от нара екстракти имат спазмолитично, успокояващо действие, явяват се и като противовъзпалителен способ. Съвременната медицина не само не отрича тези факти, но те биват и подкрепени с редица проучвания, който от своя страна доказват, че редовното консумиране на екзотичния плод помага на жените за протичане на по-леко раждане.

Наровете предпазват от развиване на сърдечно-съдови болести. Сокът от нар помага за изчистване на плаката от артериите, което намалява риска от развиване на артеросклероза. Клинични проучвания показват че нарът съдържа вещества с висока антиокстидантна активност, благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Тези вещества понижават нивата на “лошия“ холестерол и предотвратяват отлаганията в кръвоносните съдове.

Биологично активните съставки в нара инхибират растежа на рака на гърдата , рака на простатата, рака на дебелото черво, развитието на левкемията и др.

Сокът от нар се предписва за понижаване на кръвното налягане

Сокът от нар се предписва за понижаване на кръвното налягане и редуциране на лошия холестерол и холестеролните плаки. Едно интересно изследване показва, че консумацията на сок от нар в продължение на година, може да намали плаките до 30%. Имайки предвид, че това средство е достъпно и вкусно, всеки би могъл да опита. Неслучайно все повече магазини продават малки бутилчици сок, а компаниите за добавки се надпреварват да създадат по-лесно усвоими добавки на основата на нар. В състава му са открити още големи количества магнезий, калций, фосфор и витамин А. Плодът възпрепятства задържането на вода, което е причина за куп проблеми.

Нарът облекчава симптомите на менопаузата

Друга обоснована от науката теза е, че плодовете на нара съдържат фитоестрогени. Това са съединения, които без проблем могат да заменят дефицита на количеството на хормона естроген в женския организъм.

Според иновативно проучване семената от нар дават отлични резултати като средство за лечение на свързаните с менопаузата горещи вълни. Онези от жените, които редовно включват в менюто си сочния плод, би следвало да имат доста по-леко преминаващ период, свързан с настъпването на менопаузата.

При диабет

Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабетици, както и за понижаване на телесната температура. В народната медицина например години наред е залегнало приложението на асоциирания със скъпоценен камък плод при диагнози, съпътствани от треска като ангина, скорбут, малария, анемия, кашлица, бронхиална астма, в лечебния процес на туберкулозата, при бъбречни кризи, отравяния, изгаряния, дерматит и редица други. Само 50мл. сок от нар имат свойството да помогнат на хора в прединфарктно състояние за възстановяване на сърдечната дейност.

Полза за мъжете от консумирането на наровете

Намаляват риска от импотентност. Хората, които имат по-висок риск от развиване на рак на простатата, импотентност или артеросклероза, могат да консумират сок от нар, за да намалят риска. Високото ниво на антиоксиданти може да помогне със справянето с артеросклерозата, която води до импотентност и увеличава риска от развиване на рак на простатата.

При бременност

Наровете помагат при бременност. Сокът от нар е с високо съдържание на ниацин, калций, фолиева киселина и витамин C. Основен проблем за много бременни жени е запазването нивата на хемоглобина. С напредването на бременността те падат и анемията е често срещан проблем. Достатъчно е бременната жена да пие по няколко глътки дневно фреш, приготвен от екзотичния плод. Това гарантира високи стойности на проблемния хемоглобин и безпроблемно протичаща бременност.

При анемия

Богатият на желязо нар е природен лек против анемия. Той се препоръчва за подобряване качеството на кръвта. Освен това поддържа нормални кръвоприток към вътрешните органи. На ден приемайте по няколко глътки сок от плода. До приема му прибегнете задължително не само след продължително боледуване, но и след кръвозагуба. Той поддържа хемоглобина в нормални граници и повишава тонуса.

Ползи за външния вид от консумирането на нар

144646369596279

Вълшебните мънички зрънца снабдяват с изключително полезния витамин С, което обяснява антибактериалните и кръвоспиращите свойства на плода. Наровете регенерират клетките и предпазват епидермисът като го подтикват да се регенерира, възстановяват тъкани, лекуват рани. Освен това той е мощен антиоксидант, повлияващ директно върху ДНК структурата на клетките и от там забавя процесите на стареене. Консумирането на нар снабдява кожата с хранителни вещества, които я предпазват от вредите на свободните радикали, причиняващи изгаряния от слънцето и рак.

Нар за млада кожа.

С мощните си антиоксидантни, противовъзпалителни и анти-ейдж свойства, нарът е способен за миг да възвърне сияния и младежки вид на кожата. Не случайно нарът се нарежда сред първите места на най-желаните продукти, включени в състава на световно известни козметични марки по света.

Наровете могат да помогнат в превенцията от развиване на хиперпигментация, старчески петна и лунички,  причинени от слънцето.Наровете помагат за справяне със сухата кожа. Маслото от нар няма никакви странични ефекти. То може да се използва в почти всички козметични формули. Заради свойството му да омекотява кожата и да  хидратира косата, маслото от нар е идеална съставка за кремове, сапуни и шампоани. Екстрактът от нар в тези продукти подсилва клетъчната регенерация, защитава кожата, тонизира я и свива порите, като същевременно неутрализира действието на свободните радикали и предпазва от появата на бръчки. Нарът спомага за по-бързото възстановяване на колагена в епидермиса и действа хидратиращо на кожата. Той е подходящ и за чувствителна кожа, като почиства кожата и се бори с повърхностните възпаления. Наровете помагат срещу акне.

Отслабване с нар

Екзотичният нар е отлично средство за отслабване. Като част от балансираното хранене, нарът притежава невероятната мощ да топи мазнините. Той снабдяват тялото с енергия и го прочиства, което води до загуба на килограми. Екстракта от нар е съставка в някои добавки за отслабване. Някои диетици ядат плодове и вземат екстракти от нар, за да се максимизира загубата на тегло. Добавки за отслабване, с участието на екстракт от нар често съдържат и други билки и стимуланти, за да помогнат на потребителите да горят повече калории.Наровете елиминират свободните радикали. Високото ниво на антиоксиданти като хидролизирани танини и полифеноли в наровете помагат за минимизиране на ефектите от свободните радикали и способства за изхвърлянето им извън тялото.

Маслото от нар

От векове етеричното масло от нар намира приложение във фитомедицината и природната козметика. Извлеченият маслен екстракт от семенцата на екзотичния плод се използва като средство за разкрасяване на косата и кожата, като едновременно с това се грижи и за запазване свежия вид на горния кожен слой. Той има стягащо и омекотяващо действие.

Използва се както за зряла кожа за стопиране на стареенето, така и за младежка кожа, осеяна с пори и акне. Антиоксидантните му качества се изразяват не само в забавяне на стареенето, но и в засилване на регенеративните процеси на епидермиса. Чудотворното масло е изключително ценено не само заради пълния комплекс от полезните вещества, съдържащи се в плода, но и най-вече заради омега 5 киселините в семенцата. Маслото от нар е богат източник на витмини С и В5, полифеноли, фитоестрогени, желязо, калий и мастни киселини, и съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай. Може да се прилага външно и вътрешно, като хранителна добавка или диетичен продукт, директно или в комбинация с други козметични и лечебни съставки.

За коса

11990520_411252382400215_1276777186104834269_n

Заради изобилието от мастни киселини (най-вече Омега 5) в състава му, маслото от нар действа изключително благотворно и на косата. То буквално вдъхва нов живот на изтощената коса и посърналата кожа. Добре слънцезащитно и хидратиращо средство е. То подсилва плътността на епидермалните връзки и влакната в космения фоликул. В резултат от това кожата е по-плътна и здрава, а коса е съживена от корена.

То се включва в множество продукти за коса, включително в домашно приготвени средства, защото възвръща блясъка, подхранва и съживява изтощената и увредена коса, стимулира растежа, балансира pH на скалпа и го хидратира в дълбочина, предпазва косъма от вредните химикали и замърсяванията в околната среда и му придава копринена гладкост.

Ползи на маслото от нар като козметична съставка масло от нар

  • Идеален агент срещу бръчки, фини линии и процесите на стареене
  • Хидратира в дълбочина – подобрява състоянието на сухата кожа
  • Регулира производството на себум – подобрява мазната / комбинирана кожа
  • Предотвратява появата на комедони и акне
  • Подсилва плътността на кожата
  • Стимулира производството на колаген и еластин -стяга и изглажда кожата
  • Ускорява регенерацията на тъканите и подобрява циркулацията на кръвта
  • Съживява сухите и безжизнени краища на косата
  • Хидратира, подхранва и укрепва структурата на косъма

Включвайки нара в дневното си меню, вие ще си осигурите здраве, енергия и тонус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *