Грижа за кожата, Грижа за косата, Здраве

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА ЗЕХТИНЪТ

История на маслиновото олио

Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се използва предимно за готвене, но също и в козметиката и сапуните и е доказано полезна за организма. Дали като лечебно средство, като разкрасител, диетичен или кулинарен деликатес, „златистожълтата течност“ от векове присъства неизменно в бита на хората. Култивирането на маслинови дървета за пръв път се извършва по бреговете на Средиземноморието и води своето начало отпреди хиляди години. Маслините и зехтинът са дълбоко свързани с храненето на хората в този район. В Древен Рим зехтинът е бил неизменна част от всекидневната храна. Римляните го внасяли предимно от Испания. Зехтинът винаги е бил високо ценен и се е ползвал при ритуалите на миропомазване на крале и свещеници.

Хипократ е съветвал хората да използват зехтина за лична хигиена. Гърците са измислили и първия сапун, смесвайки няколко капки зехтин, талк и пепел. Хипократ, Плиний, Гален и редица други древни лечители отбелязват неизменните свойства на зехтина, наричайки го вълшебен.

olive-oil-beauty

Съдържание и ползи от зехтин

Целебните свойства на зехтина са обусловени от неговия състав Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина, която оказва невероятно много благоприятни ефекти върху организма на човек. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и като особеност — редки мононенаситени есенциални мастни киселини, както и т.нар. неосапунени липиди. Доказано е, че употребата на 3 супени лъжици зехтин дневно спомага за намаляването на рискът от заболяване от ревматичен артрит 2.5 пъти. Установено е, че зехтинът оказва оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на „лошия” и да се увеличи „добрият” холестерол. Зехтинът помага да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози.

Какви вещества съдържа зехтинът:

  • стероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата;
  • токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти;
  • терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини;
  • каротин, който също има свойствата на антиоксидантите;
  • фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните;
  • естрони — естрогенни хормони;
  • витамин А, известен като антиоксидант;
  • калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата;
  • флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма;
  • хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

Разкрасяване със зехтин

Мечтата на всяка жена е да е винаги привлекателна и да привлича възхитените погледи на околните. За да съхранят своята привлекателност, средиземноморските красавици от векове прибягват до един чудодеен продукт – зехтинът. Те са го използвали като укрепващо средство за ноктите, косата и кожата си.

Благоприятните ефекти на зехтина се обясняват със съдържащите се в него многобройни жизненоважни за организма витамини, като например A, D, E и полифеноли, които са естествени антиоксиданти. Зехтинът може да подобри цвета на кожата, има защитен ефект, предотвратява стареенето на клетките, омекотява и подхранва. Той също така укрепва косата и ноктите и подпомага растежа им. Така че, не се колебайте да го използвате, за да запазите за по-дълго време младостта и красотата си.

Зехтин за кожата на лицето

Зехтинът може да се използва като средство за отстраняване на грима – той не само, че нежно ще почисти кожата, но и ще я обогати с витамини. За целта трябва да загреете зехтин на водна баня, да напоите с него памучен тампон и да почистите лицето си. 

907e91a52ff2-810x424_c

Освен редицата полезни свойства за здравето, зехтинът е един от най-добрите пазители на естествената красота. Поради наличието на голям брой антиоксиданти в него, зехтинът е използван в продуктите за разкрасяване още от незапомнени времена. В древността жените са мажели косите и телата си със зехтин, вярвайки, че е истински извор на младостта.Той е използван в продуктите за разкрасяване още от древни римски времена, когато жените просто са мажели телата и косите си с него, вярвайки, че е истински извор на младост. Идеален за студените зимни дни, зехтинът успокоява напуканата кожа на лицето, тялото, устните. Хидратира изтощената, изгубила блясъка си коса. Може да се използва успешно за всяка част от тялото – от кожата и ръцете, до ноктите и косата. Структурата на косата претърпява много промени с напредване на възрастта, които я правят по-слаба, променят цвета й и предизвикват косопад. Честото боядисване на косата и други химически обработки стават причина за нейното ранно увреждане. Използването на зехтин в грижата за здрава и блестяща коса е може би най-ефективният вариант за това.

Зехтинът е в основата на редица козметични продукти, защото има естествена способност да овлажнява, заздравява и подхранва. Той придава блясък и еластичност. Поради тази причина може да се използва самостоятелно или в различни комбинации за всяка една част от тялото.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *