Често считан за зеленчук, артишокът представлява вид бодил, който произхожда от Средиземноморието и е познат от векове с потенциалните си лечебни свойства.
Екстрактът от растението съдържа висока концентрация на веществото цинарин – антиоксидант с благотворно действие върху редица заболявания. А ето и кои са топ ползите от консумацията на артишок, както и от приема му под формата на хранителна добавка:
Поддържа тонуса
Артишокът изобилства от ценни хранителни вещества. Ниското съдържание на мазнини и големите количества фибри го правят идеален помощник в ежедневната битка с излишните килограми. Концентрираният коктейл от витамини и минерали пък се грижи за тонуса и поддържа добрата форма. Не на последно място, артишокът се нарежда сред най-богатите на антиоксиданти растителни представители. Това означава, че консумацията му може да доведе до забавяне на клетъчното стареене.
Подпомага храносмилането
Благодарение на вече споменатите фибри, консумацията на артишок поддържа храносмилателната система в добро състояние. Съдържанието на инулин от своя страна превръща растението в натурален пребиотик. Цинаринът пък действа изключително благоприятно на храносмилателната система, като забързва работата ѝ и предпазва от неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини.
Понижава нивата на кръвната захар
Средиземноморското растение забавя действието на ензима алфа-глюкозидазата, който от своя страна разгражда нишестето до глюкоза. Редица изследвания доказват, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от листа на артишок в продължение на поне два месеца може да понижи нивата на кръвната захар.
Нормализира холестерола
Редовният прием на екстракт от листа на артишок под формата на хранителна добавка може да повлиляе благоприятно нивата на LDL холестерола – т.нар. “лош” холестерол. Причината за това се крие в съдържанието на антиоксиданта лутеин, който възпрепятства образуването на излишен холестерол. Цинаринът от своя страна стимулира тялото да преработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.
Грижи се за черния дроб
Неслучайно редица хранителни добавки за черен дроб съдържат екстракт от листа на артишок. Благодарение на антиоксидантите цинарин и силимарин, растението може да предпази органа от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. В допълнение, артишокът стимулира производството на жлъчен сок, който извежда натрупаните в дроба токсини.
Ползите от артишока са безспорни, а за да извлечете максимума от тях, е необходимо да се доверите на качествена и изпитана хранителна добавка.