Здраве, Здравословно хранене

Ползите от артишока за тялото и здравето ни

Често считан за зеленчук, артишокът представлява вид бодил, който произхожда от Средиземноморието и е познат от векове с потенциалните си лечебни свойства.

Артишок - история, польза, применение

Екстрактът от растението съдържа висока концентрация на веществото цинарин – антиоксидант с благотворно действие върху редица заболявания. А ето и кои са топ ползите от консумацията на артишок, както и от приема му под формата на хранителна добавка:

Поддържа тонуса

Артишокът изобилства от ценни хранителни вещества. Ниското съдържание на мазнини и големите количества фибри го правят идеален помощник в ежедневната битка с излишните килограми. Концентрираният коктейл от витамини и минерали пък се грижи за тонуса и поддържа добрата форма. Не на последно място, артишокът се нарежда сред най-богатите на антиоксиданти растителни представители. Това означава, че консумацията му може да доведе до забавяне на клетъчното стареене.

NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ ЧЕРНИЯ ДРОБ С ЛИСТА НА АРТИШОК ...

Подпомага храносмилането

Благодарение на вече споменатите фибри, консумацията на артишок поддържа храносмилателната система в добро състояние. Съдържанието на инулин от своя страна превръща растението в натурален пребиотик. Цинаринът пък действа изключително благоприятно на храносмилателната система, като забързва работата ѝ и предпазва от неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини.


Понижава нивата на кръвната захар

Средиземноморското растение забавя действието на ензима алфа-глюкозидазата, който от своя страна разгражда нишестето до глюкоза. Редица изследвания доказват, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от листа на артишок в продължение на поне два месеца може да понижи нивата на кръвната захар.

г

Нормализира холестерола

Редовният прием на екстракт от листа на артишок под формата на хранителна добавка може да повлиляе благоприятно нивата на LDL холестерола – т.нар. “лош” холестерол. Причината за това се крие в съдържанието на антиоксиданта лутеин, който възпрепятства образуването на излишен холестерол. Цинаринът от своя страна стимулира тялото да преработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.

Грижи се за черния дроб

Артишокът дължи лечебните си свойства основна на цинарина и хлорогеничната киселина, които се смята за силни антиоксиданти и „чистачи“ на мазнини и пречистване на черния дроб.

Неслучайно редица хранителни добавки за черен дроб съдържат екстракт от листа на артишок. Благодарение на антиоксидантите цинарин и силимарин, растението може да предпази органа от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. В допълнение, артишокът стимулира производството на жлъчен сок, който извежда натрупаните в дроба токсини.

Артишокът – древна и съвременна култура » Съвети в земеделието

Ползите от артишока са безспорни, а за да извлечете максимума от тях, е необходимо да се доверите на качествена и изпитана хранителна добавка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *