Често считан за зеленчук, артишокът представлява вид бодил, който произхожда от Средиземноморието и е познат от векове с потенциалните си лечебни свойства.
![Артишок - история, польза, применение](https://www.uavgusta.net/upload/resize_cache/iblock/ad7/740_740_2/ad7f0c25f743f4305993c310aa3f6f9a.jpg)
Екстрактът от растението съдържа висока концентрация на веществото цинарин – антиоксидант с благотворно действие върху редица заболявания. А ето и кои са топ ползите от консумацията на артишок, както и от приема му под формата на хранителна добавка:
Поддържа тонуса
Артишокът изобилства от ценни хранителни вещества. Ниското съдържание на мазнини и големите количества фибри го правят идеален помощник в ежедневната битка с излишните килограми. Концентрираният коктейл от витамини и минерали пък се грижи за тонуса и поддържа добрата форма. Не на последно място, артишокът се нарежда сред най-богатите на антиоксиданти растителни представители. Това означава, че консумацията му може да доведе до забавяне на клетъчното стареене.
![NURS“ БИЛКОВА ПАСТА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ ЧЕРНИЯ ДРОБ С ЛИСТА НА АРТИШОК ...](https://natural.bg/wp-content/uploads/2014/11/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B03-1-800x644.png)
Подпомага храносмилането
Благодарение на вече споменатите фибри, консумацията на артишок поддържа храносмилателната система в добро състояние. Съдържанието на инулин от своя страна превръща растението в натурален пребиотик. Цинаринът пък действа изключително благоприятно на храносмилателната система, като забързва работата ѝ и предпазва от неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини.
Понижава нивата на кръвната захар
Средиземноморското растение забавя действието на ензима алфа-глюкозидазата, който от своя страна разгражда нишестето до глюкоза. Редица изследвания доказват, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от листа на артишок в продължение на поне два месеца може да понижи нивата на кръвната захар.
![г](https://m3.netinfo.bg/media/images/39157/39157741/960-ratio-g.jpg)
Нормализира холестерола
Редовният прием на екстракт от листа на артишок под формата на хранителна добавка може да повлиляе благоприятно нивата на LDL холестерола – т.нар. “лош” холестерол. Причината за това се крие в съдържанието на антиоксиданта лутеин, който възпрепятства образуването на излишен холестерол. Цинаринът от своя страна стимулира тялото да преработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.
Грижи се за черния дроб
Неслучайно редица хранителни добавки за черен дроб съдържат екстракт от листа на артишок. Благодарение на антиоксидантите цинарин и силимарин, растението може да предпази органа от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. В допълнение, артишокът стимулира производството на жлъчен сок, който извежда натрупаните в дроба токсини.
![Артишокът – древна и съвременна култура » Съвети в земеделието](https://savetivzemedelieto.bg/wp-content/uploads/2018/06/%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%BE%D0%BA-3-765x510.jpg)
Ползите от артишока са безспорни, а за да извлечете максимума от тях, е необходимо да се доверите на качествена и изпитана хранителна добавка.