Натурална козметика

ПОЛЗИТЕ ОТ КУРКУМАТА

Куркумата е  може би една от най-ефективните хранителни добавки, които съществуват.

Куркумата е древна подправка, която често се използва в индийската кухня. Освен че придава вкус на ястията, куркумата има също медицински и лечебни свойства. Куркуминът, активният химикал в куркумата, ѝ придава яркия жълт цвят. Смята се също, че този химикал има невероятните свойства да намали нивата на стрес, да намали холестерола и дори да облекчи болките от остеоартрит. Открийте какво още може да прави тази невероятна подправка.

Много точно и ясни проучвания показват, че тя има големи ползи за здравето, тялото и мозъка.

1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства

Куркумата е подправката, която дава на кърито жълтия цвят.

Тя е била използвана в Индия в продължение на хиляди години като подправка и лечебна билка.

Напоследък науката започва да подкрепя това, което индианците са познавали от дълго време … наистина съдържат съединения с лечебни свойства.

Тези съединения се наричат ​​куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът .

Куркуминът е основната активна съставка в куркума. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант.

Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо … това е около 3% от теглото

Повечето от проучванията за тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно да достигнеш тези нива само с помощта на куркума като подправка във вашата храна.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти, тогава трябва да вземете екстракт , съдържащ значителни количества куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвта. Той помага да се консумира черен пипер с него, който съдържа пиперин … естествено вещество, което повишава абсорбцията на куркумин с 2000%

Някои хора предпочитат да поглъщат няколко цели зърна пипер заедно с таблетки куркумин , за да подобря абсорбцията.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да го приемате с мазна храна.

Съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Тя помага на организма да се бори с “чуждестранните нашественици” и също така има роля при поправянето на щетите. Помага при възпаление от патогени(лошите бактерии), които могат да са доста сериозна заплаха за нашите тела.Смята се , че хроничното възпаление на ниско ниво играе основна роля в почти всички хронични болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния .

Следователно, всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания. Оказва се, че куркуминът е силно противовъзпалителен, той е толкова мощен, че отговаря на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства.

Куркумин всъщност е насочен към множество стъпки във възпалителния път, на молекулярно ниво. Куркуминът блокира NF-kB, молекула, която се движи в ядрата на клетките и обръща гени, свързани с възпаление. Предполага се, че NF-kB играе основна роля в много хронични заболявания.

Основната причина за това е, че куркуминът е биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

В няколко проучвания силата му се е сравнявала благоприятно с противовъзпалителните фармацевтични лекарства … освен без страничните ефекти.

3. Куркуминът силно увеличава антиоксидантния капацитет на тялото

Оксидативните увреждания се смятат за един от механизмите зад стареенето и много заболявания.

Тя включва свободни радикали, силно реактивни молекули с недвоени електрони.

Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че те защитават тялото ни от свободните радикали.

Куркуминът се оказва мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата му структура, но куркуминът повишава активността на собствените антиоксидантни ензими .

По този начин куркуминът дава  “удар” срещу свободните радикали. Той ги блокира директно, след това стимулира собствените антиоксидантни механизми на организма.

4. Куркуминът повишава невротрофичния фактор, получен от мозъка, свързан с подобрената мозъчна функция и по-ниския риск от мозъчни заболявания

По рано се смяташе, че невроните не могат да се разделят и да се размножават след ранното детство.

Сега обаче е известно, че това се случва !

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават.

Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, който функционира в мозъка.

Много често срещаните мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон. Това включва депресия и болест на Алцхаймер.

Интересно е, че куркуминът може да увеличи мозъчните нива на BDNF.

По този начин може да е ефективно при забавяне на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Съществува и възможността да спомогне за подобряване на паметта и да ви направи по-умни. Има смисъл предвид ефекта си върху нивата на BDNF, но това определено трябва да бъде изпитано в контролирани от човека проучвания.

Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка

 5. Куркуминът води до различни подобрения, които трябва да намалят риска от сърдечни заболявания.

Сърдечните заболявания са най-големият убиец в света.

Той е изучаван в продължение на много десетилетия и изследователите са научили много за това защо се случва.

Оказва се, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и има различни неща, които допринасят за това.

Куркуминът може да помогне за обръщане на много стъпки в процеса на сърдечни заболявания.

Може би основната полза от куркумин, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, което е лигавицата на кръвоносните съдове.

Добре известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори.

Няколко проучвания показват, че куркуминът води до подобряване на ендотелната функция. Едно проучване показва, че е толкова ефективно, колкото упражнение, друг показва, че той работи, както и лекарството Аторвастатин .

Но куркуминът също така намалява възпалението и окисляването (както бе описано по-горе), които също са важни при сърдечни заболявания.

В едно проучване 121 пациенти, които са били подложени на операция на байпас на коронарната артерия, са рандомизирани или на плацебо, или на 4 грама куркумин на ден, няколко дни преди и след операцията.

Групата с куркумин има 65% понижен риск от сърдечен удар в болницата.

6. Куркумата може да помогне за предотвратяване ( дори лечение) на Рак

Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на клетките.

Има много различни форми на рак, но те имат няколко общи черти, някои от които изглежда са засегнати от добавяне на куркумин.

Изследователите са изучавали куркумина като полезна билка при лечение на рак. Тя може да повлияе на растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво.

Проучванията показват, че може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

Многобройни проучвания показват, че куркуминът може да намали растежа на раковите клетки и да потисне растежа на тумори

Независимо дали високата доза куркумин (за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пипер) може да помогне за лечение на рак при хора, тепърва трябва да бъдат тествани правилно.

Съществуват обаче някои доказателства, че това може да помогне за предотвратяване на появата на рак на първо място, особено рак на храносмилателната система (като колоректален рак).

В едно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които понякога се превръщат в рак, 4 грама куркумин на ден за 30 дни намаляват броя на лезиите с 40% .

Куркуминът ще се използва заедно с конвенционално лечение за рак един ден. Твърде рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и това е интензивно проучено, докато говорим.

Куркуминът води до няколко промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и дори лечение на рак.

7. Куркуминът може да бъде полезен при предотвратяването и лечението на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция.

За съжаление, все още не е налице добро лечение за болестта на Алцхаймер.

Следователно, предотвратяването му на първо място е от първостепенно значение.

Възможно е , че има добри новини по хоризонта, защото куркуминът е показал, че пресича кръвно-мозъчната бариера.

Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля в болестта на Алцхаймер. Както знаем, куркуминът има благотворен ефект и върху двете.

Но една от основните характеристики на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови заплитания, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер трябва да бъде проучен докрай.

8. Пациентите с артрит реагират много добре на добавката куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни.

Има няколко различни типа, но повечето включват някакво възпаление в ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощен противовъзпалителен, има смисъл, че може да помогне с артрита. Няколко проучвания показват, че това е вярно.

В проучване на пациенти с ревматоиден артрит куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумин върху артрита и отбелязват подобрения в различни симптоми.

Артритът е често срещано разстройство, характеризиращо се с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.

9. Проучванията показват, че куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Куркумин показа известно подобрение за лечение на депресия.

В контролирано проучване 60 пациенти са рандомизирани на три групи.

Една група взема прозак(лекарство при депресия), друга група взема грам куркумин и третата група взема прозак и куркумин.

След 6 седмици куркуминът е довел до подобрения, подобни на употребата с прозак. Групата, която прие прозак и куркумин, се представи най-добре.

Според това (малко) проучване куркуминът е толкова ефективен, колкото антидепресанта.

Депресията също е свързана с понижени нива на получен от мозъка невротрофичен фактор и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта.

Куркуминът повишава нивата на БНФД, като потенциално може да обърне някои от тези промени.

Съществуват и някои доказателства, че куркуминът може да стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин .

Проучване при 60 депресирани пациенти показа, че куркуминът е толкова ефективен, колкото прозак, за облекчаване на симптомите на депресия ( с тази разлика, че едното е хранителна добавка, а другото – лекарствен препарат ! )

 10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борбата с възрастта, свързани с хронични заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер … това би имало очевидни ползи за дълголетието .

Поради тази причина куркуминът стана много популярен като добавка против стареене.

Но като се има предвид, че окисляването и възпалението се смята, че играят роля в стареенето, куркуминът може да има ефекти, които излизат далеч отвъд само превенцията на заболяването .

Ако искате да купите куркума / куркумин добавка, ние имаме отличен избор, с  чудесни клиентски отзиви.

 КУПИ КУРКУМА (КУРКУМИН)   ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *