Здраве, Здравословно хранене

ПОЛЗИТЕ ОТ РОЖКОВ

Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Думата произлиза от арабската дума “kharrub”, в превод – “бобови шушулки”.

се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.

Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Резултат с изображение за „РОЖКОВ“

Шушулки и семена от рожков

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния, а също и Кипър. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 kg плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100 – 120 kg. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Ядивната шушулка на рожкова съдържа високи количества захар. Когато узрее, тя се изсушава или пече. От нея се произвеждат брашно, сиропи, захар, меласа и заместители на какаото.

Шушулките рожков се използват като алтернатива на шоколада. Те обаче са много по-полезни, тъй като в тях липсват вредоносни съединения като кофеин, теобромин и фенилетилами, които причиняват мигрена и алергични реакции.Съдържащите се в него танини го правят прекрасен лек срещу острата диария при деца.

В рожковите се съдържа истински букет от витамините A, B, B1, B2, B3, B6, D. Освен това шушулките са богати на микроелементите калций, желязо, калий, магнезий, манган и 8% протеин.

В тях се откриват големи количества фибри и пектин, които спомагат за регулирането на метаболизма и премахването на токсините от тялото.

Рожковите имат естествен, мек и сладък вкус. Те са перфектни за хора, алергични към шоколада и тези, които не го обичат. В кулинарията рожков на прах се употребява като заместител на какаото във всяка рецепта.

Брашното от рожков е богато на въглехидрати, захароза, глюкоза и фруктоза. Фибрите в съдържанието му понижават серумния холестерол.

Резултат с изображение за „РОЖКОВ“
Брашно от рожков

От семената на рожков се произвежда и стабилизиращият агент E410-каробин, който има широко приложение в хранително-вкусовата индустрия.

Освен това от тях се изолира подобен на глутен белтъчен комплекс каробин. От него се приготвя тесто за хляб с прекрасни вкусови качества и най-важното – без глутен.

В шушулките има малки семена и кафява, годна за консумация пулпа, като пулпата представлява 90 процента от шушулката. Употребата произтича най-вече от ниското съдържание на захар от рожков, като същевременно предлага естествена сладост на продуктите.

Здравословни ползи от рожков

Отслабване

Заместването на шоколада с рожков може да ви спести стотици калории, до голяма степен свързани с ниското съдържание на захар и мазнини.

Насърчава здравето на сърцето

Само за две супени лъжици рожков прах постигате средно шест процента от общите дневни нужди от фибри. Получаването на достатъчно фибри показа, че намалява нивата на холестерола, в крайна сметка намалява риска от сърдечни заболявания.

Резултат с изображение за „РОЖКОВ“

Насърчава здравето на червата

Употребата на рожков може да насърчи редовността на червата. Освен това се предлага уникалното съдържание на танин в рожков, за да се предотврати развитието на вредни бактерии в червата.

Управлява кръвната захар

Рожков е особено полезен при управлението на кръвната захар, тъй като предлага сладък вкус с по-малко количество захар в сравнение с неговия роднина, произведен в търговската мрежа.

Поддържа силата на костите

В сравнение с шоколада, рожков предлага двойно повече калций. Адекватният прием на калций е добре известен със своята роля в поддържането на костите. Смесете рожков в мляко за здравословна, богата на калций версия на шоколадово мляко, без добавени захари, които най-често се предлагат в шоколадови сиропи.

Рожков при диария

Рожковът е ефективен за намаляване на продължителността на симптомите на диария, ако се приема заедно с перорален разтвор за рехидратация.

Намалява холестерола

Рожковът с високо съдържание на фибри е ефективен за понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Също така подобрява съотношението между HDL и LDL в кръвта.

Има антидиабетна активност

Рожковът има способност за понижаване на инсулина, което може да бъде полезно за управление на диабет тип 2.

Съдържа антиоксиданти

Смята се, че рожковът е богат на антиоксиданти. Използва се за възстановяване и предотвратяване на увреждане на клетките от свободните радикали.

Има противогъбично и антибактериално действие

Прах, направен от рожкови шушулки и семена, се използва като противогъбично, антибактериално средство при лечение на рани и други кожни заболявания.

Има обезболяващо действие

Смята се също, че рожков облекчава болката.Рожковът може да предотврати анемия, да лекува кашлица и грип.

Рожков е богат на фосфор и калций и се използва за профилактика и лечение на остеопороза.

Витамини:

Витамин A, който изгражда устойчивост срещу инфекции. Поддържа тъканите в добро здраве. Участва за поддържането на лигавиците на стомашно-чревния тракт здрави.

Витамин B1, който спомага за производството на солна киселина, необходима за правилното функциониране на храносмилателната система. Поддържа нервната система.

Витамин B2, който подсилва имунната система. Незаменим за растежа, очите, кожата, ноктите, косата. Спомага за метаболизма на протеините и въглехидратите.

Меласата от Рожков е богата на следните минерали и микроелементи:

Магнезий, който е естествено помощно средство за по-пълноценен сън, увеличава енергията, помага при болки в ставите, успокоява мускулните болки, поддържа здравословно кръвно налягане, хидратира кожата, намалява стреса.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'NURS EÇİBOYNUZU ÖZÜ Natural.b https://natural.bg/'
“NURS“ СТУДЕНО ПРЕСОВАН ЕКСТРАКТ ОТ РОЖКОВ – 640 гр

Калий – правилната работа на мускулите и нервите зависи от равновесието на натриево-калиевия баланс. Може да лекува акне, алергии, сърдечни болести, алкохолизъм.

Желязо – незаменимо за образуването на хемоглобин, миоглобин и много ензими, за производството на червени кръвни телца, спомага за преодоляване на стреса и болестите. Желязото подсилва имунната система и устойчивостта към настинки, инфекции и болести. То е пренасящият кислорода компонент на кръвта.

Мед – катализатор при производството на хемоглобин. В ролята си на антиоксидант медта може да предотвратява рак. Липсата на мед може да доведе сърдечни заболявания, нарушения в нервната система, слаба устойчивост на инфекции и вируси (така важна в период на COVID-19 пандемия), некачествено образуване на тъкани и нарушено дишане.

Хром – главен регулатор на инсулина. Заедно с инсулина подпомага достигането на кръвната захар в клетките. Необходим е за енергия и щитовидната жлеза.

2. Петмез от Рожков е изключително подходящ подсладител за диабетици, не съдържа добавена захар. Рожков помага за понижаване на холестерола и регулиране нивата на кръвната захар в помощ на диабетно болни. Специалистите по здравословно хранене съветват да заменим сладките продукти съдържащи рафинирана захар с билкова паста или още петмез от рожков. Той често е избиран за заместител на меда и шоколада в редица блюда, защото съдържа сравнително по-малко захар. Рожков е бил и е много популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят. Рожков на прах, парченца или меласа се използва също като съставка, заместител на какаото, за сладкиши и торти, но за разлика от него той не съдържа кофеин, фенилетиламин и теобромин, които могат да причинят алергични реакции, мигрена, безсъние, нервност и разстроен стомах при някои хора.

3. Семената на рожков са богати на протеини и антиоксиданти и стимулират имунитета.

Меласата от рожков, освен, че е много вкусна, е и с много високо съдържание на така важните протеини, антиоксиданти и мастни киселини за нашето здраве. Петмеза от рожков подсилва имунната система и реакцията на организма срещу вируси и настинки.

4. Рожков помага в процеса на отслабване. В билката се съдържат фибри, които засищат и остават чувство за ситост. Намалява шансовете за прекомерна консумация.

5. Рожков подпомага организма и за превенция срещу рак. Немски изследователи публикували изследване в списание „Food and Chernical”. Те открили 24 полифенолни съединения в Рожков, които имали мощни антиоксидантни свойства.

КУПЕТЕ СЕГА: https://natural.bg/shop/nurs-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%ba%d0%be%d0%b2-640-%d0%b3%d1%80/?fbclid=IwAR0VQ9jYxJN38z7pSlmrWyGuULAtgvr2rmnA2H8VgGqcEIO8gS39J-TaMTc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *