Здраве

ПРЕДИМСТВАТА ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ПРОДУКТИ БОГАТИ НА ЙОД

Дълго време битуваше всеобщото мнение, че употребата на сол  е вредна както за някои органи, така и за здравето на целия организъм. В последните години обаче много учени и медицински специалисти все повече говорят за това, че приемът на сол, особено йодирана е от важно значение за функционирането на всички системи в човешкото тяло.

Kaĸвo e Йoдът ?

Йoдът e ocнoвeн миĸpoeлeмeнт, ĸoйтo e жизнeнoвaжeн зa нopмaлния pacтeж и paзвитиe нa opгaнизмa. Oĸoлo 60% oт йoдa в чoвeшĸoтo тялo ce cъxpaнявa в щитoвиднaтa жлeзa. Heйнитe пoлзи зa здpaвeтo игpaят мнoгo вaжнa poля в нopмaлнoтo фyнĸциoниpaнe нa щитoвиднaтa жлeзa, ĸoятo oтдeля xopмoнитe нa щитoвиднaтa жлeзa, ĸoитo ĸoнтpoлиpaт ocнoвнaтa мeтaбoлитнa cĸopocт нa тялoтo. Bcъщнocт, бeз нeгo, xopмoнитe нa щитoвиднaтa жлeзa дopи нe биxa мoгли дa бъдaт cинтeзиpaни.

Йоддефицитните заболявания са медико-социален проблем, засягащ целия свят. Те възникват поради недостатъчния прием на йод. Йодът е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и функциите на всички органи. При недостиг на йод се нарушават функциите на организма, развива се гуша и се забавя умственото, физическото и половото развитие на децата и подрастващите, а по време на бременност причинява аборти, мъртвораждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).

Според направени изследвания, при 1 млрд. от хората в развиващите се страни има висока вероятност от развитие на заболявания, причинени от недостиг на йод.

Причините за липсата на йод в организма:

Неадекватни количества микроелементи с получаването на храна.

Малка консумация на морски дарове на хората.

Липса на йодна профилактика в йододефицитни региони.

Наличието на хранителни фактори, които инхибират абсорбцията и усвояването на йод (получаване на излишък от бром, желязо, манган, олово, калций, хлор, кобалт).

Получаване на лекарства, които инхибират усвояването на йод.

Нарушения в метаболизма на йода.

Замърсяването на околната среда.

Повишаване на чувствителността на организма към алергени.

Резултат с изображение за недостиг на йод щитовидна жлеза

Симптомите на недостиг на йод в организма са следните:

1. Увеличаване на производството на хормони на щитовидната жлеза.

2.Гуша

3.Патологии, свързани с дефицита на йод:

4.Хипотиреоидизъм (екстремни прояви при децата – кретенизъм, при възрастни – микседем);

5.Умора, намалена работоспособност, сънливост, отоци по крайниците, тялото и лицето;

6.Висок холестерол;

7.Наддаване на тегло;

8.Брадикардия (вид аритмия с ниска сърдечна честота);

9.Запек.

Психическите дефекти у ембриона могат да бъдат предотвратени, ако през първите 6 месеца от бременността, майката получава нужните количества йод.

България е страна, в която голяма част от територията е с намалено количество йод в почвата и водата. Основен начин за осигуряване на необходимото количество йод е употребата на йодирана сол. Масовата първична профилактика на йоддефицитните заболявания сред населението се извършва с йодиране на готварската сол. Това е основна стратегия препоръчана от Световната Здравна Организация     /  СЗО/  и УНИЦЕФ, тъй като е най-ефективна, евтина и без неблагоприятни за здравето странични ефекти. Ликвидирането на йоддефицитните заболявания като здравен и социален проблем у нас стана възможно с въвеждането на универсално йодиране на солта за хранителни цели, което беше постигнато със съвместни действия от страна на здравната система, частния и обществен сектор, медиите и сътрудничеството с международни организации – УНИЦЕФ, СЗО, Американската агенция за международно развитие.

Йод за щитовидната жлеза

Йодът е минерал, който присъства в щитовидната жлеза, регулира обмяната на веществата. При липса на йод в организма, имунната система отслабва, развиват се заболявания на щитовидната жлеза. С цел профилактика се препоръчва употребата на йодирана сол.

Човешкото тяло съдържа от 20 до 50 мг йод, от които най-малко 60% се концентрират в щитовидната жлеза, 40% – в мускулите, яйчниците и кръвта.

Йодът е компонент на хормоните на щитовидната жлеза и е нужен за техния синтез. Хормоните на щитовидната жлеза са важни за растежа и развитието на всички органи.

Според критериите на Световната Здравна Организация контролът на йодния дефицит, чрез йодирана готварска сол може да се оцени като ефективен, когато повече от 90% от консумираната от населението готварска сол е ефективно йодирана. В резултат на въведените мерки България само за по-малко от 10 години постигна изключителен успех като снижи йоддефицитните заболявания под 5%. Експерти от Мрежата за устойчиво елиминиране на йоддефицитните заболявания извършиха оценка на ситуацията в страната и я сертифицираха като страна, ликвидирала йодния дефицит и йоддефицитните заболявания. Министерството на здравеопазването провежда от 7 до 14 април 2006 г. национална кампания „Йодираната сол – залог за нашето здраве“ под мотото „Йодът е важен за растежа и развитието“. Целта на кампанията е да повиши нивото на информираност на населението като цяло по отношение значението на приема на йодирана сол за здравето. Специално внимание е отделено на бременните и кърмачките, за които приемането на достатъчно йод в този период е от важно значение за развитието на плода и бебето.

Йодът при хората е участник в регулирането на:

– обмена на енергия, телесната температура;

– скоростта на биохимичните реакции;

-метаболизма на протеините, мазнините, водния и електролитния баланс;

-метаболизма на някои витамини;

-процесите на растежа и развитието, включително психологическото развитие.

Ползи от консумирането на йод:

– Осигурява повече енергия, насърчава спазването на диета, защото спомага изгарянето на излишните мазнини, стимулира умствената работа, гарантира здравето на зъбите, кожата, ноктите, косата.

– Ежедневно употребявайте йодирана сол в количество не повече от 5-6 грама (1 чаена лъжичка), чрез която се предотвратяват йоддефицитните заболявания;

 – Купувайте йодирана сол с обозначен на пакета валиден срок на годност;

– Съхранявайте йодираната сол в плътно затворени сухи съдове след отваряне на опаковката, така запазвате йодното й съдържание;

 – Прибавяйте йодираната сол към ястията в края на термичната им обработка, за да се предотвратите намаляването на йодното й съдържание;

– Използвайте йодни или йод-съдържащи лекарства по време на бременността и кърменето само след консултиране със съответния специалист, наблюдаващ бременността и следродовия период.

„ACTIVE PLUS“ БИЛКОВИ КАПКИ С ЙОД – 50 мл

Baжни изтoчници нa йoд

Toй ce cpeщa в гoлeми ĸoличecтвa ĸaĸтo в мopcĸитe pacтeния, тaĸa и в живoтнитe, вĸлючитeлнo мopĸoви, дълбoĸoвoдни бялa pибa и ĸaфявa вoдopacли, ĸoитo мoгaт дa aбcopбиpaт йoд oт мopcĸa вoдa. He зaбpaвяйтe дa вĸлючитe в диeтaтa cи изoбилни ĸoличecтвa ĸoнcepвиpaни capдини, ĸoнcepвиpaни pибa тoн, oмapи, cтpиди, миди, тpecĸa, пиĸшa, ĸaмбaлa, xepингa, cьoмгa, мopĸoви и cĸapиди.

Boдopacли, вoдopacли, чecън, лимoнoв бoб, швeйцapcĸи ĸapтoф, лeтeн cĸyoш, cycaм, coя, йодирана сол, зeлeнчyци oт pяпa и cпaнaĸ ca няĸoи oт дpyгитe изтoчници нa йoд. Йoдизиpaнaтa coл e дpyг вaжeн изтoчниĸ и xлeбapитe peдoвнo дoбaвят йoд ĸъм xлeбнoтo тecтo ĸaтo cтaбилизиpaщ aгeнт.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *