Здраве

ПРОПОЛИС И ПОЛЕН – ЛЕЧЕНИЕ ОТ ПРИРОДАТА

Терминът прополис идва от Гърция и в превод означава „защита на града“. Наименованието не е случайно, защото се свързва със сложната йерархия на пчелното семейство в кошера.

Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират различни растителни вещества и след като ги преработят със секретите си, ги превръщат в качествено нови продукти – пчелно млечице, мед, восък, a може би най-ценният от тях e прополисът.

Какво всъщност представлява този така популярен в народната медицина пчелен продукт? Това са растителни смоли, които пчелите превръщат във високо ефективно оръжие срещу патогенни бактерии, вируси и гъбички. Целта им е да защитят кошера от болестотворни микроорганизми. С прополис те облицоват клетките на „родилното отделение”, където се излюпва поколението и дезинфекцират входа и най-използваните части на кошера.

Прополисът има много сложен състав, но антисептичните му свойства се дължат основно на флавоноидите и етеричните масла – естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Антимикотичният ефект пък е благодарение на органичните киселини. Останалите вещества – смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи допълват тези действия. Разбира се, прополисът няма силата на синтетичните антибиотици, но за разлика от тях не притежава токсично действие и бактериите не привикват към него. Затова е подходящ за най-вече за профилактика и засилване на имунната система, както за възрастни, така и за малки деца.

Хората започват да използват лечебното действие на този естествен антибиотик още в Древността. Тъй като е ефективен срещу стрептококи и стафилококи, се прилагал предимно за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приеман вътрешно, той засилва защитата на организма като от една страна увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга спира развитието на различни видове бактерии и вируси, като наример тези на туберколозата, салмонелата, херпеса и грипа.

Наричаният още пчелен клей, той има високо съдържание на витамини (В1, В2, В6, А, С и Е), белтъчини и други полезни за организма вещества. Има противомикробно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Прополисът унищожава вирусите, бактериите и гъбичките.

В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества В състава на прополиса влизат восък, растителни смоли, цветен прашец и етерични масла, механични примеси и дъбилни вещества.

Показва добър ефект върху язви и рани, като спомага за по бързото им зарастване. Прополисът е и болкоуспокояващо средство. Ефикасен е и за хемороиди и разширени вени, защото спира вътресъдовото кръвосъсиране. Този пчелен продукт се използва и като лек при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, мазоли и др.

Прополисът съдържа голямо количество летливи етерични масла, които имат силни антимикробни свойства. Антимикробното действие на прополиса е много добре изучено по отношение на редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus.

Прополисът има силно противогъбично действие, най-вече срещу различните видове нисши гъбички, които са виновници за някои заболявания по кожата и окосмената ѝ част. Той има особено силно действие срещу следните гъбички – Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium. Именно прополисът е една от малкото естествени съставки, които имат силно антивирусно действие.

Резултатите от проведени изследвания дават основанието да се смята, че прополисът е много силно профилактично средство срещу лъчева реакция, а също така е добро лечебно средство срещу лъчеви поражения. Почти няма съмнение в силните противоракови и противотуморни свойства на прополиса.

c74f7f3cfbfcdd11f5742e53cbefe2f4

Прополисът намира много широко приложение при лечението на различни дихателни заболявания, заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, радикулит, неврити и невралги, а също и кожни болести. Много е ефективен при заболявания на храносмилателната система – колит, диспепсия, гастрит, стоматит, афти, язва и други. Лекува гинекологични заболявания – ерозия на шийката на матката, трихомони. Намира много широко приложение в пастите за зъби и водите за уста.

Съхранявайте прополиса на тъмно и сухо място при температура не по-висока от 25 градуса

Преди да започнете да използвате прополис, трябва да знаете, че употребата му често води до алергии. Това се дължи на многокомпонентния му състав. Основните му свойства, които предизвикват алергична реакция са производни на т.нар. кофеати, на салициловата киселина и зрънцата на цветния прашец.

Понякога при контакт с кожата могат да предизвикат дерматологични проблеми, а при добавяне в храната – стоматит и ерозия на устната кухина. Чувствителните към прополис най-често са хора, които са алергични към ухапване от пчели или с предразположеност към алергии.

Прополисът е уникално вещество, което се добива от пчелите, извличайки растителна смола. Няма случаен продукт, създаден от тях.

Прополисът има широк спектър на действие върху целия ни организъм, върху всичките му органи и системи. Флавоноидите в прополиса са една от главните му целебни субстанции, която се препоръчва в лечението на над 40 заболявания. Главният лечебен ефект е насочен към капилярната система и състоянието на съдовете. Той оказва добро съдоразширяващо действие, има диуретичен и жлъчогонен ефект. Освен това прополисът влияе благотворно върху жлезите с вътрешна секреция като щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, панкреас. Външно приложен прополис се използва за лечение на гнойни, травматични рани, екземи и изгаряния.

ЕТО ЧАСТ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ПРОПОЛИСА

 1. Основни свойства на продукта, използвани в медицината: бактерицидно и бактериостатично. Веществото потиска активността и унищожава широкия кръг от микроорганизми, включително туберкулозен бацил, вируси, протозои (Trichomonas), гъбички (trichophytosis), кандидоза, грипен вирус и хепатит. При това, прополисът убива и премахва чуждите клетки, а микрофлората на организма се запазва неповредена. Затова, чревната микрофлора не се уврежда при употребата на прополис, няма да има никаква дисбактериоза, за разлика от „любимите” антибиотици. Тези свойства са характерни, както за спиртните, така и за водните разтвори на прополиса.

Трябва да отбележим, че микроорганизмите не развиват резистентност към продукта. Това е така, защото пчелите извличат веществото за направата на прополис от различни растения, които се характеризират с индивидуални свойства. Всяко растение има своите защитни механизми, също ароматни вещества, които са пагубни за много микроорганизми. Притежават и специално вещество инхибин, което е унищожаващо за едноклетъчните организми.

 1. Прополисът спира развитието на вирусите (едра шарка, херпес, грип от група А, хепатит B). Освен това, той е превенция срещу появата на вирусна инфекция в организма.
 2. Употребата на прополис заедно с антибиотици (стрептомицин, тетрациклин) засилва действието им, а комбинацията му с пеницилин и хлорамфеникол (левомицетин) не оказва такова действие.
 3. Едновременното приемане на прополис с антибиотици е подходящо, защото, продуктът усилва действието на антибиотиците и запазва собствената чревна микрофлора на организма. Това е добра профилактика срещу дисбактериоза, в период на тежка инфекция, когато използването на антибиотици е наложително.
 4. Прополисът, не само въздейства върху микроорганизмите, но и заедно с това повишава фагоцитозата – процесът на извеждане на чуждите тела от организма, благодарение на специалните клетки фагоцити, което допринася за по-малкото отравяне на и без това болното тяло.
 5. Освен антибиотично действие, прополисът оказва и противовъзпалително, с което предотвратява, отслабва, намалява появата на възпалителна реакция на организма, вследствие на въвеждането на чужд агент.
 6. Засилва имунитета, повишава нивото на гама-глобулините в организма (увеличава се т.нар. специален имунитет срещу определени фактори). Прополисът е добре да се използва при вирусни инфекции (херпес, грип, хепатит, енцефалит и др.).
 7. Въздейства върху антигена на хепатит В: използва се за лечение и за намаляване на усложненията след това опасно заболяване и като лечение и профилактика срещу последствията.
 8. Притежава антитоксични свойства, прилага се при различни натравяния, заболявания и интоксикация за организма. В този случай, прополисът изпълнява редица функции.
 9. Продуктът е отлично обезболяващо средство. Ето някои мнения на различни изследователи:

– според едни, тези свойства са по-добре изразени в спиртните разтвори, според други – само във водните

– едни изследователи твърдят, че прополисът е 50 пъти по-силен от новокаина, а други – само 5-10 пъти

– не можем да определим колко точно се увеличава действието на новокаина и другите обезболяващи средства, но е ясно, че то се повишава няколкократно

– със сигурност, широко приложение намират обезболяващите свойства на прополиса в стоматологията, офталмологията и в лечението на изгаряния.

 1. Продуктът е добър в качеството си на местна упойка:

– в лечението на устната кухина, венците, зъбите (изплакване с прополис и наслагване на пластини от него)

– при увреждане на лигавицата на стомаха (при гастрити – вътрешно)

– при отити (възпаления на ухото – под формата на капки от спиртен или воден разтвори)

– при лечението на рани, изгаряния, измръзвания (под формата на компреси от твърд прополис или навлажнени кърпички върху засегнатото място)

– при наранявания и изгаряния на очите (капки само от воден разтвор (задължително условие)

Отбелязва се, че обезболяващият ефект се появява 5-10 минути след употребата на прополиса и продължава от 45 минути до 2 часа.

 1. Има информация за прилагането на прополис в лечението на инсулти и инфаркти. Употребата му вътрешно, под формата на воден разтвор, намалява увреждането на сърдечния мускул, което се потвърждава с ЕКГ. Трябва да споменем, че прополисът притежава уникалната способност да възстановява бързо увредените тъкани, при това, без образуването на груби и обезобразяващи белези. Ако остане белег, то той е съвсем малък и незабележим.
 2. Същото това свойство се използва в козметиката и лечението на външни наранявания: рани, изгаряния, измръзвания, следоперационни шевове, фурункулоза, акне по лицето.
 3. Прополисът укрепва стените на капилярите при кървене на носа и венците, при порязвания и рани, при леки охлузвания и натъртвания
 4. Продуктът повишава естествената пропускливост на кожата, увеличава проникването на лекарствени средства през нея върху увреденото място. Прополисът може да се използва едновременно с други медикаменти за засилване на тяхното действие.
 5. Лекува абсцеси и нагноявания, ускорява процеса на резорбция като заедно с това повишава кръвоснабдяването на даденото място. Ако прибавим и антибактериалното, обезболяващото и останалите свойства на прополиса, то на всички ни е ясна уникалността на този продукт.
 6. Регулира съсирването на кръвта. Използва се в лечението на и за профилактика срещу усложнения след инсулти и инфаркти, при лечението на разширени вени, защото при тези състояния, съсирването на кръвта често е повишено, а това е опасно.

Съсирването на кръвта се увеличава с напредването на възрастта, в процеса на стареене, затова употребата на прополис като превантивна мярка от хора над 55 години е много подходяща.

След раждане, продуктът не само повишава или понижава съсирването на кръвта. Той прави тези процеси по-хармонични, т.е. там, където е необходимо – го повишава, а където не – понижава. Както всички пчелни продукти, и този работи в хармония с организма.

 1. Прополисът намалява сърбежа при псориазис и други кожни увреждания, след ухапвания от насекоми, сърбеж и болка след изгаряния, при гъбични заболявания на краката.
 2. Продуктът помага в борбата с псориазиса, използва се широко за лечението на това състояние.
 3. Прополисът стимулира регенерацията (зарастването) на нормалната тъкан, нейното самовъзстановяване. Помага за възстановяването на целостта на лигавиците, покриващи много органи. Предотвратява образуването на груби белези след различни наранявания, било то рани, изгаряния, измръзвания, следоперативни шевове. Също за лечение на труднозарастващи рани.
 4. Допринася за възстановяването на нормалната яснота на лещата на окото (при перде). За профилактика и лечение на катаракта в начален етап, трябва да капете по 2-4 пъти дневно по 1 капка воден разтвор във всяко око за период от 6 месеца, а понякога и 1 г. От вече появилото се перде не можете да се избавите, затова е добре да вземете превантивни мерки.
 5. Прополисът помага за приспособяването на очите към тъмнина. Използването на воден разтвор за тази цел, прави процеса по-бърз и по-лесен.
 6. Възстановява еластичността, гъвкавостта и здравината на съединителната тъкан, междухрущялните влакна, междуставните повърхности. Това е важно за спортистите, старите хора, след травми и за растежа на децата за пълноценното развитие на тъканите.
 7. Прополисът притежава уникални противотуморни и антиоксидантни свойства. Участва в локализирането на туморите, пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, в контрола на процесите на развитието на клетките като цяло, по-точно, в стабилизирането на размножаването на клетките в организма ни. Този процес, с напредването на възрастта не се контролира и се появяват тумори. Затова, на хората след 50-годишна възраст, горещо се препоръчва по-чест прием на прополис вътрешно. Можете да използвате воден разтвор от продукта в продължение на 5 години без прекъсване. Съществуват данни за излекуването на начални стадии на онкологични заболявания, както и за подобряване на състоянието и намаляване на болката в напреднали стадии.
 8. Има информация за употребата на прополис в лечението на заболявания на ендокринната система, стабилизира процесите и хармонизира работата на всички жлези с вътрешна секреция. Използвал се е като заместител на преднизолона. Трябва да се отбележи, че потиска работата на задстомашната жлеза, понижава захарта в кръвта, което означава, че трябва да се внимава с продукта при наличие на захарен диабет, особено, когато, не е възможно да се стабилизира нивото на кръвната захар и често се стига до кома.
 9. Продуктът притежава механизъм за стабилизиране на клетъчните мембрани (в частност, влияе върху чернодробните клетки не по-лошо от „Есенциале“, възстановява тяхната работа и подобрява съотношението на албумини и глобулини в кръвта, с което допринася за биохимичното пречистване на кръвта.
 10. В малки количества и концентрации, прополисът увеличава моториката и секреторната функция на стомаха и червата. Използва се при хроничен запек, колити, гастрити и др.
 11. Големите дози активизират дейността на червата (при диария).

Списък на основните заболявания, които подлежат на лечение с прополис: отити, стоматологични проблеми, урологични, хирургични, детски заболявания, туберкулозни процеси, офталмологични и гинекологични болести, заболявания на мъжките полови органи, простуда, нарушена функция на стомашно-чревния тракт, сърдечни болки, проблеми на белите дробове и дихателната система. Прополисът се използва и при проблеми с ендокринната система – подобрява функционирането на всички жлези с вътрешна секреция;  регулира нивата на кръвна захар; подобрява чернодробната функция, допринася за пречистването на кръвта; използва се при колит, хроничен запек и гастрит.

Много нисък процент от хората имат вродена алергия към прополис и тя се предава по наследство.

Според изследване от август 2010 г., публикувано в Phytotherapy Research, прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти. Ефектът се постига чрез активиране на Тол-подобни рецептори TLR-2 и TLR-4 – мембранни белтъци и рецептори по повърхността на някои клетки, които разпознават чужди за тялото частици и предават правилните сигнали за тяхното местонахождение и структура към имунната система. Това предизвиква синтезирането на провъзпалителните цитокини като интерлевкин 1 – IL-1.

Тяхната функция е да ускорят диапедезата – преминаването на бели кръвни клетки като макрофагите или „стражите на кръвта“ през стените на кръвоносните съдове към тъканите, където има налична инвазия на чужди тела, започнала инфекция или тъкнна повреда. Макар тази каскадна реакция да протича като част от нормалния имунен отговор, тя може да се окаже твърде бавна срещу някои вируси и да не успее да ги спре навреме, което води до развитието на вирусни заболявания като грип. Приемът на прополис би ускорил времето за реакция на имунната система, давайки и шанс да защити организма преди вируса да е взел надмощие. Активизира защитните сили на организма – флавоноидите в прополиса стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%!

ПРОПОЛИС НА КАПСУЛИ

ЗА-ИМУННА-СИСТЕМА-КАПСУЛИ-С-ПРОПОЛИС21

Основен, ако не и единствен път за оцеляването на човека остават разширяването и най-вече възстановяването на собствените му защитни и съпротивителни сили, както и адаптивните му възможности. Няма по-добро средство за тази цел от прилагането на биоактивни хранителни добавки и водене на природосъобразен начин на живот без всякакви излишества.

За производството на капсулите се използва 100% натурален прополис, така, както е събран от пчелните кошери, пречистен технологично от допълнителни механични и биологични примеси като восък, дървесина, части от пчели и други замърсявания.

Пречистените цели парченца прополис, каквито са в естественото си състояние, са потопени в шафраново олио и са херметически затворени и защитени в меки капсули от рожков.

Лесен за приемане. Не се цапате, не приготвяте сами разтвор, не измервате количества. Просто приемате 1 капсула всеки ден.

Съдържанието в 1 капсула пречистен прополис се равнява на 5 пъти количеството обикновен прополис.

Хората, които го приемат редовно, рядко страдат от настинки и развиват естествен имунитет към най-често срещаните вируси.

ПЧЕЛНИЯТ ПОЛЕН – НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА

Цветният прашец или полен е фин прах, съставен от микроскопични гаметофити (поленови зърна), от които се развиват мъжките гамети на семенните растения. Твърдата обвивка на поленовите зърна предпазва намиращите се във вътрешността им гамети по време на тяхното пренасяне от тичинките до плодника при процеса на опрашване. Цветният прашец е вторият по значение продукт за пчелните семейства след нектара, който те събират. Той е основен източник на белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални соли, което го прави жизненоважен продукт за пчелите.

От средата на миналия век вниманието на много научни специалнисти е привлечено от магическата сила на цветния прашец. Причината е, че той е основната белтъчна храна за пчелните семейства, а напоследък се използва все по – широко в медицината като профилактично и лечебно средство. От дълбока древност цветният прашец е представлявал интерес за представители на елинската и римската философски школи (Хипократ, Вегилий и др.). Те установяват, че в него се съдържат вещества, които забавят стареенето.

Проведените през втората половина на 20 век задълбочени научни изследвания доказват превъзходните хранителни и лечебни качества на този природен продукт. Благодарение на тези изследвания в цветния прашец са открити над 200 органични вещества и техни съединения (минерални вещества, въглехидрати, белтъци, мазнини и т.н.), хормони, ензими, които помагат да израсне и да се поддържа един здрав организъм. Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

pcelinji-polen

Химичен състав на полена

В състава на цветния прашец влизат предимно вода, захари, протеини, аминокиселини и минерални вещества.

Съдържанието на витамини също е богато – налични са витамините от група B– 1, 2, 6, 12, аскорбинова киселина (витамин C), витамини D, E, H, фолиева киселина и др.

Любопитен факт, който доказва полезността му е, че само в 1 чаена лъжичка цветен прашец се съдържа голяма част от количеството за всяка от осемте незаменими аминокиселини, определено като дневна нужда. Изключение прави само аминокиселината метионин, която се съдържа в много малко количество в цветния прашец. Съдържат се и някои други аминокиселини – цистеин, хистидин, глутаминова киселина и т.н.

Билогично действие

Биологичното действие на цветния прашец зависи от вида на растението, от което пчелите са го събирали. Например прашецът от семейство Върбови съдържа голямо количество аскорбинова киселина. За прашеца от мак, вишна и круша е характерно високо съдържание на флавони, които притежават спазмолитично и радиопротективно действие.

В цветния прашец на синчеца е установено високо съдържание на левкоантоциани, които се характеризират с капиляроукрепващо и противовъзпалително действие. Влияят върху синтеза на жлъчни киселини и подпомагат работата на бъбреците.

ЗА-НАПЪЛНЯВАНЕ-КАПСУЛИ-С-ПОЛЕН1

В прашеца от малина и някои други видове се съдържат тритерпенови киселини, които имат противовъзпалително, кардиотонично и антисклеротично действие.

Пчелният прашец има благотворно влияние върху човешкия организъм. Той стимулира растежа на органите и тъканите, възстановява функциите на чернодробната тъкан, понижава съсирването на кръвта, намалява холестерола, подобрява функциите на сърдечно – съдовата система, нормализира кръвното налягане, намалява нивото на кръвната захар.

Лечение с пчелен прашец се препоръчва при хроничени гастродуоденити, хепатит, простатит, BPH, неврози, депресия, неврастения, хроничен алкохолизъм, липса на апетит.

По време на епидемии от грип и настинки приемането на пчелен прашец е препоръчително за стимулиране на имунната система.

Доказано е, че пчелният пращец подобрява паметта, зрението, подобрява състоянието на кожата и я подмладява. Изключително добре влияе на храносмилателния процес и подобрява апетита.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

След закупуване на цветен прашец, той трябва да се съхранява добре затворен, в стъклени опаковки и в хладилник.

За възрастни лечебната доза прашец в натурален вид е 30 – 40г, а профилактичната – 15 – 20. За деца от 6 до 12 години дозата е 10г, а от 3 до 5 години – 5г.

Приема в посочената дневна доза вътрешно 3 пъти, 1 – 2 часа преди ядене. Прашецът трябва да се сдъвква добре или да бъде предварително смлян. Приема се с малко количество вода или в комбинация с пчелен мед в съотношение 1:1 или 1:2. В тези случаи се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.

Цветният прашец трябва да се приема редовно, като е правилно да се провеждат два тримесечни курса на лечение. Първият – от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият – от началото на лятото до есента.

Употребата на цветен прашец не води до странични реакции и явления на предозиране, но не трябва да се приемат повече от 50 – 100г дневно.

В продуктите на Natural.BG се съдържат 100 % естествени съставки, които са с изключително качество, постигнато с опитен екип от най- добрите експерти в областта на био производството на натурални хранителни добавки. 

ПОЛЕН ПРОПОЛИС

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *