Пчелното млечице е отлично средство за здравето на кожата. То увеличава съдържанието на влага, което спомага за лечението на сухата кожа. Участници в едно проучване са имали повишение върху индекса на хидратация от 28,8% до 60,4% само след 21 дни нанасяне на крем с пчелно млечице.

То е известно и с това, че регенерира клетките и тъканите и успешно лекува дерматит. Съдържа витамини B1, B2, B3, B5, B6, антиоксиданти и хранителни вещества като флавоноиди, нуклеинова киселина, ензими, които подновяват кожата. Ненаситените мастни киселини в пчелното млечице увеличават производството на колаген.

Химичен състав на пчелното млечице

Основните компоненти на пчелно млечице са протеини, липиди, въглехидрати и минерали. Освен тях пчелното млечице съдържа много витамин С, витамини от групата на В, както и 18 аминокиселини, явяващи се като естествени антибиотици. В допълнение, пчелното млечице съдържа микроелементи като калий, фосфор, желязо, калций, ензими и хормони като естроген, прогестерон и тестостерон. Всички тези вещества придават изключително висока хранителна и лечебна стойност на пчелното млечице. Проучвания, проведени върху пчелари, са показали, че приятелите на пчелите имат много по-дълга продължителност на живота, отколкото населението като цяло. Например процентът на заболели от рак при пчеларите е с цели 20% по-нисък от този при хората с други професии. Пчелното млечице е гъста белезникава течност с характерна миризма и възкисел вкус. Съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини от групата В, всички аминокиселини, на които всъщност се дължи голямата му биологична активност.

Свързано изображение

То може да се бори с кожни възпаления като екзема и акне, тъй като притежава противовъзпалителни свойства, които изчистват бактериите и подобряват външния вид на кожата. За целта може да нанесете от него върху засегнатите зони, като престоите така 20 минути. Същата процедура може да повторите и за лечение на тъмните кръгове под очите.

Освен като отличен продукт за кожа, пчелното млечице се слави и с изключителните си ползи за косата. Белтъчините и витамините, които то съдържа, увеличават растежа ѝ. Пчелното млечице може да се смеси с кокосово масло и готовата смес да се нанесе върху косата за около 20 минути. След това тя трябва да се измие с хладка вода и шампоан. Пчелното млечице помага и при пърхот и прави косата блестяща и мека.

След менопауза при жените се наблюдава ниско количество естроген, което води до окапване на косата. Пчелното млечице балансира хормоните и стимулира тяхното производство.

Активното вещество на този крем е пчелното млечице – натурален продукт с множество подхранващи принципи с уникално качество: в малък обем се съдържат много биологични концентрати, богат е на протеинови вещества, липиди, въглехидрати и витамини. Тези активни вещества влияят върху циркулацията на кръвта в кожата, задържат водата в тъканите, регенерират клетките, придават еластичност и намаляват бръчките.

Кремът с пчелно млечице има невероятен ефект върху проблемната кожа. Успешно лекува акне и заличава белезите от него в рамките на няколко седмици. Тенът на кожата става здрав и равномерен. Стимулира производството на колаген и защитава кожата от вредните слънчеви лъчи. Заличава петна и белези причинени от слънце и бременност.

Резултат с изображение за крем с пчелно млечице

 

 

Резултат с изображение за крем с пчелно млечице

То намира приложение и към диетата за отслабване заради ниското си съдържание на калории. Въпреки че не влияе пряко върху теглото, то може да увеличи енергийните ви нива, да повиши метаболизма, а това води до повече изразходване на енергия и съответно до загуба на тегло. Лецитинът, който е един от компонентите на пчелното млечице, понижава холестерола, подобрява чернодробната функция и стимулира здравословното храносмилане. 

Все пак хората, които имат алергия към пчелите, трябва да избягват използването на пчелното млечице.