Здраве

СПИРУЛИНА – ЧУДОТВОРНОТО ВОДОРАСЛО ДАРЯВАЩО ВЕЧНА МЛАДОСТ

Спирулината представлява едноклетъчни синьо-зелени водорасли, които са признати за едни от най-големите източници на белтъчини. Смята се, че именно от тях се е зародил живота на земята преди три и половина милиарда години. Водораслите са в основата на живота на над милион биологични видове, сред които е и човека.

Над 20% от кислорода на планетата се дължи на водораслите. Повече от 1000 години хората използват водораслите като храна и лек на редица болести.

Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Тя е мощна алкализираща храна с доказано профилактично действие при хипогликемия, анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система, хронична умора, както и за намаляване на наднорменото тегло. Маите и ацтеките приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането й и в други страни.

Богатото и пълноценно хранително съдържание на спирулината осигурява много жизнено необходими съставки, които липсват на всекидневната ни трапеза. Спирулината дава на спортистите богат запас от енергия, полезна е за хората с проблеми в храносмилането, асимилацията и отделянето. Помага на страдащи от диабет, стрес и депресия, подобрява имунитета, укрепва всички органи и системи.

Спирулината е особено богата на протеини, витамини и минерали. Съдържа особено много лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин – важни (незаменими) аминокиселини, които могат да бъдат набавени само с храната. Също така е богат източник на витамин B12. Има значително по-високо съдържание на желязо от спанака, както и значително по-високо съдържание на бета-каротен от моркова. Цялостният комплекс от нутриенти е превъзходен за възстановяване след тежко боледуване или тежко физическо натоварване, при следкръвоизливни анемии, недобро развитие при децата и разнородни проблеми на напредналата възраст. Освен това, поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема.

img1301503565

Да сравним спирулината с други здравословни храни:

– има концентрирана хранителна стойност, лесно смилаема е и е мощен източник на антиоксиданти. Според ORAC ска̀лата (тази ска̀ла е международно понятие за измерване на съдържанието на антиоксиданти в различни храни и хранителни съставки) спирулината съдържа 4 пъти повече антиоксиданти в сравнение с боровинката. Освен това е богата на желязо, магнезий и други важни микроелементи като желязото в спирулината се абсорбира много по-добре, отколкото от обичайните добавки, съдържащи желязо. Спирулина има много богато съдържание на витамин В12, което заедно с факта, че съдържа много високо усвоимо желязо, я прави незаменима храна за вегетарианците.

-Високата концентрация на протеини и желязо я прави идеална храна по време на бременност, при анемия, след операция или по всяко време когато имунната система се нуждае от подкрепа. Всеки 10 грама спирулина доставят 70% от минималната дневна доза желязо и около три до четири пъти от минималните дневни дози витамин A (под формата на бета-каротин), вит.B – комплекс, вит. Д и вит. K.

– Спирулина има изключително високо съдържание на калций – повече от 26 пъти в сравнение с млякото, което я прави отлична храна за деца, възрастни хора и по време на бременност.

-Около 60% от сухото тегло на спирулина са протеини, които са от съществено значение за растежа и регенерацията на клетките. Това водорасло е един чудесен заместител на мазните и богати на холестерол месни и млечни продукти.

Спирулина е богата на гама-линоленова киселина (GLA) – съединение открито в майчиното мляко и едно от най-мощните противовъзпалителни съединения в природата. За това съединение се знае и че облекчава симптомите на предменструалния синдром при жените.

Друга здравословна полза от спирулина е, че тя стимулира полезните чревни бифидобактерии и Lactobacillus в храносмилателния тракт, като така подпомага нормалното храносмилане и правилното функциониране на червата. Добрата чревна микрофлора е в основата на доброто здраве и подпомага усвояването на хранителните вещества от храната, която консумираме и освен това помага за предпазване от инфекции. Спирулината е добро средство и срещу запек.

Спирулина – увеличава издръжливостта и имунитета. С високото си съдържание на протеини помага за изграждане на мускулна маса при спортуващи хора и освен това увеличава изгарянето на мазнини по време на тренировки. В същото време приемът на водораслото може да ограничи чувството на глад. По този начин ефективно съдейства за поддържане на идеално телесно тегло.

Освен бета-каротин, спирулина съдържа други важни за човешкия организъм микроелементи като желязо, манган, цинк, мед, селен, и хром. Тези вещества помагат в борбата със свободните радикали, които се образуват в организма от замърсяването на околната среда, вредния начин на хранене, стреса и други фактори. Чрез премахването на свободните радикали, тези важни компоненти в спирулината помагат на имунната система да се бори с клетъчната дегенерация и раковите заболявания.

Спирулината е най-пълноценна и балансирана храна за целия организъм. Употребя се като храна или добавка.

Представяме ви десет причини, които ще ви накарат да използвате спирулината, като неразделна част от вашето хранене:

10274143_435198326672287_5934769552793990282_n

  1. Спирулина е изключително богата на хранителни вещества: Счита се за една от най-питателните храни на земята.

Една супена лъжица (7 грама) от сушена и прахообразна спирулина съдържа:
– Протеин – 4гр.
– Витамин В1 (Тиамин)- 11% от препоръчителен дневен прием
– Витамин В2 (Рибофлавин)- 15% от препоръчителен дневен прием
– Витамин В3 (Ниацин)- 4% от препоръчителен дневен прием
– Мед – 21% от препоръчителен дневен прием
– Желязо – 11% от препоръчителен дневен прием
– Прилични количества магнезий и калий, както и малки количества от почти всеки хранителен елемент, от който се нуждаем.

  1. Спирулина притежава силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Окислителното увреждане може да навреди на Вашето ДНК и клетки. Спирулина е фантастичен източник на антиоксиданти, които могат да предпазят от бъдещо увреждане. Фикоцианин е основната активна съставка на спирулина. Той може да се бори със свободните радикали и да инхибира продукцията на възпалителни сигнални молекули, предлагайки впечатляващо антиоксидантно и противовъзпалително действие.
  2. Спирулина може да намали нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Проучванията показват, че спирулина може да понижи така наречения „лош холестерол“ и триглицеридите, а понякога може да повиши HDL („добрия холестерол“). В направено проучване сред 25 човека с диабет тип 2, дневният прием на 2гр. спирулина значително подобрява стойностите на горепосочените маркери. Друго изследване, извършено при хора с висок холестерол, е установено, че дневният прием на 1гр. спирулина намалява триглицеридите с 16.3% и LDL холестерола с 10.1%. Няколко други изследвания са показали по-благоприятен ефект, но при по-висока доза между 4.5-8гр. спирулина на ден.
  3. Благодарение на Спирулина, LDL холестеролът не се окислява. Мастните структури в организма може да бъдат окислени – така нар. „липидна пероксидация“, която задвижва развитието на редица заболявания. Антиоксидантите в Спирулина могат да предотвратят това да се случи. Това е доказано в множество научни изследвания- и с хора,и с животни. В проучване на 37 човека с диабет тип 2, 8гр.спирулина на ден значително намалява маркерите, свързани с окислителното увреждане. Забелязват се и повишени нива на антиоксидантни ензими в кръвта.
  4. Спирулина има противоракови свойства, особено срещу рака на устната лигавица. Тези нейни свойства действат особено срещу тип предракова лезия, наричана ОСФ (орална субмукозна фиброза). Едно проучване разглежда ефектите на спирулина при 87 души в Индия с предракови лезии. След употребата на 1гр. дневно в рамките на година, при 45% от групата, употребила спирулина, се наблюдава пълна регресия на лезиите в устата, в сравнение със само 7% при контролната група. При прекратяване приема на спирулина, още на следващата година при повече от половината положително отговорили на проучването, са се появили същите лезии.
  5. Проучванията показват, че Спирулина може да намали кръвното налягане. Високото кръвно налягане е важен двигател на много смъртоносни болести- това включва инфаркти, инсулти и бъбречни заболявания. Едно проучване показва, че приемът на по-висока доза спирулина може да доведе до ниски нива на кръвното налягане- получава се задвижване на производството на азотен оксид- сигнализираща молекула, която помага на кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват.
  6. Спирулина подобрява симптомите на алергичен ринит. Той се характеризира с възпаление на носната лигавица. Предизвиква се от алергени от околната среда, такива като цветен прашец, животински косми или дори от пшеничен прах. Добавките, съдържащи спирулина са с доказан ефект срещу алергичен ринит, намалявайки множество от симптомите му. В едно проучване, включващо 127 души с алергичен ринит е доказано, че при прием на 2гр. спирулина дневно, симптомите, включващи хрема, кихане, запушване на носа и сърбеж, са драстично намалели.
  7. Спирулина може да бъде ефективна срещу анемия. Има различни форми на анемия. Най-разпространените се характеризират с намаляването на хемоглобина или червените кръвни клетки в кръвта. Анемията е често срещан проблем при възрастните хора, който води до продължително чувство на умора и слабост. В проучване, включващо 40 възрастни човека с анамнеза за анемия, приемът на добавки с активна съставка Спирулина, води до увеличаване на съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки. Имунната функция също се подобрява.
  8. Спирулина може да подобри мускулната сила и издръжливост. Окислителното увреждане, което може да е причинено от множество упражнения, би довело до мускулна умора. Някои растителни храни имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на спортистите и физически активните хора да намалят тези щети. Няколко проучвания показват, че Спирулина може да е полезна за подобряването на мускулната сила и издръжливост.
  9. Спирулина е идеална храна за забавяне процесите на стареене. Много хора вече са наясно какви ползи могат да имат хранителните добавки против състаряването на населението. Известно е, че антиоксидантните витамини С, Е и бета каротен атакуват свободните радикали, които се намират в тялото и увреждат клетките и органите и увеличават ефекта от остаряването и риска от рак. Противосъстаряващите храни като Спирулина са идеални за по-възрастните хора, които не се хранят по много, по подходящ начин или не могат да абсорбират достатъчно хранителни вещества.

СПИРУЛИНАТА Е СУПЕРХРАНА. Най-добре е на закуска, като смути или с цитрусов прясно изцеден сок. Можете да приемате спирулина веднъж или два пъти на ден, най-добре е на закуска. Ако спите леко, избягвайте спирулината вечер.

СПИРУЛИНА Е ИЗТОЧНИК НА ЖИЗНЕНОСТ И ЕНЕРГИЯ!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *