Грижа за кожата

УНИКАЛНИТЕ СВОЙСТВА НА ПЕПТИДИТЕ, КОИТО ПРОМЕНИХА КОЗМЕТИКАТА

Козметиката на бъдещето се приближава до медицината все по-бързо и по-бързо. Тя съчетава в себе си едновременно свойствата на козметичните и на лекарствените продукти. Основната задача на лекарската козметика е откриването на различни начини за въздействие върху кожата, способни да забавят процеса на нейното стареене. На всякаква възраст имаме възможността да започнем профилактика срещу стареене, но най-добре би било това да се предприеме на 25-30 години.

Едно от съвременните и перспективни направления в изучаването на отделните аспекти на стареене е теорията на пептидната биорегулация.

Уникалните технологии за получаване на пептиди, защитени с патент от РФ, позволяват да се премине към създаването на едно ново поколение козметични продукти, съдържащи синтезирани физиологично-активни вещества, които влияят непосредствено върху клетките на кожата и възстановяват процесите на клетъчния метаболизъм в тях.

Какво са пептидите и как действат?

Пептидите са молекули, които възникват от свързването на две или повече аминокиселини, свързани чрез връзки, наречени пептидни, от където идва и наименованието им. В зависимост от броя на свързаните аминокиселини, пептидите се делят на олигопептиди (по-малко от 15 връзки), полипетиди (между 15 и 50 връзки) и протеини (повече от 50 връзки). Те имат разнообразни функции – антибиотични, хормонални или на невротрансмитери. След 30-годишна и особено след 40-годишна възраст кожата спира да работи така активно, възстановяването й се забавя, колагенът и еластинът се разграждат, а фибробластите губят силата си. Тогава започват да се появяват бръчките и именно пептидите са тези, които могат да помогнат на кожата да произведе отново веществата, от които се нуждае, за да бъде стегната и млада. Едно от предимствата на пептидите е, че са по-малки от останалите молекули и проникват по-лесно в кожата, възприемат се по-лесно и й помагат да се възстанови.

Пептидите са способни да възстановяват метаболизма в клетките на кожата и да го поддържат на оптимално равнище. Ефективността от действието на пептидите е демонстрирана на базата на множество експериментални и клинични изследвания.

Пептидите, влизащи в състава на кремовете са толкова малки, че проникват и в най-дълбоките слоеве на кожата. Те се състоят от уникална верига аминокиселини, които играят ролята на „информационни носители“: прониквайки в клетките на кожата, пептидите стимулират синтеза на необходимото количество активни вещества в нужния биологичен ритъм, в зависимост от индивидуалните особености на организма. По този начин предават необходимата информация на клетките.

Силните UV-лъчи, свободните радикали, неблагоприятните влияния, предизвикани от атмосферните замърсявания и действието на агресивните миещи препарати понижават защитните функции на кожата. Поради стреса, продължителната преумора, страничните емоционални и физически натоварвания функцията на имунната система на кожата също намалява. Освен това, защитата на кожата отслабва и с напредване на възрастта. Постепенно, с течение на времето, по лицето започват да се забелязват признаците на остаряване, които биха могли да изпреварят стареенето на вътрешните органи, или обратното, да се забавят. 

Всеки пептид с действието си…

Пептидите са верига от две или повече аминокиселини, които са съставна част на протеините. Пептидите са с различна дължина на аминокиселинната врига и молекулярната им композиция определя въздействието им върху кожата.

Пептидите, използвани при грижа за кожата, са тези, които общуват с клетките на кожата и ги карат да работят по определен начин, като например да произвеждат повече колаген или да удебеляват кожния слой. Те са в състояние синтетично да влязат в кожните клетки и да останат цели. Поради това, възможността за бъдещо развитие на нови пептиди е много обещаваща.

Проучванията показват, че тетра- и пентапептидите действат като своеобразен химически посланик в тялото и имат способността да увеличават производството на колаген А от кожата. Протеинът е основен в поддържането на добрия тен и стегнат вид на кожата.

 Има четири важни пептида при грижата за кожата:

 Ацетил Хексапептид /Аргилерин/, Палмитоил Пентапептид, Палмитоил Олигопептид, Меден пептид.

Пептидите действат по 3 различни начина, за да се подобрят качествата на епидермиса, да се намалят бръчките и най-накрая да се придаде на кожата младежки вид:

С остаряването колагенът се унищожава без да се регенерира, което води до поява на бръчки и дехидратиране. Предлагайки пептиди на кожата, ние напомняме на нашия организъм, че собствените му пептиди са изчезнали или са намалели и той трябва да увеличи своите пептиди, за да се регенерира колагенът.

Заради ниското си молекулно тегло, пептидите преминават сравнително лесно през основната защитна мембрана на епидермиса, кератиновият слой. От момента, в който медни йони са полепнали по повърхността им, те се пренасят в дълбоките слоеве на епидермиса, където предизвикват увеличено производство на колаген. Освен това, те притежават отлични антиоксидантни и лечебни свойства. Те са абсолютно необходими за регенерацията на кожата

Някои пептиди могат да блокират преминаването на сигнали. Основният пептид от тази категория е (Аргирелин-Невропептид), чието действие е подобно на Ботокс и познатите резултати от действието му.

Предимства на Пептидите :

  • Увеличават производството на колаген
  • Регулират разпадането на колаген
  • Съдействат на антиоксидантни ензими
  • Подобряват възстановяването на клетките
  • Изравняват пигментацията
  • Предлагат защита от микроби

На кратко: Карат клетките да произвеждат колаген. Според дерматолога Дайан Бърсън от Ню Йорк: „Тези пептиди стимулират клетките, които произвеждат колаген, а той от своя страна подпомага възстановяването на структурата на кожата и следователно помага за изглаждането на бръчките.“

Ботокс–ефектът на пептидите (хексапептиди)

Ацетил хексапептид-3 (Аргилерин)

chemist

В зависимост от дължината на веригата, която формират, функциите на пептидите се различават. Тетрапептидите например подобряват състоянието на деликатната зона около очите. Хексапептидите действат върху т. нар. динамични бръчки, като нежно отпускат мускулатурата. Такъв е Ацетил хексапептид-3 (Argireline)– съединение от шест естествени аминокиселини с резултат, близък до този на ботокса. След приложение върху кожата прониква в базалния слой на епидермиса затваряне, нервните окончания, където модулира мускулни контракции. Той се използва в козметиката против стареене.

Аргирелинът е научно откритие, направено в процеса на изучаването на биохимичните механизми, предотвратяващи стареенето. Това вещество е получено благодарение на две модерни технологии: комбинаторната химия и твърдофазния синтез на пептид.  Аргилеринът е синтетичен полипептид подобен на ботулиновия токсин или както е по-известен растителен ботокс, но за разлика от него е безопасен за използване и няма странични ефекти. Използва се в козметиката от висок клас като съставка която редуцира видимо дълбочината на бръчките посредством парализиране на мимическите мускули като механизмът на действие е аналогичен на Ботокс. Със изразените си анти оксидантни свойства предпазва от състаряване на кожата и появата на нови бръчки, предизвикани от повтарящите се лицеви движения. С козметични продукти, съдържащи Аргилерин се третират предимно зоните около очите и челото, където се появяват така наречените бръчки тип „пачи крак“. Използва се за направа на кремове и серуми за лице. Препоръчително е такава козметика да се използва след 40 годишна възраст.

Как действа Аргилеринът?

Аргирелинът е нетоксичен, въздейства на ниво нервно-мускулни синапси и предизвиква отпускане на мимическата мускулатура (миорелаксация), предотвратявайки образуването на бръчки. Освен това потиска прекомерното производство на катехоламини (стресови хормони), които способстват за образуването на бръчки и дребни мимически гънки на лицето. Доказано е, че потиска образуването на т.нар. SNARE комплекс и освобождаването на катехоламини. Възстановява и намалява появата на стрии. Благодарение на уникалната „plumping“ технология (технология на запълването) кожата става по-плътна, еластична и млада. Бръчиците видимо намаляват и се изглаждат още след първите ползвания. При редовна употреба на комплекса бръчките на лицето значително намаляват – малките бръчици изчезват, а дълбоките стават по-незабележими, като при това комплексът предотвратява появата на нови бръчки. Прилага се за мимически бръчки на челото, между веждите, „пачи крак“ и така нар. “ бар- код “ линии на устните.

20130704142348_911837

При проучвания на продукти за лице с този пептид, бръчките са с 30% по-плитки при хора, чиято кожа е третирана с крем, съдържащ ацетил хексапептид-3, всеки ден в рамките на 1 месец. Изводите: „Използването на подобен крем, определено няма да даде същите резултати, както ботокс-инжекцията, която е директно в мускула“, но ако се използва продукт, съдържащ хексапептид, това може да удължи положителния ефект от ботокса.“ Аргилеринът редуцира дълбочината на бръчките с до 30% само след месец употреба! Без съмнение, предимствата на козметичните продукти с такива съставки са многобройни, но най-вече няма болка, както при операциите или инжекциите.

 

През последните 3-4 години кремовете за лице, съдържащи този пептид – верига от 6 аминокиселини, наречен Ацетил хексапептид-3 (Argireline) – бяха настойчиво предлагани като локален мускулен релаксатор. Докато продуктите за грижа за кожата трудно достигат достатъчно дълбоко, за да имат ефект върху мускулите и нервите, тестовете предложиха хексапептидите и доказаха, че те имат способността да въздействат по начин, подобен на този на ботокс-инжекциите, като взаимодействат с невро-химическия сигнал между нервите и мускулите.

Природният биопептид Аргирелин е перфектната природна алтернатива на Ботокса. Козметиката с този уникален пептид е за хора, които желаят да премахнат признаците на стареещата кожа, но да не загубят максималната изразителност на лицето си. Тоз пептид има невероятни способности за „изцеление“ и възстановяване на умиращи клетки и тъкан. Предоставя на клетките дълголетие и жизненост със своите отлични антиоксидантни,  хидратиращи  и възстановяващи свойства.

Можем да избегнем преждевременното стареене!

„Instantly Ageless“ КРЕМ С МОМЕНТАЛЕН БОТОКС ЕФЕКТ

Instantly Ageless  е компактна, но мощтна алтернатива за да укрепите кожата си, засегната от свободните радикали, липсата на колаген и увреждането на околната среда. Кремът ефективно намалява видимите признаци на стареене, изравнява тена на кожата и намалява появата на бръчки.

Instantly Ageless  е технология, която  е в челните редици на продуктите против стареене на кожата.

 

HoMH96zWKis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *