Здравословно хранене

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Здравете приятели,

От днес стартираме серия от предложения с рецепти за здравословно хранене.

Ще направим това, подтикнати от желанието да бъдем максимално полезни и да промотираме правилното и здравословно хранене, защото качествената храна може да излекува и поддържа тялото ни здраво, силно и красиво, както от вътре, така и отвън.

И сега е моментът да си поговорим за Алкалните храни:

Алкалните храни са всички онези, които, консумирайки ги, помагат за поддържането на естествения pH баланс на тялото ни. Ефектът от това би бил загуба на излишно тегло, подобрено здравословно състояние на организма по много отношения и благоприятно влияние върху кожата, тъй като „алкалното“ хранене увеличава производството на колаген, което естествено подпомага борбата със стареенето. Или както казва авторката на книгата „Откровено здравословно“: „Когато тялото ви поддържа алкална среда, имате по-чиста кожа, по-добра концентрация и блестяща коса, не е ли това, което всички искаме, плюс загубата на излишно тегло!“

Важно е да се уточни, че тази диета може да повлияе върху pH-то на урината, но не и на кръвта.

Какво включва алкалната диета?

Алкалната диета е предимно вегетарианска. Храните, които следва да избягваме, са пакетираните и преработени храни, храни с високо съдържание на захар и сол, такива от животински произход като сирена, мляко и месо. „Киселите“ напитки са алкохолът, газираните напитки и кафето. Прекалено много кисели храни в менюто правят организма ни по-податлив на заболявания, включително туморни, летаргия, безсъние, сивкав тен на кожата, промени в настроението и стрес. Обработката на големи количества захар, глутен, млечни продукти и меса, най-вече червени, е трудоемко за организма. Именно затова ограничаването им води до освобождаване на тялото от киселинни натрупвания и положителна промяна.

Резултат с изображение за здраве и хранене

Храните, които се препоръчва да станат неизменна част от менюто ни, водещи до алкализация на организма, са зеленчуците, полезните мазнини, пълнозърнестите храни, бобови, ядки и плодове с ниско съдържание на фруктоза – лимони, лайм, грейпфрут, всякакви видове сушени плодове, ядки, зърнени храни като киноа, просо, ориз, бадемово и кокосово мляко, риба. Ако по някаква причина спазването на този режим ни затруднява, можем да се доверим на хранителни добавки с минерали. Но само след консултация с лекар.

Както навсякъде, тук също има парадокси: например всички цитрусови са разрешени, макар и да са с кисел вкус. По време на храносмилане, те дават алкална реакция. А млечните, тестените и месото предизвикват киселинна реакция.

Диетолозите съветват, че най-доброто съотношение между алкални и кисели храни е 70:30. Достигането до този идеален баланс обаче зависи само от нас.

Какви са ползите от алкалните храни за външния ни вид?

Приемът на алкални храни прави кожата ни да изглежда далеч по-млада и сияйна. Множеството проблеми като кожни възпаления, пъпки, екстремна сухота, екземи или псориазис може да са резултат от нивата на токсичност на червата и храносмилателната система. Затова след продължителното спазване на алкален режим на хранене кожата се изглажда, стимулира се производството на колаген, а екстремно сухите или пък твърде омазняващите се участъци се балансират. Диетата влияе много добре и на косата и ноктите заради стимулирането производството на колаген.

Свързано изображение

И след всичко написано до тук ние от НАТУРАЛ. БГ стартираме серия от статии с полезни и вкусни рецепти за закуска, обедно хранене и вечеря, полезни домашно направени сокове, шейкове и плодови десерти, които ще обогатят познанията Ви за здравословното хранене.

В опит да бъдем полезни, нашето най-голямо желание е децата ни да бъдат здрави, научавайки ги, че храната е първата стъпка към това.

Благодарим Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *