Натурална козметика

Чудодейното глухарче и неговите употреби

Фолклор и история

Глухарчето се споменава за първи път в китайски билкови справочници още през VII в., използвано е от арабските лекари през X и XI в., а в Европа се появява за първи път в Ortus Sanitatis от 1485 г.

Обичайното име на глухарчето очевидно е измислено от хирург от XV в., който сравнява формата на листата с лъвски зъб, или dens lionis.

На Запад коренът и листата са отделно лекарство, но китайците използват цялото растение, което наричат pu gong ying; то се използва като галактоге (средство, което предизвиква отделянето на кърма). Смята се, че глухарчето изчиства топлината и токсините от кръвта и се използва също при циреи и абсцеси.

Листата на глухарчето могат да се използват като зеленчукова салата, особено през пролетта. Коренът, когато е печен, може да се използва като заместител на кафето, а цветовете често се използват за направата на вино.

Ползи

Здраве на черния дроб

Билката глухарче е особено подходяща за детоксикация на черния дроб, за възстановяване на хидратацията и електролитния баланс. Коренът от глухарче съдържа горчиво съединение „тараксацин“, което повишава нивото на жлъчката, отделяна от жлъчния мехур, като помага на черния дроб да се детоксикира по-ефективно. Той е и диуретик, като подпомага черния дроб и бъбреците да изхвърлят излишната вода и отпадъците, подпомагайки организма при елиминирането на вредните токсини.

Установено е, че листата на глухарчето подпомагат здравословния липиден профил, като потискат натрупването на мазнини в черния дроб и намаляват инсулиновата резистентност. Този лист съдържа и антиоксиданти, които имат специфичен ефект срещу чернодробната токсичност.

Здраве на бъбреците

Добре познат диуретик, глухарчето подпомага бъбреците в изчистването на отпадъците, солта и излишната вода, като увеличава производството на урина. Това потиска микробния растеж в пикочната система и замества част от изгубения в процеса калий.

Храносмилане

Глухарчето подпомага детоксикацията и пречистване на храносмилателния тракт, особено от последиците от прекомерната консумация на мазни храни, кафе и лекарства по лекарско предписание. Може да се комбинира ефективно с бял трън – друга билка в подкрепа на храносмилането и черния дроб – за нежно извеждане на токсините от организма.

Известно като „горчив тоник“, глухарчето стимулира храносмилането и действа като леко слабително средство, което омекотява изпражненията и по този начин помага при запек. Горчивият вкус се дължи на минерала сяра, който е от съществено значение за синтеза на протеини, детоксикацията на черния дроб, ензимната активност, здравата кожа, коса и нокти. Коренът от глухарче подпомага и чревната флора, тъй като съдържа съставки като инулин, които действат като пребиотик – специализирани растителни фибри, които подпомагат растежа на полезните микроорганизми в червата.

Антиоксидант

Всяка част от растението глухарче е богата на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и ДНК от свободните радикали и забавят процеса на стареене на клетките. То е богато на витамин С и витамин А като бета-каротин и увеличава производството на супероксид дисмутаза (СОД) в черния дроб. Наличен както отвътре, така и извън клетъчните мембрани, СОД е една от основните вътрешни антиоксидантни защити на организма, която играе решаваща роля за намаляване на оксидативния стрес, свързан с атеросклерозата и други животозастрашаващи заболявания. Проучванията показват, че СОД може да играе решаваща роля за намаляване на вътрешното възпаление и намаляване на болката, свързана със заболявания като артрит.

Традиционна употреба

Това някогашно „лекарство за всички“ на билковата медицина за съжаление се смята за плевел от съвременните градинари. За щастие, скромното глухарче се завръща, като се възражда естественото лечение и билковата медицина като по-безопасна алтернатива на фармацевтичните си аналози.

Както листата, така и корените на глухарчето се използват от векове в традиционната медицина за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчката, бъбреците, слабо храносмилане и ревматизъм. Те се считат и за леко слабително средство, а листата традиционно се използват като диуретик.

Тоник за черния дроб или жлъчния мехур:

3 – 5 г корен от глухарче, приготвен като отвара, се приема 3 пъти дневно.

5 – 10 ml тинктура, приемана 3 пъти дневно.

Използва се като диуретик:

4 – 10 г изсушени листа от глухарче се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставят се да престоят 10 – 15 минути. След това се пие като чай, ако е необходимо, се подслажда.

Съставки

Листа: горчиви гликозиди, каротеноиди (включително лутеин и виолаксантин), терпеноиди, холин, калиеви соли, желязо и други минерали, витамини А, В, С, D (съдържанието на витамин А е по-високо от това на морковите).

Корен: горчиви гликозиди (тараксацин), танини, тритерпени (включително тараксол и таракстерол), фитостероли, летливи масла, холин, аспарагин, въглехидрати (включително инулин, до 40 % през есента, 2 % през пролетта; захари), пектин, фенолни киселини, витамини, калий.

Как да съхраняваме глухарче

Измийте глухарчето преди да го съхранявате и използвате. За да запазите реколтата си от глухарче свежа, съхранявайте я в найлонови торбички в хладилника или увита в леко навлажнена кърпа. Съхранявайте на хладно и сухо място.

Хранителните добавки трябва да се изхвърлят, когато това е препоръчано на опаковката.

Предпазни мерки

По принцип глухарчето се счита за безопасно в хранително-вкусовата промишленост и в медицината. Някои хора могат да имат алергични реакции към глухарче.

Всеки, който има алергия към амброзия, хризантема, невен, лайка, бял равнец или маргаритка, трябва да избягва глухарчето. А бременните, кърмачките или тези, които приемат лекарства по лекарско предписание, трябва да се посъветват с медицински специалист, преди да добавят нещо ново към диетата си.

Заключение

Въпреки многото си потенциални ползи, растенията и добавките от глухарче не трябва да се считат за заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот. 

Все пак, ако консумирате неговите зеленина, корени и цветове в цялостния им вид – в салати, печени ястия, гарнитури и закуски – този кореноплоден зеленчук представлява уникално, питателно допълнение към вашата диета.

Ако искате да приемате глухарче като добавка, може да опитате нашите два продукта БИОХЕРБА ГЛУХАРЧЕ КОРЕН, тинктура, 100 мл и БИОХЕРБА БЯЛ ТРЪН И ГЛУХАРЧЕ, Тинктура 50мл. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *