Фолклор и история
Глухарчето се споменава за първи път в китайски билкови справочници още през VII в., използвано е от арабските лекари през X и XI в., а в Европа се появява за първи път в Ortus Sanitatis от 1485 г.
Обичайното име на глухарчето очевидно е измислено от хирург от XV в., който сравнява формата на листата с лъвски зъб, или dens lionis.
На Запад коренът и листата са отделно лекарство, но китайците използват цялото растение, което наричат pu gong ying; то се използва като галактоге (средство, което предизвиква отделянето на кърма). Смята се, че глухарчето изчиства топлината и токсините от кръвта и се използва също при циреи и абсцеси.
Листата на глухарчето могат да се използват като зеленчукова салата, особено през пролетта. Коренът, когато е печен, може да се използва като заместител на кафето, а цветовете често се използват за направата на вино.
Ползи
![](https://natural.bg/wp-content/uploads/2022/11/ползи-на-глухарчето-1600x1067.jpg)
Здраве на черния дроб
Билката глухарче е особено подходяща за детоксикация на черния дроб, за възстановяване на хидратацията и електролитния баланс. Коренът от глухарче съдържа горчиво съединение „тараксацин“, което повишава нивото на жлъчката, отделяна от жлъчния мехур, като помага на черния дроб да се детоксикира по-ефективно. Той е и диуретик, като подпомага черния дроб и бъбреците да изхвърлят излишната вода и отпадъците, подпомагайки организма при елиминирането на вредните токсини.
Установено е, че листата на глухарчето подпомагат здравословния липиден профил, като потискат натрупването на мазнини в черния дроб и намаляват инсулиновата резистентност. Този лист съдържа и антиоксиданти, които имат специфичен ефект срещу чернодробната токсичност.
Здраве на бъбреците
Добре познат диуретик, глухарчето подпомага бъбреците в изчистването на отпадъците, солта и излишната вода, като увеличава производството на урина. Това потиска микробния растеж в пикочната система и замества част от изгубения в процеса калий.
Храносмилане
Глухарчето подпомага детоксикацията и пречистване на храносмилателния тракт, особено от последиците от прекомерната консумация на мазни храни, кафе и лекарства по лекарско предписание. Може да се комбинира ефективно с бял трън – друга билка в подкрепа на храносмилането и черния дроб – за нежно извеждане на токсините от организма.
Известно като „горчив тоник“, глухарчето стимулира храносмилането и действа като леко слабително средство, което омекотява изпражненията и по този начин помага при запек. Горчивият вкус се дължи на минерала сяра, който е от съществено значение за синтеза на протеини, детоксикацията на черния дроб, ензимната активност, здравата кожа, коса и нокти. Коренът от глухарче подпомага и чревната флора, тъй като съдържа съставки като инулин, които действат като пребиотик – специализирани растителни фибри, които подпомагат растежа на полезните микроорганизми в червата.
Антиоксидант
Всяка част от растението глухарче е богата на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и ДНК от свободните радикали и забавят процеса на стареене на клетките. То е богато на витамин С и витамин А като бета-каротин и увеличава производството на супероксид дисмутаза (СОД) в черния дроб. Наличен както отвътре, така и извън клетъчните мембрани, СОД е една от основните вътрешни антиоксидантни защити на организма, която играе решаваща роля за намаляване на оксидативния стрес, свързан с атеросклерозата и други животозастрашаващи заболявания. Проучванията показват, че СОД може да играе решаваща роля за намаляване на вътрешното възпаление и намаляване на болката, свързана със заболявания като артрит.
Традиционна употреба
![](https://natural.bg/wp-content/uploads/2022/11/традиционна_употреба_на_глухарчето.jpg)
Това някогашно „лекарство за всички“ на билковата медицина за съжаление се смята за плевел от съвременните градинари. За щастие, скромното глухарче се завръща, като се възражда естественото лечение и билковата медицина като по-безопасна алтернатива на фармацевтичните си аналози.
Както листата, така и корените на глухарчето се използват от векове в традиционната медицина за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчката, бъбреците, слабо храносмилане и ревматизъм. Те се считат и за леко слабително средство, а листата традиционно се използват като диуретик.
Тоник за черния дроб или жлъчния мехур:
3 – 5 г корен от глухарче, приготвен като отвара, се приема 3 пъти дневно.
5 – 10 ml тинктура, приемана 3 пъти дневно.
Използва се като диуретик:
4 – 10 г изсушени листа от глухарче се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставят се да престоят 10 – 15 минути. След това се пие като чай, ако е необходимо, се подслажда.
Съставки
Листа: горчиви гликозиди, каротеноиди (включително лутеин и виолаксантин), терпеноиди, холин, калиеви соли, желязо и други минерали, витамини А, В, С, D (съдържанието на витамин А е по-високо от това на морковите).
Корен: горчиви гликозиди (тараксацин), танини, тритерпени (включително тараксол и таракстерол), фитостероли, летливи масла, холин, аспарагин, въглехидрати (включително инулин, до 40 % през есента, 2 % през пролетта; захари), пектин, фенолни киселини, витамини, калий.
Как да съхраняваме глухарче
Измийте глухарчето преди да го съхранявате и използвате. За да запазите реколтата си от глухарче свежа, съхранявайте я в найлонови торбички в хладилника или увита в леко навлажнена кърпа. Съхранявайте на хладно и сухо място.
Хранителните добавки трябва да се изхвърлят, когато това е препоръчано на опаковката.
Предпазни мерки
По принцип глухарчето се счита за безопасно в хранително-вкусовата промишленост и в медицината. Някои хора могат да имат алергични реакции към глухарче.
Всеки, който има алергия към амброзия, хризантема, невен, лайка, бял равнец или маргаритка, трябва да избягва глухарчето. А бременните, кърмачките или тези, които приемат лекарства по лекарско предписание, трябва да се посъветват с медицински специалист, преди да добавят нещо ново към диетата си.
Заключение
Въпреки многото си потенциални ползи, растенията и добавките от глухарче не трябва да се считат за заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот.
Все пак, ако консумирате неговите зеленина, корени и цветове в цялостния им вид – в салати, печени ястия, гарнитури и закуски – този кореноплоден зеленчук представлява уникално, питателно допълнение към вашата диета.
Ако искате да приемате глухарче като добавка, може да опитате нашите два продукта БИОХЕРБА ГЛУХАРЧЕ КОРЕН, тинктура, 100 мл и БИОХЕРБА БЯЛ ТРЪН И ГЛУХАРЧЕ, Тинктура 50мл.