Здраве

11 ползи за здравето от консумацията на арония

Аронията е суперхрана, която стана популярна през последните години.

Всъщност аронията е една от малкото „суперхрани“, които произхождат от Северна Америка. Този вид плодове са една от най-мощните групи по отношение на съдържанието на антиоксиданти, което е една от причините те да са толкова търсени за кулинарни приложения, да не говорим за уникалния им вкус. Научно класифицирани в рода Aronia, съществуват около половин дузина различни видове, които обикновено присъстват в различни цветове, но най-често срещаният би бил Aronia melanocarpa.  

В тази статия е описано всичко, което трябва да знаете за хранителна стойност на аронията и ползите за здравето.

1. Предотвратява катаракта и подпомага по-доброто зрение

Аронията съдържа значителни количества каротини – едни от най-силните антиоксиданти. Каротините имат способността да минимизират оксидативния стрес в очите. След това предотвратява началото на ерозията на макулата и забавя или предотвратява развитието на катаракта.

2. Богатa на витамин С, повишава имунитета

Плодовете на аронията са богати на витамин С, който активира дейността на белите кръвни клетки и е ключов елемент за производството на колаген. Колагенът е от решаващо значение за увеличаването и възстановяването на нови тъкани, кръвоносни съдове, органи и клетки.

3. Предотвратява възрастовите признаци и подобрява здравето на кожата

Аронията може да помогне за подобряване на здравето и външния вид на кожата поради наличието на множество компоненти, които подпомагат това. Оксидативният стрес оказва влияние върху кожата, докато растем, и води до появата на бръчки, старчески петна и изключително силна поява на петна и белези.

Наличието на антиоксиданти в аронията предотвратява тези признаци, свързани с възрастта, а поради оцетното си свойство тези плодове могат ясно да изстискат кожата и да съкратят годините от външния ви вид!

4. Чудесен източник на калий и регулира кръвното налягане

Калият е хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно от храната си.

Това хранително вещество позволява да се поддържат електрическите градиенти в клетките на тялото ви и изпълнява различни важни функции. Аронията е богата на калий.

Няколко изследвания показват, че високата консумация на калий е свързана с понижаване на кръвното налягане, което е основен риск за инфаркти, инсулти и бъбречна недостатъчност. Това се дължи и на факта, че калият разширява кръвоносните съдове и може да облекчи напрежението в сърдечно-съдовата система.

5. Аронията има антибактериални свойства

Аронията е много популярна превантивна мярка по време на грипния сезон, тъй като се смята, че оказва незабавно въздействие върху обикновената грипна & бактериална инфекция в червата и дихателните пътища. Това е страхотна закуска, ако усещате настъпването на настинка.

6. Богатa на фибри, управлява и предотвратява диабета

Диетичните фибри в аронията се свързват с повишеното регулиране на инсулина, което помага за запазване на нивата на кръвната захар всеки ден и предотвратява повишаването и понижаването, което може да бъде толкова рисково за хората с диабет. Аронията не само се справя със заболяването, но и помага за предотвратяването му.

7. Аронията може да помогне за намаляване на теглото

Аронията е с ниско съдържание на калории и мазнини, но включва диетични фибри и богати хранителни вещества. Ако искате да се чувствате сити, а също и да останете здрави, без да имате твърде много в диетата си, аронията може да бъде страхотен диетичен полезен ресурс.

8. Аронията може да помогне при храносмилането

Аронията е много добър източник на диетични фибри. Плодовете се разтварят лесно в организма, а важните витамини се усвояват лесно от системата. А мастните киселини се разграждат бързо, което означава, че храносмилането ви е в ред и не само това, плодът ви предпазва от стомашно-чревни проблеми, като редовно почиства червата.

9. Аронията има антиоксидантен капацитет

В този 1 вид плод има десетки различни антиоксиданти! Oт кверцетин, епикатехин, кафеена киселина и малвидин до лутеин, зеаксантин и каротин, аронията осигурява голямо количество антиоксидантна защита, която може да повиши общото ви здраве чрез елиминиране на свободните радикали за кръвта, порите и кожата, очите, органите и тъканите. Мощната активност на антоцианините и флавоноидите е една от най-забележителните и специфични способности на този остър на вкус плод.

10. Аронията може да помогне за предотвратяване на рака

Доказано е, че съдържанието на антоцианини в аронията е свързано пряко с намаляването на случаите на рак на дебелото черво. Въпреки че той се счита за един от най-разпространените и до голяма степен нелекувани видове рак, тези плодове могат да бъдат чудесна превантивна мярка срещу него, особено ако имате друго предразположение към този вид рак.

11. Повишава активността на нервните пътища

Антоцианините, които се съдържат в аронията, са пряко свързани с повишаване на активността на невронните пътища и намаляване на оксидативния стрес в мозъка, като по този начин прекъсват наличието и появата на алцхаймер, деменция и други свързани с възрастта когнитивни нарушения.

Странични ефекти от консумацията на черна арония

Черната арония обикновено не е алергизираща храна и не са споменати ограничени странични ефекти. Но поради ефективната смес от химични съединения, организмът ви може да реагира по различен начин от другите, така че следете реакциите на тялото си, когато за първи път включите арония в хранителния си режим.

Знаете ли, че?

Може ли аронията да се яде сурова?

Плодовете могат да узреят в края на лятото или в началото на есента. След това можете да ги откъснете и да ги консумирате пресни, сурови или обработени по много различни начини. Можете също така да изсушите или замразите плодовете за по-късна употреба. Пресните, изсушените или замразените плодове от арония могат да се използват по много различни начини.

Опитвали ли сте арония преди? Кой е любимият ви начин да включите този плод в диетата си?

Сега вече можете да се наслаждавате на здравословните ползи от аронията през цялата година чрез нашите продукти “ARONIA ULTRA PANAX“ и „FIT FORM“ БИЛКОВА ПАСТА С КАЙСИЯ, НАР И АРОНИЯ – 400 гр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *