Грижа за кожата, Здраве, Красота

КОЛАГЕНЪТ- ИЗВОР НА ЖИВОТ

Какво е колаген? 

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, който държи целия ни организъм заедно. Той се намира в костите, мускулите, сухожилията и кожата, където образува скеле, което придава здравина и структура.

Колагенът, синтезиран от организма играе много важна роля за здравето. Разграждането и изчерпването на естествения колаген в тялото ни пък се свързва с редица здравословни проблеми. Също така, екзогенният (произхождащият извън организма) колаген се използва все по-често, както за медицински и козметични цели, така и за лечение и възстановяване на тъканите на тялото.

kolagen-hrana

 Основни факти за колагена:

– Белтъчините съставляват около 20% от телесната маса, а колагенът съставлява около 30% от белтъчините в човешкото тяло.

– Съществуват поне 16 вида колаген, но 80-90% от колагена в тялото се състоят от типове I, II и III.

– Колагеновите нишки тип I са по-силни от стомана.

– Колагенът в тялото най-често се среща в кожата, костите и съединителната тъкан.

– Колагенът придава здравина и структура на кожата, а също така играе важна роля в подмяната на мъртвите кожни клетки.

– Производството на колаген намалява с възрастта (присъщо за стареенето), както и при излагане на ултравиолетова светлина и други фактори от околната среда (неприсъщо за стареенето).

– Колагенът в медицинските продукти може да бъде извлечен от едър рогат добитък, свине, овце, риба  и др.

– Колагеновите превръзки привличат нови кожни клетки към наранените места.

– Производството на колаген може да бъде стимулирано чрез използване на лазерна терапия и на транс-ретинолови киселини (форма на витамин А).

– Факторите, които увреждат производството на колаген и които можем да контролираме, включват слънчевата светлина, тютюнопушенето и приема на големи количества захар.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест белтък, който съставлява една трета от белтъчините в човешкото тяло. В повечето колагени молекулите са „опаковани“ заедно, за да образуват множество подобни, дълги и тънки влакна.

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан на човека. Концентрацията му варира от 23% в черепните кости, 50% в хрущялите, 64% в роговицата на окото, до 74% в кожата.

Здрав и неразтеглив, с голяма издръжливост на опън, той е основен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин осигурява здравина и еластичност на кожата. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите. Без него няма живот.Резултат с изображение за колагенът

Kola – лепило, genno – раждам, или лепилороден. Тази дума говори за функцията на колагена като белтък, койот слепва клетъчните елементи. При този процес от отделните клетки се образуват тъкани и органи. През целия живот колагенът в човешкия организъм постоянно се обновява. Най-стабилен е в костите, където обмяната настъпва всяка година, а най-нестабилен в черния дроб, където се обновява всеки месец.

Колагенът е прост белтък, съставен изключително от аминокиселини, принадлежащи към влакнестите белтъци, или казано по-точно от фибрилерни склеропротеини. Изграден е от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини. Най-важните от тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин като последните два на практика липсват в другите белтъци.

От своя страна аминокиселините се състоят от химични елементи на въглерода, кислорода и водорода, влизащи в реакции с азота. Съединение от най-малко 100 аминокиселини води до образуване на полипептидна верига. Така се ражда белтък, така се ражда и колаген.

Колагенът и тялото

Колагенът най-често се намира в кожата, костите и в съединителната тъкан на организма. Той осигурява структурна опора, сила и известна еластичност (в комбинация с еластина). По-специално, колагенът може да бъде намерен в извънклетъчната матрица – сложна мрежа от макромолекули, които определят физичните свойства на тъканите на тялото.

В средния слой на кожата – дермата – колагенът помага да се образува фиброзна мрежа, върху която могат да се развиват нови клетки. Също така е необходим при подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Някои колагени функционират като защитни покрития за деликатни органи в тялото, като например бъбреците.

Производството на колаген намалява с възрастта, в следствие отслабва структурната цялост на кожата и води до отпускане на кожата, образуване на бръчки и износване на хрущяла в ставите.

Резултат с изображение за УВРЕЖДАНЕ НА колагенът

Колагенът постоянно се възпроизвежда. След 25-годишна възраст обаче този процес се затруднява и постепенно отслабва с възрастта. Липсата или много забавената биосинтеза на колагена предизвиква стареене на меките тъкани и костите (остеопороза). Нарастващият с възрастта дефицит на колаген води до изсъхване и набръчкване на кожата и намаляване на нейната еластичност.

Колагенът се отделя от различни клетки, но предимно от клетките на съединителната тъкан. Докато е младо, тялото постоянно произвежда колаген, но неговият синтез започва да намалява около 40-годишната възраст. Драматично намаляване се наблюдава при жените след менопаузата. До около 60-годишна възраст обикновено има значителен спад в производството на колаген.

Какво води до увреждане на колагена?

Има редица фактори, които могат да нарушат нивата на колаген в тялото. Кожата ви може да се задържи здрава за по-дълго, ако избягвате следните неща:

Честа консумация на захар: хранене с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликацията, процес, при който захарта в кръвта се свързва с протеините, за да образуват нови молекули, наречени крайни продукти на гликацията (AGEs). AGEs  увреждат съседните протеини и могат да направят колагена сух, крехък и слаб.

Резултат с изображение за тютюнопушенето

Пушене: много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата. Никотинът също стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата, което намалява разнасянето на хранителни вещества и кислород в кожата и по този начин засяга здравето на кожата. (Тютюнът съдържа химикали, които увреждат колагена.)

Слънчева светлина: Ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина разграждат колагена с голяма скорост, увреждат колагеновите фибри и предизвикват натрупване на анормален еластин. Анормалният еластин води до производство на ензим, който също разгражда колагена. Този процес може да доведе до образуване на белези от слънцето.

Автоимунни заболявания: Някои автоимунни заболявания предизвикват антитела, които се насочват към колагена. Генните мутации, отговорни за не зреенето на колагеновите алфа-вериги, могат да повлияят на извънклетъчната матрица, което пък води до намаляване на количеството отделен колаген или до отделянето на дисфункционален мутирал колаген.

Нивата на колаген се нарушават естествено с течение на времето и няма начин да се предотврати този присъщ за остаряването процес. Но като се вземат предпазни мерки е възможно да се намали неприсъщото (външно предизвикано) стареене и да се защити колагена, поддържащ кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.

Увеличаване на производството на колаген

Колагенът, като всички белтъци, се състои от аминокиселини. Девет от тези аминокиселини са смятани за основни, т.е. те не могат да бъдат синтезирани от организма и трябва да се придобиват чрез храната. Останалите могат да се набавят с външно приложение. Растежът на колагена, еластина и меланина може да бъде стимулиран чрез лазерна терапия включваща интензивна дължина на вълните на светлината, йонофореза или ултразвук. Важно е да използвате продукти, чиито активни съставки са натурални, защото така подпомагате естественото синтезиране на колаген в кожата.

Възраждане на кожата

За много от продуктите, съдържащи колаген, включително кремове, ампули и серуми могат  успешно да ревитализират и възстановят кожата. За целта,  някои от козметичните продукти се използват директно върху кожата с помощта на различни апаратни терапии.

Какво препоръчваме ?

Колагенът и елестинът са опорни белтъци на кожата, осигуряващи й съответния тонус, необходимата влажност, еластичност, плътност и здрав вид на кожата.

Резултат с изображение за колагенът

От около 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства също както мускулите губят силите, а костите – калция. Всички симптоми на остаряване се появяват като резултат от дефицита на разтворимия колаген, чиято биосинтеза с годините намалява.

След 30-ата година при всеки човек започва атрофия на мастните и потните жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата. Появяват се бръчки. Това е резултат от намаленото действие на колагена и еластина, които са фундаментът на съединително-тъканната мрежа. Свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа унищожават белтъчните влакна, а в организма намаляват микроелементите и витамините, стимулиращи продукцията на колаген от фибробластите.

Обмяната на колаген в организма продължава като с напредване на възрастта процесите на разпад започват да надделяват над процесите на синтез, особено на синтез на колаген, който осигурява на кожата еластичност и влажност, благодарение на способността си да свързва водата.Кожата губи тонус и се отпусна при разпадане на колагеновите нишки. За съжаление този процес е необратим и избягването му е невъзможно. Въпреки това забавянето му е възможно със сигурност! Процесът на колагеновият синтез е дълъг и продължителен и това налага приема му от външни източници. Ето защо  той е неизменна съставка от антиейдж сериите на много козметични продукти, чиято редовна употреба обещава перфектно хидратирана и свежа кожа. Доставяйки си необходимите дози колаген, гарантираме запазване на свежия и младежки вид на кожата за по-дълго.

Ние препоръчваме да използвате колаген в неговата чиста форма:

„JENEX“ КОЛАГЕНОВ КРЕМ С БОТОКС ЕФЕКТ

„JENEX“ АМПУЛИ С КОЛАГЕН ЗА ЕФЕКТИВНО СТЯГАНЕ НА КОЖАТА

“NURS“ НАТУРАЛЕН КРЕМ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА ЗА ОКОЛООЧНИЯ КОНТУР

jenex-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%b8-%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d1%83%d0%bb%d0%b8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *