Здраве

ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Пчелен прашец съдържа всички необходими компоненти за подсигуряване на живота на човека. Процентът на подмладяващи съставки в пчелен прашец многократно надвишава този, при бирената мая и пшеничения зародиш. Приемът на пчелен прашец коригира небалансираното и дефицитно на хранителни вещества хранене, което съпътства съвременния човек, консумиращ предимно преработени храни, с добавени изкуствени подобрители и овкусители.

Специфичното за него е, че въздейства комплексно върху дейността на всички системи, а не само върху определена система, както са повечето суперхрани.  Той е богат на важни за правилното функциониране на човешкия организъм ензими, белтъчини, хормони, аминикиселини.

Действа като естествен антибиотик, лекуващ и защитаващ организма от вируси и инфекции. Същевременно с това е благоприятен за растежа на клетките и тъканите.

Свързано изображение

Пчелният прашец е естествен детоксикатор – премахва токсините. Благоприятства за намаляване на лошия холестерол и извеждането от организма на пикочната киселина.

Голямата си популярност дължи и на своето качество да се бори със свободните радикали в организма. Тази супер храна не позволява развитието на тумори и спира растежа на раковите клетки. Повишава силата и издръжливостта на организма особено в моменти на силен стрес.

Пчелен прашец е пълноценна храна и съдържа много хранителни вещества, които не могат да се открият в храните от животински произход. Той е богат на протеини, свободни аминокиселини, витамини (включително В-комплекс) и фолиева киселина. Пчелен прашец е по-богат на аминокиселини от телешкото, яйцата и сиренето, приети в равни количества. Той доставя и значителни количества рибонуклеинова и дезоксирибонуклеинова киселина.

Изследователи са открили, че в пчелен прашец се съдържа вещество, което потиска развитието на редица бактерии. Проучвания са демонстрирали антибиотичен ефект на пчелен прашец върху салмонелни и други видове бактерии.

При опити с лабораторни животни е установено, че приемът на пчелен прашец има стимулиращ ефект върху кръвотворенето. Наблюдава се повишаване на броя на червените и белите кръвни клетки. Когато се приема от хора, болни от анемия, пчелен прашец води и до повишаване на нивата на хемоглобина. Едновременно с това, пчелен прашец е изключително богат на рутин – вещество, което намалява чупливостта на капилярите и заздравява стените на кръвоносните съдове. Тези ефекти на пчелен прашец, го превръщат в добро средство за профилактика при често кървене от носа и други кръвотечения.

Установено е, че приемът на пчелен прашец оказва благоприятен ефект и върху стойностите на липидите в кръвта. Редовното включване на прашец в диетата, води до понижаване на стойностите на общия холестерол, LDL– холестерола и триглицеридите и едновременно с това, повишава нивата на „добрия” HDL– холестерол.

Има данни, че пчелен прашец проявява имуностимулиращо действие. Установено е, че приема на пчелен прашец води до известно повишаване в нивата на левкоцитите, гама-глобулините и общия белтък, в сравнение с хора, които не приемат подобна добавка към диетата си. Най-голямо повишение се отчита в нивата на лимфоцитите, които изпълняват ролята на „войници” на имунната система. Те са отговорни за защитата на организма срещу бактерии и вируси, както и други вредни субстанции.

Пчелен прашец има доказан ефект в лечението на сенна хрема и други видове алергия. За да има ефект обаче, той трябва да се приема поне шест седмици преди началото на „сезона на алергиите” (обикновено около април-май) и да продължи през целия период. Приемът на полен като средство против алергия, се основава на принципа на десенсибилизацията. Приемането на малки количества от алергена (в случая полен) води до образуване на антитела, които обезвреждат други субстанции, свързани с изявата на алергия.

Пчелен прашец се прилага от много спортисти и атлети като естествено средство за повишаване на издръжливостта и енергията. Доказано е, че приемът му подобрява техните постижения, без риск от страничните ефекти на стероидите. Вероятно ефектът на пчелен прашец се дължи на богатия му спектър от хранителни вещества.

Снимка на Натурал България.

“NURS“ БИЛКОВА ПАСТА С МЕД, ПОЛЕН И ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ – 400 гр

Пчелен прашец е нискокалорична храна – в две супени лъжици с връх прашец, се съдържат около деветдесет калории. В същото време това количество осигурява широк спектър от хранителни вещества, които засищат апетита и ускоряват метаболитните процеси. Съдържащият се в пчелен прашец лецитин стимулира изгарянето на мазнини.

Приемът на пчелен прашец значително подобрява видът на застаряващата кожа, като спомага за нейното изглаждане и подхранване, както и стимулира подновяването на клетките. Външното прилагане на продукти, съдържащи пчелен прашец, също подобрява вида на кожата и помага в борбата с акнеичната кожа.

Пчелен прашец – Състав

В пчелен прашец се откриват следните вещества:

Витамини – провитамин А, тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, витамин В5, пиридоксин (В6), цианкобаламин (В12), пантотенова киселина, витамин С, витамин F, витамин D,витамин Е, витамин H, витамин К, витамин PP, фолиева киселина, холин, инозитол, рутин;

Минерали – калций, фосфор, калий, желязо, мед, йод, сяра, натрий, хлор, мангнезий, манган, молибден, селен, бор, силиций и титаний.

В пчелен прашец се съдържат още аминокиселини, въглехидрати, мастни киселини, ензими и коензими, мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *