Здраве

БЯЛ РАВНЕЦ И ВЪРБОВКА- АПТЕКА ОТ ПРИРОДАТА

БЕЛИЯТ РАВНЕЦ е наричан „Избавление от всички беди“ заради вярата в почти магическата му способност да помага там, където сякаш надежда за изцеление няма.

yarrow-bql-ravnec

Билката бял равнец е едно от най-често използваните лечебни растения. Особено полезен е за жените, тъй като подобрява функциите на репродуктивния апарат, усилва съкращенията на маточната мускулатура, облекчава симптомите при менопауза и лекува множество гинекологични заболявания. При менструационни болки или раждане също се използва белия равнец, защото той успява да ги успокои. В случай, че менструацията ви е нередовно е препоръчителен редовния прием на билката, защото ще ви помогне да се регулира цикъла. Белият равнец е един от природните методи за справяне с досадното бяло течение. Билката на намалява възелчетата от миомата и буквално я стопява. Лекува и възпаления на яйчниците, които често са свързани с репродуктивни проблеми. Смущенията в месечния цикъл са главната причина за проблеми при забременяване. Регулирайки менструацията, белият равнец повишава шансовете за настъпване на оплождане.

d8f1f9a41cfdeb322dbdf1c5c563f09b

Билката въздейства благоприятно върху всички органи на репродуктивната система и създава условия за зачеване и износване на плода.

Цветовете и листата на билката са изключително богати на етерични масла, летливи вещества, танини и флаваноиди, което придава на екстракта и маслото, извличани от тях, силно антисептично, антиспазмично, антибактериално, противовъзпалително, очистващо и стимулиращо действие.

Белият равнец е известен и като мъжка и като женска билка, заради различните си действия. Той носи името на мъжка билка, защото е използван в миналото за спирането на вътрешни и външни кръвоизливи и успокоява силната болка. Женското му име идва, защото се използва при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея.

Заради всички тези свойства, които притежава билката се използва в съвременната медицина. Най-често се използва при спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно състояние, защото етеричните масла, които съдържа са много ефикасни. Тази билка се използва успешно и за понижаване на високата температура, а когато грипа и настинката са още в начален стадий можете да комбинирате белия равнец с бъз или мента и бъдете сигурни, че ще се чувствате по-добре, защото тази комбинация ще помогне да се отдели секрета от дихателните пътища.

Освен, че убива глистите, ахилесовата билка се бори успешно с болките в корема като премахва неприятното подуване и газовете, които понякога са неизменна част от болковия симптом. Хипертоничните кризи се овладяват посредством разширяване на артериите. По този начин действа върху човешкия организъм чаят от бял равнец.

Благоприятното влияние на женската билка при хипертония се дължи на силно изразеното й диуретично качество. Приемът на лековитата отвара води до повишаване на позивите за уриниране, тъй като тялото изхвърля излишните течности и събраните токсини.

Лековитият бял равнец понижава кръвното

Артериалното налягане се повишава в резултат от изхвърлянето на излишната течност. На този принцип ахилесовата билка повлиява благоприятно високото кръвно налягане и овладява неприятните хипертонични пристъпи.

Чудотворният бял равнец се отразява благоприятно на организма и в моменти, в които той активира защитните си механизми и се бори с инфекции като грип и настинка. Освен като антипиретик, растението се използва и за облекчаване симптоми на грип.

Специалистите го преписват почти винаги на хората, които имат проблеми с разширени вени, венозен застой, флебити и хемороиди. Той успешно се справя и с храносмилателните проблеми, стомашните болки, чревните възпаления и запак.

При меструационни болки или раждане също се използва белия равнец, защото той успява да ги успокои. В случай, че менструацията ви е нередовно е препоръчителен редовния прием на билката, защото ще ви помогне да се регулира цикъла.

Тази билка е чудесен диуретик и се справя успешно с понижаването на кръвното налягане и подобрява сърцебиенето. Белият равнец има способността да регулира кръвообръщението, благодарение на силата си да свива разширените кръвоносни съдове и да разширява стеснените.

В народната медицина белият равнец се смята и за един от най-популярните лекове срещу кръвотечения, тъй като тя спомага за кръвосъсирването. Освен при обилна или нередовна менструация, белият равнец помага при кръвотечения от носа, при маточни кървения, и още при различни заболявания на черния дроб. Облекчава и симптомите на главоболие и виенето на свят.

Белият равнец е добър вариант са детоксикация с природни средства. Тази билка прочиства кръвта, черния, белия дроб и бъбреците. Влияе благоприятно върху дейността на всички системи в човешкия организъм.

Детоксикиращият режим с нея продължава месец и половина, през който се приемат лечебни дози чай от женската билка. В резултат от това кожата се изчиства, кръвното се регулира, всички органи и системи започват да функционират правилно (храносмилателна, дихтелна, нервна, полова).

За какво е полезен още бял равнец на капсули?

  • Използва се за лечение на жълтеница
  • При болести на черния дроб
  • При главоболие и виене на свят
  • Ефикасен при сърцебиене
  • Може да се използва за лечение на детски глисти и при нощно напикаване
  • Изключително полезен при бяло течение и възпаление на яйчниците

Така белият равнец се е наложил като ефективно средство за лечение при проблеми с храносмилателната, отделителната и кръвоносната системи, при настинка и грип, алергии, артрит, дори главоболие и зъбобол. Засилва стомашната секреция, елиминира инфекциите и прочиства черния дроб.

ВЪРБОВКАТА- панацея при заболявания и увеличение на простатната жлеза.

134328847916894

Доброкачествена простатна хиперплазия е едно от най-често срещаните заболявания, което засяга предимно мъжете на възраст над 50 години. Нормално простатата започва да се уголемява след 45 годишна възраст и от този момент нататък растежът продължава. Модерната медицина описва този процес не като заболяване, а като състояние. Доброкачествената хиперплазия е разпространена и при по-възрастните мъже – над 80 години и се среща при около 90% от популацията. Тъй като засяга изключително широк кръг хора увеличената простата е социално значимо състояние, което има своето категорично медицинско решение.

Има много видове Върбовки, но най-силно действащите са Дребноцветната (с предимно хормоно-модулиращо действие) и Теснолистната (притежаваща противовъзпалително и диуретично действие).

Свойствата на Върбовките (Epilobium parviflorum и Epilobium angustifolium) са добре познати при лечението на всякакви неразположения на простатата. Те са известни със силните си противовъзпалителни свойства, оказващи благотворно влияние при простатит. Скорошни проучвания сочат, че Върбовката има антибактериално действие, особено върху Ешерихия коли – една от бактериите, причинители на простатита. Знае се, че Теснолистната Върбовка (Epilobium angustifolium) съдържа определени високоактивни вещества, ограничаващи възпалението. Растението има и успокояващо действие, влияещо благотворно върху раздразнените пикочни пътища. Действа силно диуретично, като прочиства уринарния тракт и спомага за бързото елиминиране на бактериите и от простатата.

изтеглен файл

Върбовката има силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Върбовката оказва лечебно действие при заболявания на простатната жлеза, при възпаления на пикочния мехур, намира приложение при заболявания на храносмилателната система – гастрит, клит, ентероколит, язва на дванадесетопръстника, както и при епилепсия и главоболие, срещу анемии и безсъние. Външно  билката се използва като успокояващо, почистващо и лечебно средство при леки изгаряния, кожни обриви, язви и други кожни раздразнения.

Химичен състав на билката дребноцветна върбовка

В състава на билката влизат слуз, дъбилни вещества, витамин С, захар, танини, флаваноиди, цитостерон и други.

Редица изследвания доказват, че Върбовката и нейните активни съставки (елагитанините Оenothein А и B) действат на няколко нива върху простатната жлеза: възпрепятстват размножаването на епителните клетки при хиперплазия на простатата (ДПХ); инхибират ензимите, които превръщат тестостерона в дихидротестостерон или естроген – основни причини за развитие на хиперплазия на жлезата; действат противовъзпалително; антибактериалното действие е предимно върху бактериите Ешерихия коли – един от най-честите причинители на простатит. Усилването на диурезата е много важно както при ДПХ, за да се облекчи работата на стеснената и притисната уретра, така и при простатита, за да се изчистят по-лесно и бързо от бактерии урогениталните пътища;

Oenothein B притежава антитуморна дейност чрез стимулация на макрофагите.

Капсулите съдържащи върбовка действат благоприятно върху различни симптоми, свързани с неразположенията на простатата, възпрепятстват нарастването ѝ, възпират растежа на епителните клетки, притежават противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Капсулите с върбовка подпомагат нормалното функциониране на простатната жлеза. Намалява се нуждата от чести уринирания. Те действат противовъзпалително, диуретично антибактериално, антитуморно и имуностимулиращо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *