Здраве, Здравословно хранене

Защо бялата черница е толкова полезна


Бяла черница (Morus alba) е широколистно дърво. Нарича се още белвица. Принадлежи към семейство Moraceaе (Черничеви). Родината на бялата черница е Източна Азия. Отглежда се като плодна култура още от Античността. Това е една от най-старите билки, използвана от човека. В китайските легенди тя е била наричана „ Дървото на живота” и „Билка на безсмъртието”. В България се отглежда от 11 век.

Устройство на бяла черница

Бялата черница расте като гъсто, кръгло, многогодишно дърво, достигайки височина до 15 метра. Стъблото е право. Кората му притежава множество дълги и тънки набраздявания.

Morus alba има широка, разпространяваща се коренова система. Корените в началото имат голям диаметър, който намалява при навлизането им надълбоко в почвата. Коренът на 21-годишно дърво прониква в почвата на дълбочина около 2 метра.

Листата са лъскави, тъмно зелени с яйцевидна форма, с дължина 6-10 сантиметра и ширина 3-6 см. Ръбовете им са назъбени. Те излъчват млечен сок, когато се счупят.

Цветовете са двудомни (мъжки и женски). Те са събрани в съцветия, наречени ценозоми. Ценозомите са съцветия с еднополови цветове, които се отварят центробежно. Цъфти от май до юни. Плодовете са цилиндрични с дължина около 5 сантиметра. Те узряват и падат от дървото от юни до август. Бялата черница се размножава чрез семена.

Бяла черница помага при задух и диабет | Gotvach.bg

Разпространение на бяла черница
Бялата черница расте в целия свят в диво и в култивирано състояние. Развива се добре върху голямо разнообразие от почви. Предпочита топли, влажни, огрявани от слънчева светлина места. Издържа на засушаване и на вятър. В България дървото Morus alba почти не се среща в диво състояния. Характерна е за по-топлите райони на страната.

Използваема част на бяла черница
-листа;
-кора;
-плодове.
Химичен състав на бяла черница
Билката съдържа следните вещества:

-алкалоиди;
-каротеноиди;
-флавоноиди;
-витамини;
-мазнини (палмитинова и олеинова киселина);
-въглехидрати (глюкоза и фруктоза);
-минерали;
-витамин К, витамин А, витамин Е, витамин С, вит. В1, В6;
-калций;
-желязо;
-лутеин;
-бета каротин;
-магнезий;
-фосфор;
-ресвератрол.

Лечебни свойства и приложение на бяла черница
Лечебното използване на листата, корените, клоните и плодовете от Morus alba е документирано във „Фармакопеята на Китайската народна република”. Дървото е официален лекарствен продукт на британската билкова фармакопея. То е включено в историческите документи от 659 г. преди новата ера. Има много изследвания, които показват положителния ефект от употребата на бяла черница при диабет и атеросклероза. Екстрактът от листа се използва като хранителна добавка. Плодовете на бялата черница се използват в кулинарията, прибавят се към конфитюри, желета и различни ястия. Доста често се консумират сурови. Дървесината на този вид се използва за производството на спортни стоки поради нейната трайност, гъвкавост и еластичност. От нея се произвеждат ракети за тенис, хокейни пръчки, мебели, селскостопански принадлежности. Стъблото е влакнесто и се употребява в Европа и Китай за производство на хартия.

Действия на бяла черница
антиоксидантно;
противовъзпалителено;
понижава нивата на холестерола;
подобрява функцията на сърдечно-съдовата система;
стимулира имунната система;
намалява апетита;
антидиабетогенно – намалява концентрацията на глюкоза в кръвта;
подобрява метаболизма;
подобрява зрението;
подобрява съня;
ускорява процесите на еритропоеза;
подобрява костния метаболизъм;
разширява кръвоносните съдове;
нефропротективно действие;
забавя стареенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *