Грижа за кожата, Здраве, Красота

ЗДРАВАТА И ЧИСТА КОЖА Е НАША МИСИЯ

ЗАЩО ПОДДЪРЖАНЕТО НА КОЖАТА ЧИСТА Е ТОЛКОВА ВАЖНО?

Кожата на лицето ни трябва да се справя с много неща всеки ден. Нанасянето на грим и докосването на лицето много натоварват кожата – затова е изключително важно да я поддържаме чиста.

Жените, които имат чувствителна кожа, често страдат от раздразнение на кожата, причинено от използването на силна козметика или продукти, които имат твърде много химикали в тях. Това им създава затруднение при грижа за кожата. Макар домашните  средства да са по-безопасни от химически базирана козметика, използването на някои продукти също може да доведе до дразнене.

dry-skin-art

Важността на почистване на кожата на лицето

Кожата на лицето е по-чувствителна от тази на други места по тялото. Тя е особено тънка и винаги е в контакт с външни влияния. Добър почистващ продукт ще отстрани различни видове замърсяване, например прекомерно количество себум или грим от повърхността на кожата. Почистването на лицето предотвратява запушване на порите, пъпки и други кожни проблеми. Също така оставя кожата с чувство на чистота и свежест.

Какво е чувствителна кожа?

Хората често си мислят, че имат чувствителна кожа, ако се появи зачервяване или сухота по кожата. Това обаче не може да бъде краен критерий за определяне на кожата като чувствителна. Добре е да се консултирате с дерматолог, за да прецени дали наистина имате чувствителна кожа или само суха и дехидратирана. Ето някои показатели, които могат да бъдат признак за чувствителна кожа:

Изключително суха кожа, която не защитава нервните окончания

Редовни кожни реакции, водещи до обриви, пъпки и т.н.

Сърбеж и зачервяване след употреба на определени продукти

След като вече сме анализирали и определили кожата като чувствителна, можете да направим маска от домашни средства, които са леки и не предизвикват кожни реакции. 

 Защо не трябва да миете лицето си само с топла вода?

Сама по себе си топлата вода не може успешно да премахне излишния себум, разтворимите в масло частици или други видове замърсяване – просто няма същата почистваща сила и способност да разтваря мръсотията като ефективен почистващ продукт.

Важно е избраният от вас почистващ продукт да не премахва естествените масла от кожата, защото това може да я изсуши. Почистването не цели само постигане на чиста кожа – кожата ви трябва и да се чувства обичана!

Алое вера за чувствителна и проблемна кожа

Това е една от най-добрите естествени съставки за чувствителна кожа. Гелът има успокояващи свойства, заедно с витамин Е, който помага при зачервяване на кожата и сърбеж. Алое Вера е най-мощното лечебно растение с разнообразно приложение и здравословни ефекти.

aloe-vera-gel-pomaga-na-kojata-kosata

Премахва белези от акне

Алое вера гел е фантастично средство за заздравяване на белези от акне. Той регенерира увредените тъкани и намалява възпалението на засегнатата област. Редовната употреба на алое вера гел помага и за предотвратяване на появата на пъпки и по-гладка кожа.

Алое Вера може да ви предпази от появата на бръчки и други признаци на стареене. То съдържа полизахариди, които стимулират регенерирането на клетките на кожата. Алоето също така има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които предпазват от  ултравиолетовите лъчи.

Заличава стрии

Алое вера има противовъзпалителни свойства, които могат да ограничат стриите. То  има способността да лекува малките наранявания в слоевете на кожата и е най-доброто решение за възвръщане на загубената еластичност на кожата, причинена от разтягане.

Успокоява кожни обриви и сърбеж по кожата

Алое вера гел съдържа витамин Е, който помага за лечение на кожата. То е един добър овлажнител с естествени успокояващи свойства, които намаляват възпалението, причинено от сърбеж.

Мед и пчелно млечице

Медът или пчелното млечице не само успокояват кожата, но има и антибактериални свойства. Те спомагат за поддържане чувствителната кожа хидратирана, без да причини дразнене. Прилагането на мед или други пчелни продукти може да даде незабавен блясък на кожата ви.

Стъпки:

Сложете 2 супени лъжици мед в купа.

Добавете 2 супени лъжици канела на прах и разбъркайте добре.

Нанесете върху лицето и шията и оставете да действа 15 минути.

Отмийте с вода. Кожата ви ще стане гладка и еластична.

Презрели банани

Един презрял банан не може да бъде от голяма полза за ядене, но от него със сигурност може да се направи хидратираща маска. Тя помага за премахването на мъртвите клетки и овлажнява кожата. Така  няма да усещате кожата си суха и сърбяща.

Стъпки:

Намачкайте презрял банан в купа.

Добавете 1 чаена лъжичка мед и 2 супени лъжици извара.

Разбъркайте добре и нанесете по лицето и шията.

Оставете да действа 15 минути и след това изплакнете и подсушете кожата. 

Куркума

Куркумата на прах има антисептични свойства, които предотвратяват честите кожни проблеми като пъпки и обриви. Наличието в нея на съединение, наречено куркумин ще даде блястк на кожата ви.

Стъпки:

Вземете 1 супена лъжица куркума на прах.

Добавете няколко капки мед и 2 супени лъжици сурово мляко.

Разбъркайте добре и нанесете върху лицето и шията.

Оставете да изсъхне и след това измийте с чиста вода.

Зелен чай

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, които спомагат за поддържане на кожата свежа и млада. Тъй като съдържаниета на кофеин в зеления чай е пренебрежимо малко, това помага кожата да не се  изсуши и помага да се успокои. Можете дори да съхранявате пакетчета зелен чай в хладилника и да ги използвате по-късно студени.

Стъпки:

Сварете вода и добавете листа от зелен чай.

Прецедете течността и я оставете да изстине.

Добавете 2 капки мед и нанесете с потупване върху лицето с памучен тампон.

Оставете да действа 10 минути и след това измийте с вода.

Можете да прилагате всички тези маски два пъти седмично и след като ги отстраните, използвайте овлажняващ крем със защитен фактор. При чувствителна кожа, избягвайте прекалено силни съставки или съставки с кисел характер, особено лимон и оцет.

Белези от акне

Ако сте имали лошия късмет да имате акне, най-вероятно имате и останали упорити белези. За да ускорите отстраняването им е най-добре да използвате лимони. Сокът от лимон има естествени избелващи свойства, които помагат за намаляване на белезите от акне с течение на времето. Освен това, витамин С, който присъстващ в големи количества в лимоните, играе важна роля в производството на колаген в организма.

shutterstock_81290380

Нарежете един лимон и изцедете сока му. Нанесете го с памучен тампон директно върху белезите от акне по лицето. Оставете го да действа в продължение на 15 до 20 минути и измийте с чиста вода. Можете също така да добавите една супена лъжица мед и бадемово масло в лимоновия сок и да прилагате внимателно сместта върху белезите, за да засилите процеса и поддържате кожата еластична.

Бъдете внимателни, не се излагайте на ярка слънчева. Излагането на слънце ще направи лоша реакция с лимоновия сок и може да пигментира кожата ви.

Ето и някои натурални продукти за премахване на нежеланата пигментация по кожата:

Рициново масло за премахване на белези

Свързано изображение

Лавандулово масло за избелване на петна

Масло от пшеница за избелване на петна

Крем с екстракт от охлюв за стимулиране на регенерацията на кожата

Растителен колаген за здрава кожа без петна.

И преди всичко използвайте продукти с висок UV фактор, който допълнително ще предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.

Полезна храна за здрава кожа

Вярно е, когато казват, че кожата ви е такава, каквато е храната ви. Колкото по-здравословна е диетата ви, толкова по-нежна кожа ще имате, защото всички хранителни вещества се абсорбират от нея. Ще ви помогнем със списък от 10 храни, които задължително трябва да бъдат включени в дневния ви хранителен режим, за да се гордеете с кожата си:

shutterstock_75962518_700x466

Бадеми

Редовната, но умерена употреба на бадеми може да подхрани и защити кожата ви. Тези ядки съдържат витамин Е, който помага за подхранване на кожата и я предпазва от вредното въздействие на слънцето. Те могат да се прибавят към салатата, меса на скара или десерти.

Броколи

Този зеленчук е пълен с витамини и антиоксиданти. Съдържащият се в него витамин С, спомага за повишаване производството на колаген, който прави кожата мека и еластична. Витамин Е също присъства. Той предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи, като намалява шансовете за поява на тъмни петна. Той също така съдържа селен, който предпазва от рак на кожата. Много е здравословно да консумирате пресни броколи или като съставка на салати или пържени с други зеленчуци.

Мента

Мента има успокояващо и лечебни свойства. Полезна е за кожата и здравето. Използва се в лечебни кремове за различни кожни заболявания. Ментата има противовъзпалителни свойства, които балансират нивото на рН на кожата. Чаша топъл чай с мента успокоява и главоболието.

Домати

Доматите са богати на витамин C. Те спомагат за производството на колаген, поддържат кожата в добър и стегнат вид. Червеният пигмент, присъстващ в доматите помага за намаляване на кожната бледост и увеличава кръвообращението. Сочно парченце домат може да консумирате по всяко време на деня. Или като част от салата, или само нарязани на филийки, гарнирани с лимон, за да поддържате кожата си красива.

Цвекло

Корените на този зеленчук са с високо съдържание на витамин А и един куп други хранителни вещества като калий, натрий, калций, магнезий и витамин E. Цвеклото кръвта, като премахва токсините от кръвоносната система. Освен редовното му присъствие в салати, чаша сок от цвекло е идеалена напитка за здрава кожа.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е предпочитан вариант пред белия си събрат. Нивата на инсулина в кръвта не скачат така, като се случва след консумацията на бял ориз. По този начин, намаляването на нивото на инсулин контролира производството на мазнина в себума, поради което шансовете за акне и запушени пори са минимални. Кафявият ориз също така съдържа антиоксиданти и минерали, които подобряват състоянието на кожата.

Чесън

Чесънът има антибактериални свойства, следователно почиства кожата от всякакви инфекции и намалява шансовете за акне. Просто добавете чесън към храната си, доколкото е възможно, било то във вашите ястия или салати.

Извара

Изварата е богата на протеини и селен, което е важно за подхранване на кожата и производството на колаген. Има различни начини за включване изварата в диетата ви. Можете да да я разбъркате с изпържените зеленчуци и да добавите някои ароматни сосове за вкус. Или пък може просто да ядете прясна извара с чушка.

Яйца

Яйцата са с богати на хранителни вещества. Те притежават всички протеини, цинк и селен, необходими за доброто здраве на кожата. Яйца правят всяка закуска невероятно вкусна и в действителност могат да бъдат включени към всяко хранене през целия ден. Бихте могли просто да сварите няколко яйца и да поръсва малко черен пипер или да си приготвите омлет. Яйцата можете да използвате, също така, за да си направи маска.

Тиквено семе

Тиквеното семе притежава важни хранителни вещества като витамин Е, цинк, омега 3 и 6 мастни киселини, което ги прави задължителни за здравата кожа. Тиквеното семе защитава клетъчната мембрана, поддържа нивото на колаген и стимулира обновяването на кожата. Можете да добавите тиквено семе в чаша кисело мляко или купичка овесени ядки.

Черна маска с въглен за чиста и здрава кожа

Потърсихме алтернативен вариант за почистване на неприятните черни и бели точки и маската с активен въглен е идеалното средство за това. Въгленът има свойството да изсмуква токсините от кожата и тялото за това е чудесен за пречистване както вътрешно така и външно. Маската, която ще ви покажем се приготвя много лесно в домашни условия и дава невероятни резултати.

voox-siyah-maske-soyulabilir-siyah-maske--12178-600x600

Иновативната и дълбоко почистваща черна отлепваща се маска съдържа натурални растителни екстракти за намаляване и предотвратяване на замърсявания и запушени пори. Съдържанието на натурални съставки и активни почистващи компоненти  осигуряват ефективното свързване и залепване на маската към черните точки и мъртвите клетки, които се извличат от кожата, когато маската се отстранява.Ако продължите да използвате маската с течение на времето постепенно ще се намали производството на себум от кожата. След употреба, кожата става по-гладка, тена се изравнява и порите се свиват.

Активни  съставки в маската са активен въглен на прах,екстракт от хамамелис, екстракт от цвят на обикновена лоницера /род орлови нокти/, екстракт от цветовете на теснолистна върбовка, екстракт от евкалипт, екстракт от приморски бор, масло от листа на розмарин, масло от жожоба, масло от семена на грейпфрут и глицерин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *