Здраве

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ НА МЕЛАСАТА

С популяризирането на здравословното хранене, все по-често чуваме да се говори за меласа. Вижте какво представлява меласата и къде е мястото й в здравословното хранене.

Меласата /melli – мед/ представлява гъст и тъмен сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Количеството на получената меласа зависи от това колко зряла е била използваната суровина, колко захар е извлечена и какъв метод на извличане е бил ползван. Меласата е остатъчен продукт от  след смилането на захарната тръстика. Тези остатъци след това се варят 3 пъти, като след всяко преваряване се получава един от трите вида меласа.

melasa_3

Меласата е била много популярен продукт в южните щати на САЩ през XIX век. Тогава масовото производство на захарно цвекло и захарна тръстика, от които се прави меласата, е процъфтявало. След това малко по-малко бива изместена по-вредната бяла захар.

ВИДОВЕ МЕЛАСА

По време на процеса на извличане на захар, сокът извлечен от захарното цвекло или захарната тръстика се вари, докато захарите изкристализират и се утаят. Сиропът останал след кристализацията е меласата. Обикновено, захарната тръстика претърпява три цикъла на топене и кристализация, за да се извлече възможно най-много захар. С всеки следващ цикъл меласата е с по-малко съдържание на захар.

Меласата е три вида – светла, тъмна и черна.

Светла меласа – това е сироп, който е останал след първия цикъл на кипене на захарната тръстика. Тази меласа има най-светъл цвят, най-високо съдържание на захар и най-малко вискозна консистенция.

Тъмна меласа – тя е продукт на втория цикъл на кипене на захарната тръстика. Освен че е доста по-тъмна от предишния вид меласа, тъмната има и по-малко количество захар.

Черна меласа – това е последният вторичен продукт от третия цикъл от процеса на извличане на захар. Това е меласата с най-малко количество захар и най-високо съдържание на витамини. Черната меласа е с много тъмен цвят и изключително лепкава консистенция. Този тип меласа е силно концентриран, поради което има дълбок и пикантен вкус.

СЪСТАВ НА МЕЛАСАТА

Меласата съдържа 50% захари (тази цифра разбира се е различна при отделните видове меласа), което я прави в пъти по-полезна от бялата захар и изкуствените подсладители. Освен това меласата съдържа калий, калций, магнезий и желязо. В меласата ще откриете големи количества витамин В6.

Тъй като меласата представлява остатъчен компонент от захарната тръстика, тя съдържа концентрирано ниво на витамини и минерали, които се съдържат и в самата захарна тръстика. Меласата е особено ценена заради високото съдържание на желязо. Количеството на полезните вещества зависи от сорта на меласата и процеса на преработка.

Общото съдържание на захари в меласата в повечето случаи е около 50%. Около 20% от общата маса на меласата се състои от специфична органична материя. В допълнение меласата съдържа свободни и свързани радикали, както и карабоксилна киселина. В производствения процес аминокиселините, които се намират в захарното цвекло претърпяват промени и в меласата се съдържа малко количество от тях.

СЪХРАНЕНИЕ НА МЕЛАСА

Най-често меласата се продава в малки бурканчета. Бъдете внимателни и четете етикета, на който задължително трябва да са упоменати производител и срок на годност. Както голяма част от продуктите, които се използват в кухнята, така и меласата трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Ако я оставите на влажно и топло място рискувате тя да мухляса. Неотвореният буркан меласа може да се съхранява до една година в сухо и хладно място. Ако вече сте отворили буркана, почистете добре ръба и капачката му и го приберете в хладилник.

Меласата и ползите за здравето

Заради високите количества желязо, консумацията на меласа се препоръчва при анемия.

Редовният прием на меласа се отразява добре при проблеми с високото кръвно и сърцето

Диетолозите препоръчват меласа при проблеми със ставите – най-вече артрит и ревматизъм

Картина22

“PANAX“ РОЖКОВА МЕЛАСА

Натурален продукт, който подсилва цялостното състояние на организма. Повишава образуването на червените кръвни клетки и нормализира нивата на хемоглобина, по този начин предотвратява анемията. Заздравява костната структура и укрепва зъбния емайл. Рожковата меласа съдържа потаций, витамините А, В1, В2, на калий, магнезий, калций, както и на основни за организма ни микроелементи – желязо, мед, никел, манган и хром. Благодарение на чистите и активни съставки е много подходяща за деца и бременни жени. Рожковът има и добър терапевтичен ефект при гадене, повръщане и стомашни разстройства, а високото му съдържание на иноситол влияе отлично на хора с инсулинова резистентност и на жени с поликистозни яйчници.

CarobFlickrFerranNogues

“PANAX“ МЕЛАСА ОТ ЧЕРНА ЧЕРНИЦА 

Натурален продукт, който подсилва организма и повишава защитните му сили. Помага при възстановяването на изразходената енергия по време на спорт и доставя пълноценния комплекс от витамини на организма. Има изразено кръвообразуващо действие и подпомага за балансирания растеж при децата.Черниците понижават кръвната захар при диабетици. Използва се за изчистване на афти по устата и гърлото.Черниците са богат източник на антиоксиданти, съдържат голямо количество от витамините B1, В2, С, РР, каротин, органични киселини (ябълчна и лимонена), етерични масла, до 63 % липиди. Полезна е при малокръвие и се използват при лечението на желязодефицитна анемия. Освен това помагат при стомашно-чревни заболявания като ентероколити, дизентерия и дисбактериоза, а също и при жлъчни заболявания.

download

“PANAX“ МЕЛАСА ОТ ХВОЙНА 

Натурален продукт, който помага при възпаление и увеличено производство на стомашна киселина и успокоява стомашно-чревната система. Приемането й е полезно за лечение на състояния като разстроен стомах, киселини в стомаха, метеоризъм, подуване на корема, загуба на апетит, стомашно-чревни инфекции и глисти. Антисептичните свойства на хвойната „дезинфекцират” пикочните пътища и може да се използват за лечение и облекчение при състояния като инфекции на пикочните пътища, уретрит, камъни в бъбреците и камъни в пикочния мехур.Хвойната, също така, действа като диуретик и може да помогне за изхвърляне на излишните течности от организма. Билката е с високо съдържание на естествен инсулин и следователно намалява нивата на кръвната захар,изчиства и лекува тъканите на дробовете и бронхите.Тя също може да помогне при лечение на панкреаса, преди да е настъпило трайно увреждане на органа.

800px-Chamaecyparis_lawsoniana

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *