Грижа за косата, Здраве, Красота

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ БЕЛЕЗИТЕ ОТ АКНЕ

Акнето е най-често срещаният кожен проблем. И много хора, които страдат от акне, по-късно се оказват с нов проблем: белезите, които остават от акнето.

Белезите от акне всъщност са неприятното „наследство“, което получаваме след оздравителния период . След като акнето се изчисти, кожата се опитва да коригира щетите, причинени от дефекта произвеждайки колаген, който лекува кожата. Твърде малко колаген и оставате с вдлъбнат белег. Твърде много и ще имате повдигнат белег.

Белезите от акне обаче могат да нанесат както здравословни така и психологически травми! Освен лазерно коригиране на белезите, може да намерите облекчение и чрез тези по-малко инвазивни, естествени възможности за лечение.

Ние Ви предлагаме 5 натурални продукта, чрез които може да се отървете от неприятните белези:

1. Масло от чернен кимион

Няма налично описание на снимката.

Известно също като Nigella sativa, маслото от черни семена произхожда от Източна Европа, Западна Азия и Близкия изток. Това е сравнително често срещано лечебно растение и маслото може да бъде намерено онлайн. Освен че има антибактериални и антивирусни свойства, маслото е и противовъзпалително. Но намаляването на възпалението не е единственият начин, по който може да помогне за намаляване на белезите. Проучванията установяват, че то може да ускори, както и да подобри зарастването на рани. Маслото може също така да изравни пигментацията или дори да предотврати изцяло появата на акне.

2. Масло от семена на шипка

Резултат с изображение за „шипка храст“

Предлагано до голяма степен като решение за стареене, маслото от шипково семе е широко достъпно и е безопасно за нанасяне директно върху кожата. Едно проучване също така показва, че може да се използва за лечение на белези. Въпреки че проучването е специфично за хирургичните белези, маслото може да бъде също толкова полезно за намаляване на белезите от акне. Изследователите установяват, че прилагането му два пъти дневно намалява появата на белези и обезцветяване.

3. Мед

Резултат с изображение за „МЕД“

Дори не е нужно да ходите в аптеката за това потенциално средство за лечение на белези от акне. Медът се използва за множество медицински цели, включително изгаряния, рани и херпес. И изследванията показват, медът може да ускори зарастването на рани, намалявайки потенциала за образуване на белези. Заради силните антибактериални свойства,  директното прилагане на мед  върху определени участъци може да помогне почистването на инфектираната кожа. Също така медът е в състояние да се бори с инфекции, които иначе биха могли да причинят появата на повече акне.

4. Алое Вера

Резултат с изображение за „АЛОЕ“

Подобно на меда, алое вера е често срещано домашно лекарство. В случай на акне, то действа по подобен начин, за да подпомогне лечебния процес. Според проучване в Annals of Plastic SurgeryTrusted Source, прилагането на алое вера директно върху рани намалява възпалението и размера на белезите. Можете да намерите гелове и продукти от алое вера в аптеките, но можете и да отгледате растението сами. Нарежете в листата и нанесете лепкавия гел директно върху кожата.

5. Лимонов сок

Резултат с изображение за „ЛИМОН“

Поради голямото наличие на витамин С, лимоновият сок е ефективен за премахване на белезите от акне. Мнозина казват, че са намерили голям успех в прилагането на лимонов сок върху белези от акне. Застъпниците казват, че помага за намаляване на потъмняването на петната от акне и за изравняване на тена на кожата. Тъй като лимоновият сок е силно киселинен, нанесете само няколко капки с тампон директно върху белезите или може да разредите сока от лимон с малко количество вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *