Здраве

КУРКУМАТА – НЕЗАМЕНИМ ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА ТЯЛОТО НИ

Не случайно подправката куркума често е наричана кралицата на подправките. Почестите, които й се отдават не само в кулинарията, но и народната медицина, са напълно заслужени.Може би не знаете, че лютата като черен пипер подправка, която използвате за овкусяване на ястията, съдържа в големи количества незаменими и изключително полезни вещества за нашия организъм. Освен с протеини и с фибри тази подправка снабдява организма и с вит. С, Е и К. Тя съдържа в големи количества елементите – мед, желязо, магнезий, желязо и цинк.
Поради богатия си хранителен състав златистата подправка ( наименование на английски език: Turmeric; латинско наименование: Curcuma Longa) е средство, използвано за изцеление от широк спектър болежки и заболявания.
Тази уникален природен лек, принадлежащ към семейство Zingerberaceae (Джинджифилови), е установено, че предотвратява различни видове рак (на простата, на гърдата, на кръвта). Той притежава уникалната способност да спира растежа на съществуващите ракови клетки в простатата, гърдите, а понякога може дори да доведе и до унищожаване на раковите клетки.
Чрез поредица от изследвания е установено, че активно действащите компоненти в тази подправка я правят един от най-добрите естествени защитници срещу тумори, образувани в следствие от радиация – меланом.
Уникалната със своите лечебни качества куркума намира приложение в народната медицина като превантивно средство срещу растежа на туморни клетки, причиняващи левкемия, карцином на дебелото черво, рак на гърдата и други карциноми.
ОБЛЕКЧАВА АРТРИТ И РЕВМАТИЗЪМ
Куркумата е известна със способността си да облекчава болката при остеоартрит и ревматизъм. Освен това, на антиоксидантите качества на куркумата се дължи способността й да разрушава свободните радикали в организма. Окисляването на клетките води до увреждания на клетъчно ниво.
ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ
Използвайте лечебната куркума като средство за контролиране инсулиновите нива в кръвната плазма. Подправка също подобрява процесите, свързани с пренос на глюкоза към клетките. Тя спомага за повишаване на ефекта на лекарствата, приемани от диабетно болните.
Друго съществено преимущество от приема на куркума, е намаляването на инсулиновата резистентност. Това е сериозна предпоставка за предотвратяване на вероятността за заболяване от диабет тип-2.
НАМАЛЯВА НИВОТО НА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ
Редица проведени изследвания доказват, че всекидневният прием на куркума, неизменно води до по-ниски стойности на изключително коварния холестерол.
Всеизвестен е фактът, че високото ниво на това мазно вещество в кръвната плазма е предпоставка за други сериозни здравословни проблеми. Поддържайки нивата на холестерола в оптимални граници, намалявате риска от сериозни сърдечно-съдови заболявания.
ПРИ ПАРОДОНТОЗА И ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ
Царицата на подправките е предлага решение за облекчаване на неприятни стоматологични проблеми като пародонтоза, възпалени венци и други проблеми, свързани със зъбите.
ЗА ИМУНИТЕТ
Веществото липополизахарид е един от съставните елементи на куркумата, известен с благоприятното си въздействие върху нашия имунитет – подпомага имунната дейност и засилва отговора към постоянно атакуващите я вируси и инфекции. Антибактериалните, антивирусните и антимикотичните химични елементи в състава на лековитата подправка, също имат принос за укрепване на имунната система.
ЗА ОТСЛАБВАНЕ С КАНЕЛА
Стритата на прах куркума е идеално средство, с което може да поддържате теглото си в разумни граници. Веществата, влизащи в състава й, са от първостепенно значение да се увеличаване потока течност към жлъчката. Именно жлъчната течност е най-важният компонент, участващ в разграждането на мазнините в храната. При битка с килограмите, изключително добре ще Ви подейства ако приемате лъжичка от лечебната подправка, стрита на прах, докато се храните или десет минути преди да седнете на масата.
Златистата подправка, съчетана с канела, прави чудеса с фигурата. Предлагаме Ви ефикасен и изпитан метод да се сдобиете с мечтаната фигура, без мъчително гладуване и лишаване от любимите ви блюда.
ПРОТИВ АЛЦХАЙМЕР
Според предположенията на учените, възпаление на мозъка да бъде една от водещите причини за когнитивни разстройства и състояния болестта на Алцхаймер. Всекидневният прием на лъжичка куркума се отразява благоприятно върху общата кондиция, жизненост цялостното здраве на мозъка. Тя насърчава процеса за отстраняването на плака, натрупана в мозъчните стени и подобрява притока на кислород към тях.
ЗА ХРАНОСМИЛАНЕ И ПРИ КИСЕЛИНИ
Царицата на подправките влияе благоприятно на храносмилането и останалите процеси, протичащи в храносмилателната система. Активните съставки на куркумата стимулират дейността на жлъчния мехур и в резултат от това той произвежда жлъчка. По-голямото количество отделяна жлъчна течност е предпоставка за подобряване храносмилането и намалява на неприятните и създаващите дискомфорт симптоми като коремно подуване и газове. Освен това тази безценната подправка е незаменим лек при възпаления на червата, включително и на коварния и изключително болезнен язвен колит.

ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ
Куркумата е един най-известните естествени детоксикатори на черен дроб. Чрез неговото пречистване се детоксикира и кръвта. Куркумата стимулира производството на важни ензими, които участват в процеса по разграждане и изхвърляне на токсичните отпадъци от тялото ни.
Друго качество на невероятните подправка е способността й за подобряване на кръвообращението.
ПРОЧИСТВАНЕ ОТ ПАРАЗИТИ И ДЕТОКСИКАЦИЯ
Благодарение на детоксикацията не само пречиства кръвта, но и стените на дебелото черво от паразити. Предлагаме Ви уникална напитка с куркума, която в аюрведа е известна като Златно мляко. Чрез метода на нейното приготвяне се извличат в максимални количества полезните съставки от куркумата. Този еликсир не само детоксикира, но и повишава жизнеността на организма и спомага за поддържането на добра кондиция и добро здраве.
ПРИ АКНЕ-МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КУРКУМА ПОМАГА ПРИ АКНЕ
При акне куркума помага, доставена на организма, както чрез вътрешен прием, така и чрез външен. Оптималният вариант за най-добри резултати е приложението на тези два метода. Вътрешният й прием, както вече пояснихме, стимулира очистителните процеси. Пречистването на тялото от шлаки и токсини неминуемо подобрява вида и състоянието на кожата. Благодарение на синергичния си комплекс от полезни агенти (витаминен В комплекс, калций, фосфор и желязо) древната подправка, приемана вътрешно, спира окислителните и възпалителните процеси. Само за три месеца, ако следвате пречистващия метод с куркума, ще се избавите и от акнето.
ПРИ СИНУЗИТ
Вълшебната куркума дължи лечебния си ефект при синузит на веществото куркумин. С негова помощ се постига освобождаване на синусите от натрупаната в тях течност, виновна за това мъчително състояние. Рецептата за този случай не е сложна. Изискава се да смесите подправката в прахообразно състояние с мед. Количественото съотношение между компонентите се препоръчва да бъде едно към две. Допустимо е и количествено отношение едно към едно при тежки случаи.
ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
Изключително ценената и в наши дни подправка куркума, независимо от формата, в която се използва, подпомага дейността на щитовидната жлеза.
ПРИ ДЕПРЕСИЯ
Влиянието, което оказва лековитата подправка при депресия, е на път да нанесе невиждан удар върху лекарствената индустрия. Прословутият куркумин действа като антидепресант и това не е просто теза, а научно обоснован факт. За разлика от медикаментите, които водят до куп нежелани реакции, подобна опасност не съществува при прием на екстракт от традиционната индийска подправка.
ЗА ПОДМЛАДЯВАНЕ
Тази вълшебна подправка е незаменима в древните индийски ритуали за подмладяване. Тук положителният ефект от употребата й се дължи на способността й да стопира окислителните процеси в организма. Клетъчното окисляване е причинител номер едно на бръчките и виновник за отпуснатата кожа. Перфектният вариант да противодействате на тези процеси, по-специално на тяхното забавяне е като използвате куркума. И тук е желателно да заложите не само на вътрешния й прием, но и на външния под форма на домашно приготвени маски и готова козметика с нея.
ЗЛАТНО МЛЯКО ПРИ КАШЛИЦА, БОЛКИ В СТАВИТЕ И ОЩЕ НЕЩО
В интернет пространството може да откриете различни рецепти за приготвяне на така нареченото златно мляко, което е лек не само против кашлица и при болки в ставите. То е мощен детоксикатор на цялата лимфна система и черния дроб.
С МЕД
Най-мощният природен антибиотик, който познава човечеството, се приготвя от куркума с мед. Към сто грама мед се добавя лъжица от подправката, щипка лют червен пипер и лъжичка настъргана кора от лимон.
И ЧЕСЪН
Комбинацията на куркума с чесън е мощен лек за овладяване на проблеми с дихателната система. На ден приемайте по две лъжици от сироп, приготвен от златистата подправка (две супени лъжици), джинджифил (корен с дължна два см и половина), чесън (400 грама) и кафява захар (400 грама).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *