Натурална козметика

Профилактика и лечение на простата с билки

Билките за лечение на простата имат много по-добър ефект, ако се приложат в началото на заболяването. В почти всички случаи те са напълно съвместими с назначената медикаментозна терапия. Билките за лечение на простата оказват пикочогонно, противовъзпалително и дезинфекционно действие спрямо пикочните пътища, с което ускоряват оздравителните процеси. Техните многостранни ефекти правят удачно приложението им при всички заболявания на простатата.

Познато също като доброкачествена простатна хипертрофия, увеличението на простатната жлеза обикновено засяга мъжете над 50 години. Нарасналата жлеза притиска пикочопровода и смущава отделянето на урината. Първите симптоми са увеличеното желание за уриниране и през деня, и през нощта, трудностите при започване на уринирането, слаба струя на урината и най-накрая – незадържане. Може да се появят болки в гърба или между краката.

Съвети за здрава простата | Простарен | Ботаник | Botanic

Увеличена простата

  • Симптоми на увеличена простата
  • Затруднено уриниране, дължащо се на налягането в пикочния канал на възпалената простатна жлеза. По време на уриниране може да се появи болка и парене.
  • Нарушаване на механизма на ерекция, отслабване на оргазма.
  • Ускорена еякулация.
  • Намалено ефикасност.
  • Психическа депресия, тревожност.
  • Изследвания и диагностициране за увеличена простата

Понякога това заболяване е безсимптомно. Ето защо, по-възрастните мъже трябва периодично да бъдат преглеждани от уролог, за да не пропуснат началото на заболяването и да предотвратят развитието на рак на простатата.

Профилактика на увеличена простата

Профилактиката на простатит трябва да е насочена към премахване на влиянието на тези фактори. За да предотвратите възпалението и други заболявания на простатната жлеза, е необходимо да се обърне специално внимание на начина на живот, храненето и физическата активност.

Билки при увеличена простата

Палмето е ефикасно средство за премахване на инфекцията на простатата: вземайте по 160 мг. дневно липостеролен екстракт от плодовете.

Върбовка

Има много видове Върбовки, но най-силно действащите са Дребноцветната (с предимно хормоно-модулиращо действие) и Теснолистната (притежаваща противовъзпалително и диуретично действие). Редица изследвания доказват, че Върбовката и нейните активни съставки (елагитанините Оenothein А и B) действат на няколко нива върху простатната жлеза:

Наред с множеството си приложения, дребноцветната върбовка е ценена най-вече заради благоприятния си ефект върху простатата и дори се е препоръчвала на хора с доброкачествено уголемяване на простатата.

Всички тези ефекти на растението се дължат на разнообразния и богат състав на биологично-активни вещества. Надземните части съдържат фитостеролни естери и фитостеролни гликозиди, както и забележително количество фенолни съединения.

дребноцветна върбовка

За дребноцветната върбовка е характерно съдържанието на елаготанините, като оенотеин Б, а основен флавоноид е мирицетрин. Други характерни съединения са кафеената и хлорогеновата киселина, елагова киселина, кварцетин и кемферол.

Химичният профил на растението обуславя и неговите антибактериални, антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.

За оенотеин Б, което е характерно за върбовката съединение, е установено, че освен антиоксидантна активност, проявява и инхибираща активност спрямо деленето на някои клетки и спрямо действието на някои ензими като 5-α-редуктаза, който допринася за увеличаването на простатата.

При проведени in vitro експерименти е установено, че екстракти от дребноцветна върбовка наистина имат ефект при увеличаването на простатата. Установено е, че оенотеин А и оенотеин Б проявявали по-силна инхибираща активност спрямо ензима 5-α-редуктаза, в сравнение с агента, който се използвал като референция.

Оенотеин Б проявява още противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства и затова е в основата на редица патентовани продукти за третиране на кожни възпаления. Извлек от билката се използва още като болкоуспокояващо при главоболие, равматични болки и други. Използването на растението като храна от много народи се основата на високото съдържание на витамин С и витамин А. 

Въпреки, че повечето полезни ефекти на билката се отдават на оенотеин Б, дребноцветната върбовка е източник на много други съединения с изразена антиоксидантна, противовъзпалителна и антибактериална активност и тяхното синергично действие може да окаже ефект при различни заболявания.

  • възпрепятстват размножаването на епителните клетки при хиперплазия на простатата (ДПХ);
  • инхибират ензимите, които превръщат тестостерона в дихидротестостерон или естроген – основни причини за развитие на хиперплазия на жлезата;
  • действат противовъзпалително;
  • антибактериалното действие е предимно върху бактериите Ешерихия коли – един от най-честите причинители на простатит;
  • имат диуретично действие. Усилването на диурезата е много важно както при ДПХ, за да се облекчи работата на стеснената и притисната уретра, така и при простатита, за да се изчистят по-лесно и бързо от бактерии урогениталните пътища.

Тиквени семки

Тиквените семки са богати на хранителни вещества, които насърчават здравата простатна жлеза, особено каротеноиди, омега-3 мастни киселини, манган и цинк. Екстрактът от тиквени семки допринася за здравето на простатата чрез инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза, който може да бъде отговорен за подуване и / или растеж на простатата. Ензимът превръща тестостерона в DHT (дихидротестостерон), който насърчава разширяването на простатата. Комбинацията от хранителни вещества и масло в тиквените семки може да ограничи производството на DHT.

Зелен чай

Camellia sinensis зелен чай съдържа антиоксиданти-полифеноли, по-специално катехини, които намаляват риска от рак на простатата.

Соев екстракт

Соевият екстракт съдържа изофлавон – генистеин, който се счита за отговорен за антиестрогенните и антитуморни ефекти. Естрогенът стимулира растежа на клетките на простатата. Генистеин и други соеви изофлавони блокират растежа на клетките на простатата и намаляват риска от рак на простатата.

Корени от коприва

Листата на копривата се оценяват заради тяхното хранително съдържание, но коренът на копривата е предмет на обещаващи клинични изпитвания. Изследователска група в Университета в Марбург в Германия изучава ефекта от екстракта от корен от коприва върху човешките ракови клетки на простатата.

Китайска медицина за увеличена простата

Препоръчва се билковото лекарство женшен: 3 пъти на ден вземайте 2-4 грама от изсушения корен.

Женшенът е глобално популярна билка, която се използва за различни състояния и заболявания – за подобряване на когнитивните способности, справяне със стреса, депресията и хроничната умора, до подобляване на състоянието при множествено склероза, муковисцидоза, някои видове рак, стерилитет и сексулна дисфунксция и др. Женшенът (Panax ginseng) е разпространен предимно в северна и източна Азия. Може да се срещне с имената азиатски, китайски или корейски женшен.

Жен-шен – енергия директно от корена

Растението е различно от Американския или сибирския женшен. Действието на корена се дължи на множеството активни съставки в него – панаксозиди  или гинсенозиди, наречени така съответно според руските или китайските изследователи на билката.  От множеството му показания, за които е прилаган, науката разполага с потвърждение на ефективността на не малко от тях, като останалите ефекти все още са в процес на изучаване.  Засега е ясно, че женшенът: 

  • Приеман ежедневно за период от 3 месеца допринася за подобряване на когнитивните способности при болест на Алцхаймер и не само. Изследователи документират, че се подобрява абстрактното мислене, способностите за пресмятане, бързината на реакциите при хора на средна възраст (не при млади хора). По отношение на паметта обаче не се намира особена разлика при взимали женшен и плацебо, но пък се наблюдава такава при комбинация му с гинко билоба или витамини и минерали.
  • Само за месец се отчита подобряване на белодробната функция при ХОББ, като симптомите свързани със заболяването се подобряват. Женшенът може да помогне и за излекуването при инфекции на долните дихателни пътища в случаи на продължително заболяване и лечение с антибиотици.
  • Изследователи регистрират, че при страдащи от множествена склероза, се наблюдава известно подобряване на качеството на живот. Конкретно пациентки, приемали женшен ежедневно в продължение на 3 месеца, споделят за намаляване на чувството на изтощение и умора, съпровождащи заболяването. Допринася и за подобряване на състоянието при изтощение и в други случаи, но трябва да се отчети, че като цяло не елиминира всички типични симптоми при него. Доказано е, че не действа при фибромиалгия.
  • Очевидно екстракт от билката намалява риска от заболяване от грип. Въпреки че е ефективен в превенцията му женшенът не помага за подобряване на симптомите при заболяване, нито пък допринася за по-бързото излекуване. Все още има известни колебания за профилактичното му действие срещу развитие на обикновена настинка.
  •  Съществени ползи при употребата на корена се намира по отношение на някои сексуални нарушения. Например подобрява сексуалната функция при мъже, оплакващи се от еректилна дисфункция. Подобен ефект може да се търси не само при представителите на силния пол, но и при жените. Има данни, че Корейският червен женшен, който е близка разновидност на Панакса, допринася за повишаване на либидото при жени със сексуални проблеми или в постменопауза.

Още, прилаган локално под формата на крем, в комбинация с екстракти от други билки, женшенът може да помогне за преодоляване на преждевременната еякулация. При намален фертилитет при мъжете вследствие на хламидиална инфекция и уголемяване на простатата, третиран с антибиотици в комбинация с прием на женшен, се установява подобряване на показателите на спермата – увеличава се броят на сперматозоидите и тяхната подвижност.

  • Въпреки че билката се тачи във фитнес средите, от изследванията до този момент се отхвърля ползата ѝ по отношение физическата издръжливост при натоварвания.

Хранене при увеличена простата

Изследванията показват, че недостигът на цинк влияе върху увеличаването на простатата. Увеличената употреба на цинк намалява размера на простатата и отстранява симптомите. Цинкът се съдържа в стридите, херингата, мидите, пшеничените трици, овесените ядки, тиквеното и слънчогледовото семе. За да си осигурите необходимото количество, през ден можете да вземате добавки цинк.

Холестеролът в кръвта се натрупва в простатата, разрушава клетките и може да доведе до рак. Намалете нивото на холестерола, като избягвате обогатените мазнини: заменете червеното месо с пилешко месо и риба, намалете приема на високомаслени млечни продукти .

Яжте много нискомаслен протеин, зеленчуци и плодове, употребявайте умерено пълнозърнестите въглехидрати. Влакнестите храни са важни за предотвратяване на констипацията и напрежението.

Хидротерапия при увеличена простата

Седенето в редуващи се топли и студени седящи вани стимулира кръвообращението в областта на таза и тонизира мускулите. Пригответе си гореща вана, около 105-115°по Фаренхайт (40-46°С), и студена вана, около 55-85° по Фаренхайт (12-29°С). Поседете 30 сек. в горещата, след това 3 сек. в студената и повторете три пъти, завършвайки със студената вода. Изпълнявайте тази процедура през ден. Останалите части на тялото трябва да са добре покрити.

Традиционна медицина при увеличена простата

Увеличението се палпира и оценява клинично чрез ректален преглед. Изследването на кръвта помага да се определи дали увеличението е доброкачествено или злокачествено. При доброкачествено увеличение, ако натискът върху уретера прави положението непоносимо, може да се изреже част от жлезата.

Тук може да разгледате всички натурални продукти за мъже, които предлагаме:https://natural.bg/products/%d1%85%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *