Здраве, Здравословно хранене

НЕПОДОЗИРАНИТЕ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ЛУКА

Лукът е добре известно селскостопанско растение, което е намерило широко приложение в народната и традиционната медицина. Той е ценен поради високото съдържание на витамини, фосфор, органични киселини, етерични масла, микроелементи и фитонциди – химични съединения със силни бактерицидни свойства. Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е било използвано като лекарство – заради някои негови уникални свойства. Затова диетолозите смятат, че годишно човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг лук.

Резултат с изображение за „лук“

Лукът е практично средство за лечение и профилактика на настинки и грипове, като и за повишаване на имунитета. За да унищожите всички бактерии в устата и да обеззаразите частично носната кухина, можете да дъвчите 4-5 минутки парче лук или чесън. Чрез съдържанието на серосъдържащи вещества кашицата и сокът от кромид лук се използват за лечение на пъпки и обриви, на изгаряния, както и като противовъзпалително средство. Лукът има избелващо действие и се използва за изсветляване на лунички и пигментни петна. Противопоказания за консумация на лук има за заболявания на черния дроб и стомаха, като с него не трябва да се прекалява, ако имате киселини и язва.

Лукът е ценна и разпространена зеленчукова култура още от четвъртото хилядолетие преди новата ера и днес науката го цени заради високото му съдържание на сухо вещество (10-20%), в това число захари (глюкоза, фруктоза, захароза) – 7-10% и белтъчини -2-3%. Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В лука също се съдържат витамин С (в листата – 35 мг), витамин В1 – до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.

Лукът има в състава си немалки дози витамин C, както и минерални соли, които способстват за нормализирането на на водно-солевия обмен. Желязото в лука е лесноусвоимо и с него може да се подобри хемоглобина. Лукът съдържа много захар – повече, отколкото ябълките и крушите, но вкусът му не е толкова сладникав заради лютивите нотки. Зеленият лук съдържа кверцетин – антиоксидант, който се бори с много заболявания. Той е богат на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести, провитамин А, белтъчини, етерични масла.

Лечебните качества на растението са забелязани още от древни времена, както се вижда от произведенията на Авицена, Хипократ и други древни учени. Лечителите на древния Рим са съветвали мъжете да ядат лук за сила и смелост. Съвременните учени са установили, че ежедневната му употреба действа благотворно върху простатата, а при жените – при нарушения на менструалния цикъл. Либидото се увеличава и при двата пола. Редовната консумация на лук увеличава също апетита, подобрява храносмилателната система, увеличава енергията, подсилва сърдечно-съдовата система, предпазва от хипертония и атеросклероза. Във фармацията се използва широко като антибактериално, диуретично, слабително и подсилващо апетита лекарство. Препаратите, базирани на него, са много ефективни, при:

  • уролитиаза;
  • заздравяване на рани;
  • пароксизмална кашлица;
  • възпалено гърло;
  • ревматизъм;
  • хрема;
  • астма:
  • витаминен дефицит;
  • анемия и много други заболявания.

Някои лечители казват, че лукът съдържа естествени антибиотици и това твърдение е абсолютно вярно. Ето защо растението е ефективно при заболявания, свързани с увреждане на функциите на дихателните пътища: ринит, трахеит, бронхит, катарални процеси в бронхиалното дърво; при тонзилит, тонзилит, стоматит, отит; при абсцеси и гъбични заболявания на външни или вътрешни епидермални слоеве; има положителен ефект в лечението на туберкулоза и пневмония.

Лукът съдържа голямо количество аскорбинова киселина (10 мг%), която е полезна за имунната система, витамин B1 (60 мг%), каротин, от който се синтезира витамин А в организма за защитните механизми на тялото и кожата. Освен това има:

  • прости въглехидрати до 10%;
  • етерични масла до 0.05%;
  • азотни вещества до 2,5%;
  • лимонена и ябълчена киселина;
  • флавоноиди;
  • инулин;
  • фосфор;
  • кверцетин или неговите гликозиди.

Ползите от лука са огромни, достатъчни за цялата книга. Ако ядете лук всеки ден без топлинна обработка, тогава устойчивостта на тялото към респираторни инфекции ще се увеличи.  Днес учените са наясно, че в лука, както и в чесъна се съдържат така наречените фитонциди, които унищожават бактериите и обеззаразяват въздуха. Фитонцидите се наричат натурални антибиотици – те представляват цял комплекс от съединения, които са с множество преимущества пред медикаментите. Тяхното действие е насочено не само към борба с микробите, а и към засилване на имунитета. Най-важното обаче е, че натуралните антибиотици не създават резистентност, тоест болестотворните микроорганизми не се приспособяват към лекарствата, както към синтетичните медикаменти, които медицината предписва. Макар да не са толкова мощни, фитонцидите могат да се използват по-често, а и за профилактика, тъй като нямат странични ефекти, ако се консумират в премерени дози. 

В зимния сезон, когато свежите плодове и зеленчуци не са много, можем да открием силен съюзник срещу вирусите и снижения тонус в най-простичкия на пръв поглед зеленчук – лука.

ЛЮБОПИТНО:

През 1919г умират 40 милиона души от грип, така нареченият испански грип. Един лекар посетил много селяни за да види дали може да им помогне в борбата с грипа.
Много от селяните и техните семейства се били заразили с грипа и много от тях починали.
Лекарят обаче се натъкнал на един селски стопанин, чието семейство било абсолютно здраво никои не се бил заразил от болеста
Лекарят попитал стопанина какво прави по различно от другите хора, та никой не се е заразил.
Жената на селянина отговорила,че само слагала една глава обелен лук в купичка и ги поставяла във всички стаи на къщата.
Мислите на лекаря били,че евентуално това може да е било лечебното средство което ги е предпазило. Попитал стопанката дали ще му даде една от тези глави лук. Когато я погледнал под микроскопа намерил грипните вируси вътре. Най- вероятно лукът е абсорбирал всички причинители и помогнал това семейството да остане здраво.
Грипа се причинява от вируси, значи е възможно лука да ги обезврежда като ги улавя.
Друг човек разказва много интересна история с лук от личен опит. Той разказва когато имал възпаление на белите дробове и е се е чувствал много болен. На базата на моите познания за лука от преди взех глава лук и отрязах двата края на една глава лук, поставих я в една празна чаша и я сложих близо го мен цялата нощ. На сутринта започнах да се чувствам по-добре, а лука беше почернял.
Когато се почуствам не добре аз използвам от години следното, вземам една глава лук разрязвам я на две и поставям половинките на стъпалата си и обувам чорапи
и на сутринта се събуждам здрав. Когато бяхме деца майка ни правеше сок от лук и лучена супа при настинка. А при възпаление и болки в ушите,нарязваше лук на ситно, опакован в марля и поставяше компрес в ухото.
Когато имаме проблеми със стомаха, често не знаем на какво се дължи това и се питаме Дали не беше от лука? Затова не яжте престоял повече от ден обелен лук.
Когато има хранително отравяне на повече хора и се обяви като зараза , служителите питат първо имало ли е в храната лук и изследват произхода му. Много голяма вероятност има лука да е причината.
Обеленият пресен Лук е много силен магнит за Бактериите,затова не оставяйте нарязан лук в хладилника за готвене. Дори само за една нощ лука става силно отровен понеже абсорбира отровните бактерии.Аз го употребявам за дезинфекция на хладилника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *